top of page

VÄRMLAND

Turtidspunkt: juni 2023

  • Hvad: naturskønt län med fantastiske friluftsmuligheder

  • Hvor: nordvest for Göteborg, grænser op til Norge. Ca. 550 km fra København

  • Fedt fordi: dybe skove og 8000+ søer, perfekt til uforstyrrede outdoor-eventyr 

  • Mobil uden bil: fra København tager det ca. 7 timer (kun 1 togskifte i Gøteborg) at komme til hovedbyen Karlstad

  • Læs om turen hos Berlingske her

varmland_edited.jpg

Reklamesamarbejde med Visit Värmland

Logo for visit värmland

VILDE OG VIDUNDERLIGE VÄRMLAND

Normalt har jeg travlt med at udforske Sydsverige og holder mig som regel inden for øresundstogets revir, dvs. mellem Karlskrona i øst og Gøteborg i vest. Denne tur i samarbejde med Visit Värmland var derfor en spændende og kærkommen mulighed for at udforske noget andet af det kæmpestore rejseland Sverige end jeg plejer.

Selvom jeg altså ikke havde været i Värmland rent fysisk før, følte jeg alligevel at jeg kendte en del til områdets landskab og historie takket være yndlingsbøger som Selma Lagerlöfs Kejseren af Portugalien. En Värmlandsberetning og Britt Karin Larsens fængende romanserie i syv bind, der handler om folket i Finnskogen og deres kamp for at skabe sig en tilværelse i de dybe skove på grænsen mellem Norge og Sverige i 1600-tallet.

Det var derfor en helt særlig oplevelse senere at passere Finnskogen-skiltet, samt ikke mindst at komme på guidet tur med den passionerede etnolog Ulrika Jäger, hvor vi fordybede os i Finnskogens historie med besøg på bl.a. historiske finngårde.

Skilt med Finnskogen

VÆRELSE MED UDSIGT PÅ VÄRMLANDSK: HAPPIE CAMP

Et glampingtelt hos Happie Camp i skoven

Den uforstyrrede natur er helt klart en af de allermest oplagte grunde til at holde ferie i Värmland, men selvom du ikke er til overnatning i telt eller shelter, kan du sagtes få en virkelig naturnær oplevelse alligevel:

Happie Camp kalder sig selv for et hotel i skoven, og står klar med et absolut vindende koncept, hvor du på den ene side bor isoleret og uforstyrret midt i naturen, men samtidig nyder godt af høj komfort og smarte løsninger som f.eks. forudbestilte gourmetmadkasser. Det giver mindre planlægning og mere tid til at slappe af.

happie camp telt
happie camp sverige

Til forskel fra mange glampingsteder er alle teltene hos Happie Camp bevidst placeret helt for sig selv uden nabotelte, og den præcise placering får du først oplyst efter booking (de fremgår heller ikke af Google Maps). Her er der altså ingen risiko for tilfældige forbipasserende eller uønsket naboskab: Man har virkelig det hele for sig selv. Uforstyrret tosomhed må da også siges at være en central del af konceptet, eftersom der kun findes topersoners telte, dvs. ingen muligheder for ekstra opredninger eller familietelte.

Vil du have det ekstra nemt, kan du bestille madkasser med til opholdet (morgenmad er under alle omstændigheder inkluderet), som kan tilberedes i det fine udekøkken med gas. Herudover er der også bålsted og brænde for ekstra aftenhygge.

 

Den personlige hygiejne klares i det store badekar aka søen Jangen, som noget smart medfølger der nemlig bionedbrydelig sæbe, balsam og shampoo til brug i søen.

Billederne ovenfor stammer fra Jangenreviret, se alle Happie Camps lokaliteter her:

CYKELDESTINATIONEN VÄRMLAND

Elcykel i grusvej i Värmland

Går du og overvejer en cykelferie i Sverige? Så er Värmland absolut et interessant bud.

 

Grundet sin veludviklede cykelinfrastruktur er Värmland nemlig lidt af et mekka for cykelturister: Du har flere officielle cykelruter af høj kvalitet at vælge imellem, og som en virkelig fin service kan du endda tage cyklen med på mange af busafgangene som passerer ruterne (kun i sommerferien). Det gælder cykelruterne Klarälvsleden (130 km), Unionsleden (350 km) og Vänerleden (640 km), håber virkelig at andre cykeldestinationer kigger med her! Læs mere og book din cykelbillet her.

 

Udover disse tre lange ruter er der også Klarälvsbanan (90 km), der hænger sammen med Klarälvsleden (tilsammen 220 km), læs mere om de to cykelruter her. (Fun fact: I det omdiskuterede DR3-program Vild Kærlighed ​sejler de tømmerflåde på Klarälven).

Uanset hvilken cykelrute du vælger, er du helt sikkert aldrig langt fra en svalende dukkert, Värmland har nemlig over 8.000 søer. Faktisk er næsten en femtedel af hele Värmlands areal dækket af vand, så Värmland kan absolut sagtens rime på badeferie.

Badesø i Värmland

Små gårdbutikker, kulturminder og hyggelige landsbyer skorter det heller ikke på.

