top of page

Unik overnatning:
- Ø-eventyr i Sverige og Danmark -

Unik overnatning: Ø-eventyr

Er der noget bedre end at overnatte på en ø? Den der fornemmelse, når alle dagsgæsterne er taget hjem, roen sænker sig over øen og man har det hele for sig selv, inklusive solnedgangen og det bløde aftenlys.

 

På denne side har jeg samlet mine bedste ø-ophold: Find din favorit blandt udvalget af unikke overnatningssteder på svenske og danske øer, lige fra ø-ophold blandt patruljerende gæs og vinmarker, til ophold på dramatiske klippeøer og fine små øer med dejlige sandstrande.

Introdukion ø-evnyr
Hanö

HANÖ VANDRARHEM I BLEKINGE

Hvorfor flyve mod syd, når du kan få en eksotisk tur på savannen et par timers togtur nordpå i Blekinge?

Den lille ø Hanö i Blekinge bebos af et stort antal dådyr, der yderst fotogent spankulerer frit rundt på øen (de er dog på ingen måde tamme, så forvent ikke at dyreparkslignende tilstande med håndfodring og nærkontakt). Læg hertil øens sletteagtige nordspids og i øvrigt særegne arkæologiske profil, og du får en absolut unik destination kun 2 timer med øresundstog fra København.

Overnatning: Du kan overnatte på øens tidligere skole, der er omdannet til det fineste lille vandrehjem med værelser af hotelstandard (ingen slidte køjesenge her). Stort og lækkert fælleskøkken + veranda, hvor man kan lave mad og hænge ud.

 

Restaurant: Øen har kun én eneste restaurant, der til alt held er virkelig god og især har fokus på fisk (fra klassiske spætter til fisketacos). Se mere og book bord hos Hanö Hamnkrog.

Indkøb: I havnen er der en lille købmandskiosk med frisk morgenbrød og det mest nødvendige.

Hvor: Hanö ligger kun en kort færgetur på 25 min. fra fastlandet (Nogersund)

 

Sæson: Vandrehjemmet har desværre kun åbent fra maj til august (man kan dog leje hele stedet privat året rundt). 

Transport rundt på øen: Øen er bilfri, men man kan låne gratis trækvogne til bagagetransport i havnen.

Mobil uden bil: Tag øresundstoget til Sölvesborg, herfra er der 13 km ad en fin skiltet cykelrute til færgelejet.

Hideaway Fejø

HIDEAWAY VINGÅRD: BO BLANDT FEJØS VINMARKER

Hideaway vingård er virkelig akkurat lige så paradisisk som billederne vidner om. Man bor i en af de tre simple men hyggelige vingårdshytter midt i vinmarken (billederne her er fra Rondo-hytten, som jeg helt sikkert ville vælge igen da den har den bedste beliggenhed i første parket til vinmarken).

Hytterne er udstyret med et lille køkken, og man kan vælge at tilkøbe en måltidskasse med diverse lokale Fejø-specialiteter, som man så selv tilbereder. Dertil selvfølgelig en flaske af vingårdens egen produktion. Alle vinene er dedikeret til vingårdens allestedsnærværende gæs (der nidkært patruljerer omkring i vinmarken) og bærer derfor navne som “Gåsenæb”, “Gåsedun” og “Gåsefod”. Vi valgte “Gåsenæb 2021 Rosé”, der præsenteres som “en skøn dybrød rosé der egner sig som terrassevin” - dette kan jeg afgjort skrive under på :)

Man behøver dog ikke at frygte at forsumpe helt i gode vine, for med til bookingen hører nemlig også muligheden for at benytte en af vingårdens tandemcykler. Apropos cykel vil jeg som altid anbefale ankomst med tog+cykel, for Lolland viser sig virkelig at være en fin cykelregion med velskiltede ruter og meget lidt trafik.

Mobil uden bil:

Fra stationsbyen Nakskov er der kun 20 km til færgelejet i Kragenæs, men jeg kan anbefale at stå af allerede i Maribo og så cykle via hyggelige Bandholm og senere forbi det imponerende kunstværk Dodekalitten (ca. 30 km).

Ro Naturcap

RO NATURCAMP PÅ FEJØ

Som navnet antyder excellerer Ro Naturcamp på Fejø inden for absolut fred og ro: Biler er ikke tilladt på pladsen, så her er ingen smækkende bildøre eller motorstøj til at forstyrre idyllen. Man kan både overnatte i glampingtelte, små træhytter (gjorde vi) og eget telt, og pladsen ligger direkte ud til stranden i gåafstand fra færgelejet.

