top of page

VESTERHAVSFERIE I HANSTHOLM

Besøgstidspunkt: et hav af gange

sommerhus med havudsigt

Vesterhavsferie i Hanstholm - hvorfor ikke Skagen eller Kandestederne tænker du måske? Tja, tag et godt råd fra en gammel nordjyde: hvis du bevæger dig lidt væk fra Nordens Saint Tropez får du meget mindre trængsel, lige så smuk natur og betaler kun det halve.

 

Den jordnære fiskeriby Hanstholm er ganske vist ikke noget særligt i sig selv (det skulle da lige være tilbage i 1980'erne, hvor de eventyrlige Nordatlantiske Nætter med nordatlantiske forfattere, musikere og billedkunstnere blev afholdt her, jeg var selv med begge år som barn), men man spiser godt: glæd dig til topfrisk fisk og en formidabel udsigt hos Hanstholm Madbar højt oppe over byen, eller gå ombord i det ypperste inden for røget fisk på Det gamle røgeri (inkl. en virkelig god fiskehandler med bl.a. de mest fantastiske søkogte rejer - de er næsten hele turen værd i sig selv!)

Herudover har man i vid udstrækning de fantastiske strande for sig selv og betaler samtidig langt mindre end i nordvestkystens populære feriebyer. Tjek f.eks. dette fantastiske og kæmpestore sommerhus i Hanstholm (150 m2, kæmpe terrasse og 10 sovepladser!) med den flotteste havudsigt. I 2018 gav vi under 5000 kr. for en uge midt i højsæsonen:

Det blev hurtigt slet og ret døbt Bo Bedre:

sommerhus i Hanstholm

Fantastisk badestrand lige neden for sommerhuset:

hanstholm_strand

Får i forhaven:

hanstholm_have

AKTIVITETER I OG OMKRING HANSTHOLM

Som sagt er der måske ikke så meget at lave i selve Hansholm, til gengæld er der masser af attraktioner og udflugtsmål i nærheden. Her kommer en oversigt over mine favoritter:

FEELS LIKE FÆRØERNE: BULBJERG FUGLEFJELD

Indrømmet, med sine 47 meter når Bulbjerg måske næppe de føræske fugleklipper til grundfjeldet, til gengæld kan man faktisk godt være heldig at se lunder (søpapgegøjer) her - det smager da temmelig meget af Nordatlanten. Herudover holder bl.a. rider, suler, kjover og mallemukker til i den knudrede limstensklippe:

bulbjerg

Bretagne eller Bulbjerg? En mere malerisk badestrand finder man vist næppe noget sted i Danmark:

bulbjerg_sommer

Læg for resten mærke til resterne af den 16 m høje Skarreklit, der knejsede i havet ud for fuglefjeldet frem til 1978, hvor en kraftig efterårsstorm desværre tog livet af den:

fuglefjeld

Her kyststrækningen set i fugleperspektiv. Glem endelig ikke at nyde udsigten fra toppen:

udsigt_bulbjerg

Fuglefjeldet er et besøg værd året rundt, her er billede fra en fin efterårstur i oktober:

bulbjerg_strand

BUNKERSAFARI PÅ VIGSØ STRAND

bunker.jpg

Man skal nok være født i Danmark for at kunne se det attraktive i en badestand spækket med forvredne betonbunkers, i hvert fald undrer mange udlændinge sig tit over, hvorfor vi dog ikke bare fjerner de uskønne krigsminder én gang for alle.

Er man opvokset langs den jyske vestkyst har man dog uden tvivl lært at elske de gamle bunkers, der selvsagt udgør et herligt ubeskyttet legeland. Herudover er mange bunkers ikke kun mærket af tidens tand, men også af lokale kunstnere. Kunstnerkollektivet BunkerLove har f.eks. følgende fængende mission:

BunkerLove sigter efter at transformere bunkerne i Atlantvolden til kunst som både erindrer tab af liv og fortidens fejl, men som også ser lyst mod fremtiden. Bunkers for fred!

Tjek f.eks. deres guldbunker/guldbar eller fantastiske kolonihavefortolkning, komplet med hvidt stakit og dannebrogsflag.

