top of page
kustvägen_öland

Cykelferie i Skandinavien

- 21 fantastiske cykelruter i Sverige, Danmark og Norge -


Kom helt tæt på naturen og oplev den ultimative frihed:
TAG PÅ CYKELFERIE!

En cykelferie med overnatning i det fri undervejs (også kendt under det mere trendy udtryk bikepacking, hvilket egentlig bare betyder at du selv transporterer dit overnatningsudstyr på cyklen) er en herligt billig og spontan ferieform, da man ikke behøver at booke noget på forhånd og dermed kan tilpasse turen helt efter dagens vejr og humør. Både i Danmark og Sverige findes der masser af gratis shelter- og lejrpladser til fri afbenyttelse, ligesom man på bookenshelter (mod en beskeden betaling) kan forhåndsbooke sine shelters for større planlægningssikkerhed (dækker dog pt. kun Fyn, Lolland-Falster og Vadehavet).

Selvsagt kan man også vælge at gøre brug af Bed+Bike eller hytter, glamping osv. undervejs, hvis man ønsker et højere komfortniveau og mere forudsigelighed på cykelferien. Endelig kan man også vælge at købe færdige cykelferiepakker med cykelleje, hotel og bagagetransport, f.eks. hos BikeWithUs. Dermed burde det være muligt for alle at komme på en uforglemmelig cykelferie, uanset erfaring, alder, cykeludrustning eller ambitionsniveau (billedet ovenfor er fra Øland).

Er du på udkig efter et kort over cykelruter i Sverige, Danmark og Norge? Så lad dig inspirere af oversigten nedenfor, der rummer et udvalg af fantastiske cykelruter i Danmark og Sverige samt en enkelt i Norge . Alle mine cykelguides indeholder digitale cykelkort (GPX), oplysninger om hvordan du nemmest kommer til start- og slutdestinationen med tog, informationer om overnatningsmuligheder og spisesteder undervejs, samt en masse andre praktiske og aktuelle oplysninger om cykelruterne. Enkelte cykelguides er ikke færdige endnu, her finder du derfor links til cykelruternes officielle websites eller mine opslag om ruterne på Instagram.

 

Bemærk: Mange af de enkelte etaper på Kattegattleden, Sydostleden, Sudkustleden og Fjordstien egner sig også fremragende som dagsture fra København på grund af de mange stationsbyer langs ruterne.

Læs endelig også min udførlige guide nedenfor til hvordan du får din cykel med i danske og svenske tog uden problemer.

 

God fornøjelse og god cykelferie! Og husk, aldrig gå ned på knas og gode drikkevarer undervejs på cykelferien:

prinsesstårta cykelproviant

DE BEDSTE CYKELRUTER I SVERIGE & DANMARK (OG EN ENKELT I NORGE)

rauker_öland

SVERIGE / ØLAND

torekov_edited_edited.jpg

SYDSVERIGE

åhus

SKÅNE / BLEKINGE / SMÅLAND

Cykelferie på Øland: Ölandsleden | 370 km

Underskøn cykelrute hele Øland rundt blandt historiske vindmøller og mystiske rauker. Herudover selvsagt masser af skønne strande. 

Vinder 2018: Kattegattleden | 390 km

Kystnær cykelrute fra Helsingborg til Göteborg gennem afvekslende natur. Ruten blev sågar kåret som den bedste cykelrute i Europa 2018!

Sydostleden: Simrishamn - Växjö | 274 km

Underskøn national cykelrute fra Österlens drømmestrande i syd til Växjös dybe skove i nord. Passerer forbi Stenshuvud Nationalpark.

sydkustleden_sverige_edited.jpg

SVERIGE / SKÅNE

bergen_stavanger_cykel

NORGE / ROGALAND

røgeri_bornholm

DANMARK / BORNHOLM

Helsingborg - Simrishamn | 260 km

Sydkustleden er en fantastisk national cykelrute langs Skånes smukke kyst, forbi skønne badestrande og hyggelige byer.

