top of page
fjeldidyl

Vinter i nord

- tag toget til sneen -

Skiferie i Sverige og Norge med tog og andre aktive vinteroplevelser

Rensdyr og nordlys på skiferien? Ja tak! Vinterferie uden klimabelastende flyrejser eller udmattende køreture ned gennem Europa? Endnu mere ja tak! Flere af Nordens mest spektakulære skisportssteder nås nemt og bekvemt med nattog, f.eks. Åre på billedet ovenfor (direkte nattog fra Malmø) eller hvad med Riksgränsen eller Narvik helt i nord? (direkte nattog fra Stockholm). Der er krovogn med restaurant + ekstra bagagevogne så god plads til skiudstyr.

 

Er du ikke til nattog, eller vil du bare gerne bruge færre penge på togbilletten? Så tjek det mindre skiområde Järvsö, der nås på ca. otte timer med dagstog fra Malmö (med kun et enkelt skift i Stockholm). Her kan du f.eks. overnatte i en snedkerdrøm af en panoramasuite på Järvsö Crêperie – selvsagt komplet med pandekagemorgenmad. Kan man forestille sig noget bedre? Tjek min reel fra vores tur til Järvsö i vinterferien 2024 for indtryk fra pisten.

Dine togbilletter til de svenske skisportssteder booker du nemt og enkelt online hos SJ. Alternativt kan du også lade Grøn Rejs stå for det hele, de har pakkerejser til Åre (og Østrig) med tog.

Vil du hellere på skiferie med tog til den sydlige del af Norge? Så kunne en storbyweekend i Oslo med det fine skiområde Tryvann/Oslo Vinterpark kun en halv times metrotur fra centrum være en mulighed. Togturen fra København er overskuelig, den tager i alt ca. 7 timer og der skal kun skiftes tog en enkelt gang i Göteborg (og et nattog mellem Oslo og København er angiveligt på tegnebrættet fra 2024 - bare det nu bliver til noget!).

Alternativt kan man også fortsætte videre fra Oslo til f.eks. Geilo eller Lillehammer/Hafjell (ca. 3 timer med direkte tog fra Oslo).

Togbilletten fra Danmark til Oslo booker du nemmest hos SJ, skal du videre med tog i Norge booker du hos VY.

Du kan desuden med fordel tilmelde dig SJ's gratis Prio-kundeprogram, hvor der tit er f.eks. 25% rabat på togbilletter (og mange andre kampagner), der kan jo virkelig være en hel del at spare hvis hele familien skal på skiferie med tog til Sverige. Du optjener samtidig point på dine togrejser i Sverige, som du bl.a. kan bruge til at købe nye togrejser for.

Bor man så tilpas langt mod nord, at vinteren som en selvfølgelighed er lig med puddersnedækkede landskaber og dermed masser af muligheder for vintersport og underskønne udendørsaktiviteter, er vinteren uden tvivl et højdepunkt og sikkert en mindst lige så dejlig årstid som sommeren. Anerledes ser det dog unægteligt ud i Danmark, hvor vinteren jo for det meste bare er mørk, våd, kold, blæsende og frem for alt LANG.

Man kan selvfølgelig tage på skiferie jvf. ovenfor, men hvad med resten af vinteren? For at komme nogenlunde helskindet igennem er der efter min mening ikke andet at gøre end at pakke sig godt ind og komme ud - bevares, Sydskandinaviens vinterlandskab er og bliver aldrig Lapland eller Lofoten, men mindre kan heldigvis også gøre det!

Nedenfor finder du mine bedste tips til magiske vinterophold hos naturnære overnatningssteder med vinteråbent (og i mange tilfælde sauna) samt forslag til aktive vinteroplevelser. Ofte behøver man faktisk kun at tage toget et par timer mod nord for at finde sneen.

 

Klik HER for en samlet oversigt over naturnære vinterophold, eller klik dig ind på de enkelte steder via oversigten nedenfor.

Tjek også min guide til skønne saunaoplevelser i Øresundsregionen- (uden krav om medlemskab) perfekt til at blive varmet godt igennem på en kold vinterdag. 

bottom of page