Der findes masser af bunkers langs det meste af den jyske vestkyst, men de absolut fedeste bunkerudsmykninger finder man afgjort på Vigsø Strand ved Hanstholm:

vigsø_bunker

Et foto hvor man forsvinder i gabet her er selvsagt et must: 

bunkers denmark
bunker vigsø

Hvis man er rigtig heldig får man måske endda fornemt selskab - enhver kan jo trænge til et lille hvil:

sæl

Vil man dykke ned i den spændende historie bag Atlanterhavsvolden er Bunkermuseum Hanstholm et godt sted at starte. Her kan man komme ind i et gigantisk bunkeranlæg og danne sig et indtryk af livet bag betonmurerne, faktisk et museet Nordeuropas største befæstningsanlæg fra anden verdenskrig: 

bunkermuseum Hanstholm

RUBJERG KNUDE OG LØNSTRUP

Rubjerg Knude Fyr må afgjort være Nordjyllands mest fotogene og fotograferede vartegn:

rubjerg_knude_fyr

Det enestående naturområde omkring fyret er en lige så stor attraktion i sig selv:

rubjerg knude klitter
rubjerg.jpg

Rubjerg Knude står bestemt ikke tilbage for Råbjerg Mile hvad angår mulighederne for at finpudse sine sandhopteknikker:

sandhop_rubjerg

Efterfølgende kan man med fordel nuppe en is og en dukkert i nærliggende Lønstrup:

lønstrup

Gourmetrestauranten Villa Vest med tilhørende badehotel er afgjort også et besøg værd. Du kan læse om mit besøg på restauranten her.

SOLNEDGANGSPLADSEN OG MILEN

Palle alene i Milen:

råbjerg_mile_nordjylland

Milens sære månelandskab er virkelig en oplevelse for sig og uden tvivl et must på vejen til Skagen. Hvis du ikke orker at køre helt så langt op, men stadig gerne vil have dansk ørkensand under fødderne, kan du dog fint nøjes med Rubjerg Knude.

Solnedgangspladsen i Gl. Skagen: Lyder måske kitchet at stå sammen med en masse fremmede mennesker og klappe af solnedgangen som en anden tovlig københavner. Ikke desto mindre ER solnedgangen bare helt fantastisk fra den plet, og særligt efter et køligt glas bobler eller to ville det nærmere føles tovligt ikke at hylde naturens skønhed med en lille klapsalve:

solnedgangspladsen

I min barndom var solnedgangspladsen faktisk bare en uanseelig vendeplads med iskiosk, hvor man så sad/stod i sandet og så solnedgangen. I 2019 fik pladsen dog en velfortjent makeover som en del af Realdania-kampagnen "Stedet Tæller", og fremstår nu med en stor solskive og bænke langs en række små klitter. Solnedgangsoplevelsen har kort sagt fået en gevaldig upgrade, men iskiosken står der heldigvis endnu.

Husk for resten body boards til Vesterhavets bølger! Ikke de billige fra supermarkederne, de knækker alt for nemt. Hos Westwind i Klitmøller har de mange forskellige kvalitetsboards at vælge imellem.

 

Man kan selvfølgelig også kaste sig ud i et rigtigt surfkursus, tjek min beskrivelse af en 2-dages surfcamp i Klitmøller/Cold Hawaii her.

vesterhav

Det var så et par af mine favoritfavoritoplevelser i Nordjylland. Nu mangler jeg bare at opleve Læsø; er især lun på den årlige hummerfestival, meget gerne i kombination med et par overnatninger i et af de klassiske Læsø-huse med overdimensioneret tangtag/ stråtag. Kan apropos madfestivaler anbefale Østers- og muslingepremieren i Nykøbing Mors, der afholdes den første weekend i efterårsferien hvert år og byder på de vildeste østerskreationer.

Så er der vist kun tilbage at sige: Årets bedste ferie går til Nordjylland!

krabbeklør

Apropos krabbeklør ER krabberne bare større i Skagerrak!

krabbe
bottom of page