top of page

YSTAD SALTSJÖBAD

Besøgstidspunkt: Januar 2018

Ystad
  • Hvad: stort og traditionsrigt spahotel ud til Østersøen

  • Transport: med tog fra København ca. 2 timer, skift i Hyllie

  • På cykel via den officielle cykelrute Sydkustleden

  • Til fods ad Skåneleden/Österlenleden

MOBIL UDEN BIL: SÅDAN KOMMER DU TIL YSTAD SALTSJÖBAD

Man kan med fordel lave en herlig Spa & Bike ud af opholdet, idet den fine Sydkustleden fører lige forbi. Tag f.eks. toget til Trelleborg (kun 1:12 fra København, skift i Hyllie), herfra er der ca. 47 km til Ystad. Næste dag kan man så fortsætte ad Sydkustleden til Simrishamn (rutens slutpunkt) og herfra taget toget hjem.

 

En anden mulighed kunne være at vandre ad Skåneleden. SL4 Österleden fører direkte forbi (se link i bunden).

skanör

OM YSTAD SALTSJÖBAD

Ystad Saltsjöbad ligger lidt uden for Ystad, der er en af Sveriges bedst bevarede middelalderbyer og stadig den dag i dag emmer af historisk idyl med sine mange bindingsværksbygninger og farvestrålende småhuse på smalle, brolagte stræder.

Selve saltsjöbadet har for nyligt kunnet fejre 120 års jubilæum, men man skal nu ikke forvente sig en smuk historisk bygning af den grund. Hotellet er selvsagt blevet ombygget flere gange, senest i 2014, og fremstår i dag som en noget identitetsløs kolos:

ystad_hotel

Et pluspunkt er dog beliggenheden direkte ud til stranden, så man kan få en dukkert i de kolde bølger efter saunaen:

ystad saltsjöbad

eller blive blæst godt igennem på en smuk gåtur langs stranden med de ikoniske svenske badehuse:

ystad saltsjöbad
ystad

Inden for på spahotellet er standardværelserne små, men hyggeligt indrettet:

ystad saltsjöbad

SPAFACILITETER I YSTAD SALTSJÖBAD

Ystad Saltsjöbad bedyrer selv, at du hos dem "lämnar vardagen vid entrén och välkomnas av drömlika pooler", men der har vi åbenbart en nogen forskellig opfattelse af begrebet drømmepool. I realiteten var der tale om fire lunkne bassiner (uden bobler) udenfor, hvor alle sad og småfrøs.

 

Samme billede gik igen indenfor, hvor det store spabassin ligeledes var køligt og kedeligt. Og altså hallå, i et spabad forventer man da ikke et koldt motionsbassin som i en svømmehal, men derimod et afslappende og behageligt varmtvandsbassin, hvor man ikke behøver at motionere for at holde varmen. Ganske vist var der et enkelt boblebad med god varme, men i kraft af sin funktion som stedets eneste varmekilde var det selvfølgelig fyldt til bristepunktet.

Herudover var der en fin sauna med havudsigt, til gengæld uden skyggen af gus. Virkelig meget sært at slå sig op som Sveriges wellnessdestination nummer 1 og så ikke tilbyde et seriøst gusprogram (endsige saunagus overhovedet!).

 

Da jeg efterfølgende blev bedt om at bedømme stedet gjorde jeg netop opmærksom på den manglende saunagus som et kritikpunkt, og så kort tid efter at de faktisk som noget nyt begyndte at tilbyde gus (ikke at jeg vil tage æren for det selvfølgelig)- mod betaling!


Du betaler altså i dyre domme for et lækkert spaophold, men skal så alligevel betale ekstra for gus, der jo så absolut burde høre til standardydelserne inden for ethvert seriøst spa/wellness-foretagende, virkelig ringe service og koncept hvis du spørger mig.

Et lyspunkt er der dog - deres virkelig flotte lounge med havudsigt:

ystad_saltsjöbad

Her ligger man absolut ganske godt:

ystad saltsjöbad

Herudover er der også en mørkere og mere tilbagetrukket hvilelounge med himmelsenge og pejs, også toppoint for den.

BEDØMMELSE AF YSTAD SALTSJÖBAD

Hvis man kan nøjes med at slænge sig i loungen med en god bog og et glas bobler vil man helt sikkert nyde opholdet på Ystad Saltsjöbad, men hvis man rent faktisk er ude efter en gennemført wellnessoplevelse med professionel gus og rygende varme (boble)bade uden åben himmel, bør man helt sikkert søge et andet sted hen. Her er Marienlyst Strandhotel i Helsingør fx et langt bedre valg (strandsaunaer direkte på stranden MED gus, dejlig varme panoramabassiner under åben himmel).

Retfærdigvis skal det siges at Ystad Saltsjöbad tilsyneladende har et skjult es i ærmet, nærmere bestemt et mystikomgæret sparitual ved navn "The Creek Experience". Ud fra billedmaterialet ser det temmelig indbydende ud, til gengæld foregår det i et lukket område som de normale spagæster ikke har adgang til (en behandling koster ca. 700 kr. per person) og kan dermed næppe tælles med i den overordnede bedømmelse af stedet.

Lyder jeg for hård i min bedømmelse? Så tjek selv deres rodebutik af en totalt uorganiseret hjemmeside (status januar 2021) - hvordan et så stort foretagende kan præsentere sig selv så sjusket er mig virkelig en gåde:

ystad saltsjöbad

"Begynde din rejse her" du selvfølgelig kan - men måske du hellere bare skulle tage et andet sted hen :)
I hvert fald er oplevelsen mindst lige så utjekket og rodet som hjemmesiden.

Praktiske links:

bottom of page