top of page

CYKELFERIE PÅ BORNHOLM - PRAKTISKE TIPS

facit af smagstesten:

vang_bornholm

CYKEL MED TOGET TIL YSTAD

Som du kan læse i min beskrivelse af vores cykelferie på Bornholm, havde vi problemer med at det svenske togpersonale ikke ville lade os få anhængeren med på toget. De er helt sikkert ikke lige emsige allesammen, men sæt alligevel ekstra tid af til denne problematik hvis du har anhænger med. Pågantåget kører kun hver halve time, så det er nok fint med en buffer på en time. Ystad er under alle omstændigheder ren bindingsværk- og stokroseidyl, så man kan sagtens fordrive eventuel ventetid der. Alternativt kan man tage en dukkert på den fine Ystad strand ikke langt fra færgelejet.

Det optimale er uden tvivl en sammenklappelig anhænger, DSB er nemlig heller ikke videre anhængervenlige:

 

I Fjern- og Regionaltog må du ikke medtage varecykler, ladcykler, cykelanhængere eller lignende. Du kan dog godt medtage en sammenklappet cykelanhænger, hvis hjulene er taget af, og det samlede rummål ikke overstiger  0,18 m3 (fx 30x60x100 cm).

Hvad er størst - anhængeren eller leopardkufferten? Spørger bare...

cykelferie_edited.jpg

Har man ikke børn med er det selvsagt langt at foretrække at bruge cykeltasker i stedet for cykelanhænger. Dog var dette vores første cykelferie, og vi ville derfor gerne undgå at skulle købe en masse dyrt grej, inden vi overhovedet havde testet om konceptet var noget for os. Derfor beslutningen om at bruge vores normale transportanhænger. Står du i samme situation, kan du måske låne dig frem eller forsøge at købe brugt på nettet. - I hvert fald var anhængeren ingen fest at holde cykelferie med, og vi investerede i cykeltasker så snart vi kom hjem!

DEN STEJLE 1. ETAPE FRA RØNNE TIL ALLINGE

Som jeg skrev i turbeskrivelsen bliver første etape ekstremt kuperet ca. halvvejs på turen til Allinge, og hvis man har anhænger eller mindre børn med, ville jeg helt klart springe denne del af etapen over. Den er uden tvivl utrolig smuk, men vil afgjort være for krævende for små ben og er et mareridt med anhænger/tungt læs. Lige efter Hasle kan man i stedet for at følge panoramastien ned til Helligpeder og Teglkås tage landevejen til Allinge. Det er selvfølgelig mindre spektakulært (og træls med trafik), men vil i mange tilfælde dog være at foretrækker (panoramastien egner sig egentlig kun til voksne med en seriøs cykel og god kondition).

TIPS TIL DE BEDSTE RESTAURANTER PÅ BORNHOLM

Nu hvor du har sparet på feriebudgettet ved at holde billig cykelferie på Bornholm, kan du jo overveje at investere lidt af besparelsen i en af øens mange gode spisesteder. Bornholms restaurantscene er selvsagt et mekka for fans af friskfangede Østersø-delikatesser, men er bestemt også leveringsdygtig i andet end bare fisk.

NORDLANDET

pony_nordlandet_edited.jpg

Mit første tip er restaurant Nordlandet, der er smukt beliggende på Hotel Nordlandet i udkanten af Sandvig. Restauranten er centreret omkring det nordiske køkken og det enkle nordiske udtryk går igen i indretningsdesignet. Det må det være helt fantastisk at sidde uden for på terrassen en lun sommeraften, desværre var det for koldt og blæsende den aften vi var der, men indenfor er nu heller ikke værst.

Friskfanget fisk i skumkåbe:

pony_nordlandet_bornholm

Fantastisk isdessert med jordbær, hybenblomst og knas:

pony_bornholm

SOMMER CAFÉ & RESTAURANT

Sommer Café & Restaurant ligger centralt i Allinge og begejstrer især med sin store, overdækkede terrasse, der byder på en fin udsigt over hyggelige Allinge Havn. Folkene bag driver desuden 8Tallet og Rambla i Ørestad i København, men på Sommer er lokale bornholmske råvarer selvsagt i højsædet. 

sommer_restaurant

En restaurant som også kalder sig café har man måske ikke umiddelbart høje kulinariske forventninger til, men denne tese gøres bestemt til skamme hos Sommer:

sommer_bornholm

KALAS BORNHOLM

Kalas i Sandvig er et lille ishus med café, hvilket måske ikke umiddelbart lyder videre spektakulært, men det er deres fabelagtige panoramatrappe til gengæld. Terrase-trappen er bygget direkte ind i klipperne kun et stenkast fra vandkanten, og med lidt held får du tiltusket dig en af stedets store sækkepuder.
En lun sommeraften henslængt i en sækkepude med en kold øl i hånden og din udkårne i armen, mens solen langsomt går ned over havet - bedre bliver det simpelthen ikke!

kalas_bornholm

Kalas er desuden et hit blandt børnefamilier, da ungerne kan fiske i vandkanten eller klatre rundt på klipperne mens forældrene slapper af på trappen (nå ja, og så er stedets hjemmelavede is også temmelig fænomenal)

kalas_bornholm_is

HEY HVAD MED ØSTERLARS OG EKKODALEN?

Hvis du synes at Bornholms mest kendte attraktioner mangler fra rejsebeskrivelsen har du helt ret, de ligger nemlig ikke på cykelruten Bornholm rundt. Vil man gerne opleve rullestenen og rundkirkerne må man derfor enten forlænge de enkelte etaper med afstikkere undervejs, eller blive flere dage på samme sted og tage på dagsudflugter. I Bornholms officielle cykelguide finder du turbeskrivelser og kilometerangivelser på de enkelte ture. 

oesterlars
bottom of page