Alle glampingtelte og træhytter har deres eget bålsted, og ved ankomst får du udleveret en kasse med gryder og service, så du selv kan lave mad over bålet. Bestil evt. en bålkasse – så er aftensmaden i hus helt uden indkøb og planlægning.

Det er en overraskelse hvad der er i kassen, vores indeholdt lokale ingredienser til en lækker vegetarret. Kolde drikkevarer (fx cider og rosé jo fra Fejø), seriøst god kaffe (og hvornår har man sidst fået det på en campingplads?!), friskbagte vafler, is, ekstra brænde osv. kan købes i pladsens lille ø-kiosk, hvor du om morgenen ligeledes henter din morgenmadskurv (inkluderet i prisen).

Vi havde kort sagt et superskønt ophold: alle telte og hytter ligger i hver deres uforstyrrede krog (omkranset af træer og buske), så glem alt om en almindelig campingplads med åbne vidder og påtvunget nabosamkvem: her er man virkelig i sin helt egen lille naturboble.

Mobil uden bil:

Fra stationsbyen Nakskov er der kun 20 km til færgelejet i Kragenæs, men jeg kan anbefale at stå af allerede i Maribo og så cykle via hyggelige Bandholm og senere forbi det imponerende kunstværk Dodekalitten (ca. 30 km). 

Väderöarna

VÄDERÖARNA: OVERNAT HELT UDE I HAVGAPET

Väderöarna består af 300+ små afsidesliggende klippeøer og skær, der tilsammen udgør Sveriges vestligste udpost. Alle øerne er ubeboede, men på en af øerne, Storö, er der anlagt det fineste lille hotel, Väderöarnas Värdshus, med restaurant (sidste to billeder) og ikke mindst en fantastisk spaafdeling med brændefyrede vildmarksbade og sauna med havudsigt. Det hele er inkluderet når man booker et ophold, det samme gælder bådturen til og fra øen (udgår fra Hamburgsund og tager ca. 45 min).

Väderöarna (mon ikke navnet sigter til de barske vejrforhold?) bærer i den grad præg af den udsatte og ubeskyttede position langt ude i havet - her er der ingen købmand eller andre indkøbsmuligheder, og alt brugs- og drikkevand er afsaltet havvand. Af samme grund er der ikke så meget andet at lave på øen end at nyde naturen (der er en fin vandrerute øen rundt), gå i sauna, havbade og bare lade sig forkæle i restauranten (som også er åben for dagsgæster - man kan altså sagtens besøge Väderöarna på en dagstur) - rimelig overbevisende koncept kort og godt .

Väderöarna er naturreservat og huser bl.a. en stor sælkoloni. Det så vi desværre ikke noget til under vores ophold, men i sommerperioden er det muligt at komme på sælsafari med båd fra Fjällbacka har jeg set.

Under alle omstændigheder var det en KÆMPE oplevelse at besøge Väderöarna, og jeg drømmer allerede om en vintertur (vildmarksbadene er nemlig ikke åbne om sommeren og dermed heller ikke da vi var der sidst i juni).

Mobil uden bil:

Desværre ikke videre oplagt her, da det tager utrolig lang tid at komme frem med bus og tog. Båden til øerne udgår fra Hamburgsund.

glamping tärnö

GLAMPING PÅ TÄRNÖ: UFORSTYRRET SKÆRGÅRDSIDYL PÅ KLIPPETOP

Der findes efterhånden masser af glampingsteder derude, hvoraf få for alvor formår at skille sig ud - men overnatningen højt oppe på Märraberget på Tärnö i Blekinge skærgård glemmer vi i hvert fald ikke lige med det første.

Teltet ligger fuldstændig isoleret og det tager faktisk ret lang tid at gå derop, nok ca. en halv time fra færgelejet alt efter hvor meget man har at slæbe på (så tip: så lidt som muligt, både aftensmad og morgenmad er under alle omstændigheder inkluderet. Begge dele leveres personligt til teltet af den utrolig søde vært, aftensmaden tilbereder man selv på gasgrill).

Man føler sig virkelig hensat til en anden verden eller som minimum et eller andet sydlandsk paradis, når man sidder deroppe helt alene og kigger udover det blå blå hav. Den store træterrasse er udstyret med sækkestole og puder, så man kan uden problemer tilbringe stort set hele opholdet udenfor (tjek).

