top of page

ØSTERSØRUTEN:

GAVNØ SLOT, SVINØ & AVNØ

Turtidspunkt: Juni 2020

svinø_strand

Svinø eller Costa del Sol?

  • Hvad: kombineret badetur og sælsafari på cykel

  • Cykelrute 8/Østersøruten fra Næstved til Vordingborg via Svinø og Avnø

  • Længe: ca. 50 km

  • Fedt fordi: herlig dagstur med både slot, sæl og strand 

ØSTERSØRUTEN / CYKELRUTE 8

Østersøruten er med sine 820 km Danmarks længste cykelrute og løber som navnet antyder langs den danske østkyst. Selvsagt kan man sagtens bare nøjes med en lille bid af ruten, evt. i kombination med et par afstikkere som i dette tilfælde Gavnø Slot, Svinø og Avnø. Ruten går gennem en masse små skov- og grusveje, som man helt sikkert aldrig ville have fundet frem til uden skiltning, ligesom man ved at følge ruten stort set undgår trafikerede veje.

På denne tur til Svinø og Avnø tog jeg S-toget til Køge og herfra videre med regionaltog til Næstved (ca. 1,5 time). Herfra cyklede jeg de ca. 50 km til Vordingborg (inkl. afstikkere), hvorfra jeg tog toget hjem via Køge (knap 2 timer i alt)

1. STOP: GAVNØ SLOT

Ud af toget og afsted - første stop Gavnø Slot:

østersøruten

Gavnø slot ligger på en idyllisk lille ø i Karrebæk Fjord:

gavnø_slot

Alting viste sig desværre at være lukket pga. corona, så det blev kun til en hurtig runde i området omkring slottet. Har man børn med på turen, vil denne klatrepark helt sikkert være et hit:

gavnø_park

Slottet har ellers sit helt eget slotsbryggeri, og hvem kunne ikke tænke sig at slukke tørsten i en Gavnø IPA på en varm sommerdag som denne? Det må blive en anden gang. I stedet fortsætter turen videre i total sommeridyl langs bølgende kornmarker smukt indrammet af knaldrøde valmuer:

IMG_20200624_170636.jpg

Endelig dukker Dybsø Fjord op på højre side, det er virkelig også ved at være tid til en dukkert:

dybsø_fjord

2. STOP: SVINØ STRAND

Pludselig fanger et skilt med den lovende titel "Svinø Strand" min opmærksomhed, og selvom ruten ikke går den vej er beslutningen hurtigt taget. De 6 km. ekstra viser sig da også at være særdeles godt givet ud, idet jeg pludselig befinder mig på følgende fine palmestrand (!):

svinø_strand_cykelrute

Ja ja, nogen vil nok indvende at den påståede palme minder mere om et vissent grantræ, men i hvert fald ventede der en fin sandstrand bagved:

svinø_badestrand

Flot udsigt til både Knudshoved Odde og den ubeboede ø dybsø (der er en del af Dybsø Fjord vildtreservat):

svinø

3. STOP: AVNØ

Næste stop Anvø Naturcenter ikke langt derfra, hvor jeg tidligere har haft et fantastisk kajakmøde med områdets mange sæler. Dengang var regnede det dog, fint at se stedet i solskin også:

avnø_naturcenter

Der var nærmest ingen mennesker, så jeg havde det hele for mig selv. Også denne gang blev det til et herligt møde med en nysgerrig sæl, der svømmede frem og tilbage langs stranden mens jeg sad og spiste min madpakke ♥♥♥

avnø_sæl

Videre ud i det blomstrende sommerland i retning mod Vordingborg. Østersøruten forløber overvejende langs grus/skovvstier på denne strækning:

østersøruten_cykel

Hurra for lyse sommeraftener! Dette billede er taget ved 21-tiden: (jeg går simpelthen amok, hvis det vanvittige forslag om at indføre vintertid hele året rundt nogensinde bliver vedtaget 😠) 

østersøruten_sjælland

Faktisk endte jeg først med at være hjemme halv tolv, var dog også først taget hjemmefra kl. 14 efter arbejde. Desto mere fortvivlet blev jeg ved ankomsten til Vordingborg, hvor jeg fra en tidligere udflugt vidste at der var en 7Eleven - som gudhjælpemig lukker kl. 20! "Vi har alt andet end lukket" gælder åbenbart ikke i provinsen. Heldigvis var der lige tid til at suse hen til en tankstation i udkanten af byen.

Aaah, iskold cola og aftensol på Vordingborg station, mens jeg venter på toget hjem til Sydhavnen efter endnu en topskøn cykeludflugt:

østersøruten_vordingborg

Praktiske links:

bottom of page