Nordsøruten: Bergen - Stavanger | 200 km

Cykelruten for de eventyrlystne - og ikke mindst dem med gode bjergben! Inkl. cruise-feeling og smuk færgeoverfart fra Hirtshals til Bergen.

Bornholm Rundt | 105 km

Afslappet panoramarute med god tid til at bade og spise sig igennem et røgeri eller to undervejs og prøvesmage Svaneke Bryghus.

vestkystruten

DANMARK / DEN JYSKE VESTKYST

National cykelrute 1: Vestkystruten | 560 km

Bliv blæst godt og grundigt igennem på Danmarks mest spektakulære cykelrute fra Skagen i nord til Rudbøl ved grænsen i syd.

fjordstien

DANMARK / NORDSJÆLLAND

Fjordstien | +300 km

Fineste natursti rundt om Isefjord og Roskilde Fjord, inkl. øhop og 4 færger. Undervejs er der flere spændende overnatningssteder.

cykelferie_samsø

DANMARK / SAMSØ

Samsø Rundt | 90 km

Oplev Samsø kuperede istidslandskab på denne korte, men spændende cykelrute. Kan kombineres med Røsnæs (færge Kalundborg)

AASNEN RUNDT

SVERIGE / SMÅLAND

Åsnen rundt | 140 km

 Cykelrute rundt om Smålands næststørste sø, Åsnen, i nationalparken af samme navn. Sov i shelter, telt eller bageri-pensionat undervejs. 

BANVALLLSEDEN
PXL_20230403_141018501.jpg

SVERIGE / HALLAND /  BLEKINGE

Banvallsleden | 250 km

 Uforstyrret cykelrute ad gamle jernbanespor fra Halmstad i vest til Karlshamn i øst. Kan kombineres med Sydostleden og Åsnen rundt.

SVERIGE / SKÅNE

Cykelleden Skåne: 3 spritnye cykelruter i Skåne

Tre skønne cykelruter på i alt 22 etaper og 570 km tværs gennem Skåne. Fortsæt ad Sydkust- leden og/eller Sydostleden for endnu flere km.

langeland rundt cykel

DANMARK / LANGELAND

Langeland rundt | 152 km

Fineste cykelrute i de mest idylliske og fredelige omgivelser! Tip: Overnat i flydende
bådshelters (med sauna!) i Lohals havn.

cykelrute 9
østersøruten cykel

DANMARK ØST

National cykelrute 9 | 305 km

Kontrastfyldt rute fra Helsingør i nord over Kbh., Sydsjælland, Møn og Falster til Gedser (her evt. færge til Rostock og videre til Berlin).

NÆSTEN HELE DANMARK

National cykelrute 8: Østersøruten | 828 km

FANTASTISK cykelrute fra grænsen i syd over det sydfynske øhav, Sjælland og retur i et kystnært 8-tal med otte broer og fem færger.

herregårdsruten_edited.jpg

DANMARK / FYN

Herregårdsruten Fyn | 441 km

Spektakulær cykelrute hele Fyn rundt (kan udvides til også at omfatte øerne). Mange fine sheltermuligheder undervejs, fx i Løgismose.

naturlandet
nordkystruten

DANMARK / LOLLAND-FALSTER

DANMARK / NORDSJÆLLAND

Naturlandet Rundt | 400 km

På denne afvekslende kystrute cykler du hele Lolland-Falster rundt. Hot tip: Tag en afstikker til Fejø, og overnat på vingård eller naturcamp.