I højsæsonen er der både en åben restaurant og iscafé på øen, ligesom der er flere fine vandrestier (bl.a. til Sveriges ældste træfyr som stadig er i brug (fra 1910), så der er nok at lave i tilslutning til overnatningen.

Mobil uden bil:

Man når Tärnö med skærgårdsbåd fra Karlshamn (hertil direkte Øresundstog fra København), tjek sejlplanen hos Blekingetrafiken.

Camp Ven

CAMP VEN

De fleste kender nok øresundsperlen Hven (på svensk bare Ven), men måske ikke nødvendigvis øens superhyggelige overnatningssted: Camp Ven. Camp Ven ligger i gåafstand fra færgelejet, men har man meget at slæbe på kan man også leje en cykel eller have sin egen med (gæster må ikke have bil med til Hven. Der kører busser på øen, men ikke ned til Camp Ven som kun nås ad en grussti langs vandet).

Man kan både overnatte i telt (i første parket til havet), i glampingtelte eller hytter, så her burde ethvert komfortbehov uden problemer kunne opfyldes. Man behøver heller ikke at frygte at skulle leve af overophedet dåsetun eller slukke tørsten i lunken øl, for campens restaurant disker op med bl.a. morgenmadsbuffet, frokostsalater, stenovnspizzaer og kolde drinks. Sidstnævnte kan indtages i en af de mange europallelænestole eller orange loungemøbler, der er placeret så tæt på havet som man kan komme uden direkte at sidde på stranden. Bade kan man selvfølgelig også fra Camp Ven, der har sin egen badebro (oplyst af solcellelamper om natten).

Vi var kun to afsted på denne tur, men jeg vil helt klart mene at Camp Ven egner sig perfekt som et mødested udover det sædvanlige til venneudflugter, familiekomsammener osv.. Ser absolut for mig hvordan man sidder og snadrer i solnedgangen over en veltillavet G&T, og takket være de forskellige indkvarteringsmuligheder burde alle kunne finde en passende overnatningsmulighed iht. budget og komfortforventninger (telt med havudsigt/2 personer koster f.eks. rimelige 300 SEK per nat).

Der går direkte færge fra København og Helsingør til Hven i sommerperioden, fra Landskrona er der til gengæld mange daglige afgange til øen året rundt (øresundstoget stopper i Landskrona, så vældig nemt). Den primære transportform på Hven er cykel, og vil man ikke slæbe sin egen med kan man bare leje ved en af de mange cykelstationer på øen (herunder direkte ved færgelejet og de har ALLE slags cykler: med barnesæde, anhænger, hundekurv, efterløber, børnecykler osv.)

Mobil uden bil:

Om sommeren med direkte færge fra København/Toldboden eller Helsingør, uden for sæson fra Landskrona, hertil øresundstog. 

Skåret

SKÅRET SHELTERPLADS PÅ ÆRØ

Er dette Danmarks skønneste shelter? Kan i hvert fald næppe forestille mig hvordan man skulle kunne optimere hverken placering eller indretning: Shelteret ligger direkte ud til den fineste badestrand og er udstyret med et væld af praktiske faciliteter, herunder opladestation til mobil (aldrig oplevet før, kæmpe pluspunkt selvsagt) og overalt diverse praktiske kroge til ophæng og små vinduer som kan åbnes. Herudover muldtoilet samt bålplads med bord og bænke, kort sagt alt hvad man nogensinde kunne ønske sig.

Der er plads til 5 personer i shelteret (se video på sidste billede for indretning): 3 nede og 2 oppe. Shelteret koster 30 kr per person og skal forhåndsbookes (ikke overraskende er shelteret meget populært, så det gælder om at være tidligt ude). Selvom man ikke booker alle 5 sovepladser har man shelteret for sig selv.

Stranden er meget populært blandt de lokale, så forvent badende fra tidlig morgen til sen aften. Ikke langt fra shelteret er der desuden en lille teltplads (også virkelig fin), så evt. vil der være flere som overnatter i området.
 

Mobil uden bil:

Pladsen ligger ca. 6 km fra færgelejet i Søby (overfart Fynshav). Både cykelruten Østersøruten N8 og vandrestien Øhavsstien kommer næsten lige forbi.

ANDRE EVENTYRLIGE Ø-OVERNATNINGER FRA MIN FAVORITLISTE:
(steder jeg drømmer om at besøge)

bottom of page