top of page

TEST AF TURMAD

IMG_20190726_200926_edited.jpg

VAKUUMPAKKET, FRISKLAVET ELLER FÆRDIGMAD?

Er der noget som et varmt og velsmagende måltid oven på en lang dag på tur? Så vidt er de fleste vist enige, men hvad sådan et måltid skal bestå af og hvordan det skal tilberedes hersker der straks større uenighed om. I forbindelse med vores første kajakferie i Sverige tjekkede jeg en masse forskellige websites og fora for inspiration til let og lækker mad på farten.

 

Det viste sig at rigtig mange gør en dyd ud af selv at langtidstørre og vakuumpakke diverse retter, hvilket enten kræver ufatteligt mange timer i en almindelig ovn eller et specielt apparat til formålet, en dehydrator. Selv her skal maden dog tørres i ca. 12 timer, og allerede der var jeg for længst stået af (lyder det fedt for dig? Så tjek denne guide).

Som jeg ser det skal det være så let og enkelt at komme ud i naturen som muligt, og det må helt sikkert ikke kræve mere udstyr end allerhøjst nødvendigt, altså kom det ikke på tale at skulle finde plads til en dehydrator i køkkenet. Andre igen vælger åbenbart at slæbe hele grillkyllinger, kartofler osv. med til en simpelt weekendtur, hvilket selvsagt kræver lang tilberedningstid plus selvfølgelig et bål. Igen ved man bare ikke om man lige finder en egnet bålplads (det er f.eks. forbudt at lave bål på klipperne i skærgården grundet naturbeskyttelse), eller der kan herske landsdækkende bålforbud som i 2018. Og helt ærligt, jeg gider simpelthen ikke at skrælle kartofler når jeg endelig har ferie :) - det er der nok af i hverdagen.

Derfor tjekkede jeg udvalget af færdig turmad og blev heldigvis positivt overrasket over kvaliteten: det smager slet og ret skidegodt og absolut ikke som Knorr eller andre triste poseretter fra supermarkedet (denne kvalitetsforskel afspejler sig så også i prisen skal det tilføjes).

Hvis man er på tur hver eneste weekend er det muligt at det bliver for dyrt med færdig turmad, men helt ærligt, for alle os andre som desværre tilbringer langt mere tid på stenbroen end i vildmarken er det vist en post som er til at overkomme. Prisen for et virkelig mættende aftensmåltid ligger mellem 39 kr (Blå Band, f.eks. Mexican Casserole with Lentils and Potatoes eller Swedish Meatballs With Creamy Potatoes) for den billigste og 88 kr (Real Turmat, f.eks. Reindeer Stew eller Chicken Tikka Masala) for den dyreste per person. Der er desværre ingen Real Turmat på billedet for de blev spist rub og stub på turen.

BNUhFCKk.jpeg

FACIT AF SMAGSTESTEN:

1. plads: Real Turmat fra Nordnorge var klart bedst (og dyrest). Her betaler det sig afgjort at flotte sig.

2. plads: Blå Band fra Sverige er også rigtig god, men Real Turmad fylder mindre og smager bare bedre.

3. plads: Trek'N'Eat fra Tyskland fylder meget mere end de andre og smagskvaliteten var svingende. Varianten "Kraftig kartoffelgryde med oksekød og bønner" smagte f.eks. virkelig ringe, på grænsen til uspiseligt!

4.plads: Travellunch fra Tyskland. Morgenmad (pakke med seks forskellige slags), alt for sødt, meget klistret og blød konsistens, overhovedet ikke lækkert. Meget store og upraktiske pakker. Kan overhovedet ikke anbefales.

Så beklager Tyskland, men outdoor-gourmet har I simpelthen ikke styr på. Tromsø ved hvad man trænger til på tur!

IMG_20190725_194359.jpg

ERFARINGER FRA TUREN

Baseret på vores erfaringer fra sidste kajakferie vil vi næste gang kun købe færdig turmad til aftensmad. Til morgenmad laver vi næste gang vores egen blanding med havregryn/müsli, et skud kakaopulver og mælkepulver. Sidstnævnte er dog svært at få fat på viste det sig. I supermarkederne har de det slet ikke, og i Matas skal det forudbestilles (jeg prøvede at købe det dagen inden vi skulle afsted). Bør dog kunne fås i diverse helsebikse, outdoor-butikker eller selvfølgelig på nettet, men i hvert fald kræver det en vis indsats og rettidig omhu.

Til frokost viste knækbrød og spegepølse sig at være helt perfekt, og grundet det høje saltindhold og de nogenlunde kølige temperaturer i bunden af kajakken holdt spegepølsen sig fint.

IMG_20190726_125048_edited.jpg

Vin skal der selvfølgelig også til, og her egner bag in box sig ikke overraskende perfekt. Min personlige favorit er denne kraftige amerikaner som fås i bl.a. Føtex og Bilka og koster ca. 250 kr:

IMG_20190723_201434_edited.jpg

Ang. links og produktanmeldelser: jeg er ikke sponsoreret af nogen og alle meninger er 100% mine egne. Links til produkter og virksomheder har jeg udelukkende medtaget for at give dig et hurtigt overblik over det omtalte produkt.

Som altid gælder devisen: køb så lidt som muligt i så høj kvalitet som muligt.

bottom of page