Nordkyststien: Hundested - Helsingør |  69 km 

Kystnær cykelrute langs Nordsjællands riviera. Fortsæt ad Fjordstien fra Hundested eller cykelrute 9 fra Helsingør sydpå for flere km.

istidsruten

DANMARK / SJÆLLAND

Oplev Odsherreds bjerge: Istidsruten | 390 km

Oplev Sjællands fascinerende (og kuperede!) istidslandsskab på denne smukke rute. Turtip: overnat hos Lillero eller i stjernekiggershelters.

cykelrute 5
hylteleden

DANMARK / ØSTJYLLAND

National cykelrute 5: Østkystruten | 666 km

Kystnær cykelrute fra Hulsig i nord helt ned til Sønderborg i syd. På billedet: Jernhatten ved Ebeltoft. Overnatningstip: Løvtag ved Hadsund

SVERIGE / HALLAND

Hylteleden: rundtur fra Halmstad | 180 km

Smuk rundtur gennem Nissadalen og forbi flere badesøer, bl.a. Bolmen. Overnatningstips undervejs: Stedsans og Kroksjöns Skogsretreat.

Nyttige links til planlægning af din cykelferie i Danmark eller Sverige:
 

KOM VIDT OMKRING: CYKELFERIE MED TOG

cykelferie med tog
cykelvogn tog
cykel på tog

Vigtig info: Cykeltransport i danske tog

I Danmark kan du få cyklen med i alle tog (ja tak!), men skal i de fleste tilfælde reservere på forhånd (koster 20 kr.). Hvad mange ikke ved: Du kan også få cyklen med i langt de fleste busser (både lokal- og bybusser) og det er gratis. Plads kan ikke reserveres på forhånd og det er op til chaufføren at vurdere om der er plads.

Specifikt for København: Det er gratis at have cyklen med i S-tog og havnebusser. Til gengæld skal du have cykelbillet til metroen, denne købes hos DOT eller du tjekker cyklen ind på rejsekortet (pris 14 kr.).

​Cykelbillet til normale rejser (dvs. ikke Øresundsbilletter eller andre specialbilletter) kan købes i DSB's app (men ikke på hjemmesiden, ulogisk nok) sammen med din personbillet. Læs mere om DSB's cykelbillet her

Hvis muligheden for at købe cykelbillet ikke vises i appen, er det enten fordi du ikke behøver cykelpladsbillet på den pågældende strækning, eller fordi du rejser med en anden operatør på dele af rejsen og skal købe cykelbillet hos denne. Det gælder f.eks. Arrivas tog, læs mere om cykelbillet hos Arriva her.

 

Idiotisk nok kan man ikke købe cykelbillet til at komme over Øresundsbroen på nettet, men kun i DSB's billetautomater eller hos 7Eleven i københavnsområdet (vær opmærksom på at Øresundsbilletterne ikke vises i billetautomaternes menu - søg på den svenske by du vil til, så får du mulighed for at vælge Øresundscykelbillet, Øresundsbillet enkelt eller familie). Allernemmest er det dog at købe cykelbillet i Skånetrafikens app, og her får du desuden 20% grupperabat fra to personer (du kan også vælge 24 timers billet), dvs. du sparer ingen penge overhovedet på at vælge DSB's øresundsbillet og deres besværlige salgsproces.

 

Endnu vigtigere info: Cykeltransport i svenske tog

Du skal som udgangspunkt ikke bruge cykelbillet i Sverige (hvilket desværre samtidig betyder at du ikke kan reservere plads til din cykel). Til gengæld kræver det cykelbillet at komme over Øresundsbroen (alternativt kan du tage toget til Helsingør og sejle til Helsingborg med Sundbusserne eller Øresundslinjen, her er cykelmedtagning gratis). Hvis din tur starter/slutter i Danmark eller Skåne køber du nemt og enkelt cykelbilletten hos Skånetrafiken (enten i deres app eller på hjemmesiden), tryk på "Välj tilläg" og herefter "Cykel över Öresundsbron".

Vil du købe billet til rejser med en slutdestination langt væk fra Skåne, skal du i stedet bruge SJ's app eller hjemmeside. Her kan du dog ikke købe cykelbillet til at komme over Øresundsbroen, mens du hos Skånetrafiken til gengæld ikke kan købe cykelbillet uden samtidig at købe en personbillet. Dette problem er der heldigvis råd for: Køb en børnebillet til din cykel hos Skånetrafiken, det er samme pris (p.t. 67,50 SEK) og den er gyldig som cykelbillet (jeg har flere gange hørt togkontrollørerne specifikt anbefale denne løsning, så den er god nok). Denne børnebillet bruger du så sammen med din billet fra SJ. Har set flere stakkels udenlandske cyklister blive smidt af øresundstoget i Hyllie pga. manglende cykelbillet, og kontrollørerne er ligeglade med at cykelbilletten ikke kan købes hos SJ, som jo nok er den side de fleste udenlandske turister bruger (i det mindste kunne SJ jo på deres website gøre opmærksom på, hvordan man så køber cykelbillet til øresundsbroen, men nej).

NB: I Sverige kan du desværre KUN få cyklen med i lokaltog (som f.eks. västtåg, øresundstog, krösatåg og pågatog), aldrig i SJ Snabbtåg, SJ Nattåg og SJ InterCity (her skal din cykel skilles ad og opbevares i en speciel transportkuffert, som man selvfølgelig ikke har plads til på en cykelferie). Snälltåget tager heller ikke cykler med.

Heldigvis nås både Kattegattleden, Sydostleden, Sydkustleden og Cykelleden Skåne fint med lokaltog, men at man ikke kan have cykel med på intercitytog gør det noget besværligt at planlægge cykelferie i resten af Sverige desværre. En del cykelruter kan man simpelthen ikke komme til/fra pga. denne håbløse cykelpolitik.

 

Hvordan finder du så ud af, om den ønskede strækning indeholder intercitytog uden cykelmedtagning? På www.sj.se kan du fravælge cykelfjendtlige strækninger ved at vælge: "filtrera" og herefter afkrydse "Inte SJ Snabbtåg" og "Inte läns- eller lokalbuss". Herefter får du kun vist ruter med lokaltog, hvor du efter min erfaring uden problemer kan få din cykel med.

Har du specifikke spørgsmål til cykeltransport på tog i Sverige? Så prøv den svenske facebookgruppe Tågcykel-gruppen.​

HOT TIP TIL CYKELFERIEN: BILLIGE TOGBILLETTER I SVERIGE 

Skal du på cykelferie i Sydsverige i perioden 15. juni til 15. august? Så kan du med kæmpe fordel købe en såkaldt sommerbillet hos Skånetrafiken. Med denne rabatbillet kan du rejse ubegrænset med tog i Skåne (sågar i HELE perioden, og ikke bare i skallede 8 dage som ved DSB's sommerpas) for sølle 545 DKK (2023), det er jo virkelig helt vildt! Du kan også tilføje Blekinge, så ryger prisen op på 800 DKK (2023). NB: sommerbilletten gælder også til alle skærgårdsbådene. Og ikke nok med det, så kan billetten endda lånes ud, ligesom du gratis kan have to rejsende på under 20 år med. Søg på "Sommarbiljet Skånetrafiken" for flere oplysninger og køb (køb i appen, så du altid har billetten ved hånden).

 

Sommerbilletten er selvsagt især genial hvis du bor i København og gerne vil på flere endagsture eller kortere ture til Sydsverige i sommerferien. Nu mangler vi så bare at de lancerer en udgave hvor man kan tilføje København/øresundsbroen (har selvfølgelig for længst foreslået dette til Skånetrafiken), for som det er nu må du købe separate billetter for at komme over broen hver gang (HUSK cykelbillet!).

Går cykelferien nordpå til området omkring Göteborg? Så kan du købe Västtrafiks sommerbillet. Den gælder i en måned og kostede i 2023 530 DKK. Billetten dækker Västra Götalands län og Kungsbacka kommun, herunder alle Västtrafiks skærgårdsbåde i området, så perfekt til f.eks. øhop i Göteborgs skærgård.

eurovelo 12

Lyst til at cykle i Norge?

Så tjek disse informative og flotte websites, der ikke stammer fra turistorganisationer med begrænset cykelviden, men derimod ægte cykelentusiaster:

bottom of page