Gårdbutik med café i Värmland
Historisk mølle i Finnskogen i Värmland

Du kan nemt få din cykel med fra Danmark, du skal bare sørge for at holde dig til lokaltog (øresundstog til Gøteborg og herfra Västtrafik til Karlstad), men du kan selvfølgelig også vælge at leje cykler vel fremme på destinationen i stedet for. Du kunne f.eks. benytte chancen til at teste en elcykel hvilket vi gjorde på denne tur, det var ærlig talt ret sjovt! Vores elcykler var stillet til rådighed at firmaet Bulten Bike i Karlstad. Du kan leje deres cykler gennem Värmland by bike (både el og alm.).

CYKELCAMPING - SÅDAN HAR DU ALDRIG OVERNATTET FØR!

Cykeltelt til cykelcamping i Värmland

Elcyklen var ikke det eneste nye bekendskab på denne tur, vi havde nemlig også en spændende cykeltrailer med på slæb, der indeholdt et cykeltelt fra det svenske firma Cykelcamping. Det er næsten ikke til at tro det, men denne trailer indeholder faktisk en art komfortabel camplet med en dobbeltseng på 130×210 cm (perfekt for 2 personer + evt. et mindre barn) og et rummeligt fortelt med ståhøjde og god plads til bagage. 

 

Sengen befinder sig ca. 70 cm over jorden, og man har dermed ingen direkte jordkontakt som i et almindelig telt. Her ses sovekabinen med god plads til to.

Cykeltelt med plads til to

Det tager lidt tid at sætte teltet op, fordi hele konstruktionen skal blæses op med luftpumpe, men man vil sikkert kunne nedbringe opsætningstiden med lidt øvelse. Vil desuden helt klart anbefale elcykel, da traileren vejer en del (plus at man jo også skal transportere sin egen bagage).

cykeltelt slået op på en bakke i Värmland

Stort set alt hvad du skal bruge til en behagelig overnatning (campingbord- og stole, sovepose, køkkengrej osv.) befinder sig i traileren. Det eneste du sådan set selv skal medbringe er tøj og mad.

 

Trailerteltets største pluspunkt er helt klart det faktum, at det kan placeres stort hvor som helst i naturen. Dermed får du noget nær komforten fra en van eller autocamper, men uden at være underlagt de samme strenge begrænsninger ift. natparkering.

 

På vores tur havde vi slået cykelteltet op på en lille bakketop, og pludselig stod der simpelthen en kæmpe elg for foden af bakken og kiggede nysgerrigt op på den sære anordning - den slags oplevelser får man sjældent på en campingplads eller andre mere ordnede overnatningsløsninger (fik desværre kun et lettere elendigt mobilbillede midt i begejstringen!).

Er du ikke til telt eller shelter, men vil du alligevel gerne helt ud i naturen?

Så kunne trailerteltet helt klart være en løsning. P.t. kan det bookes langs følgende cykelruter: Sydostleden (Skåne/Blekinge) og Sydkustleden (Skåne), Vänerleden og Klarälvsbanan (Värmland) samt Götakanal (Västra Götalands län), og flere kommer uden tvivl snart til.

ANDRE AKTIVE OPLEVELSER I VÄRMLAND

Er du mere til at vandre end at cykle? Så tjek den 240 km lange vandrerute Finnskogleden, som går gennem Finnskogen både på norsk og svensk side af grænsen. På din vej gennem dette historiske landskab kan du som noget unikt bl.a. overnatte i en historisk røgstue på finngården Abborrtjärnsberg fra 1885 (gratis).

 

Læs meget mere om ruten samt overnatningsmuligheder og seværdigheder undervejs på vandrerutens officielle side her.

Skilt til vandreruten Finnskogleden

Foretrækker du sne frem for græs under fødderne? Så kan du selvfølgelig besøge Värmland om vinteren, men faktisk kan du stå på ski her året rundt, nærmere bestemt i Torsby Skitunnel. Uanset vejret udenfor er der altid stabile -3 grader i skitunnellen, der både bruges af professionelle udøvere, skoleklasser og turister.

Her ses det svenske langrendslandshold - lidt stress at skulle øve sine rustne langrendsfærdigheder i dette overlegne selvskab må jeg sige!

Skitunnellen i Torsby i Värmland

En anden unik oplevelse får man hos Hagfors Järnvägsmuseum, hvor man på drænsinecykel kan cykle 6 km frem og tilbage ad en nedlagt smalsporsbane. Der er flere gode pausesteder undervejs, så man kan sagtens bruge et par timer her.

Dræsinecykel kører på skinner

GOURMET & SAUNA I VÄRMLAND: SAHLSTRÖMSGÅRDEN

Alle de aktiviteter gør sulten, og hvis du er på udkig efter et hyggeligt overnatningssted med et seriøst godt køkken kan jeg anbefale Sahlströmsgården lidt uden for Torsby.

 

Hotellet er med i sammenslutningen: Petit hotels: Small hotels with great kitchens, og dette prædikat levede det altså virkelig op til må jeg bare sige!

Tallerken med creme brulee hos Sahlströmsgården

I tillæg de funktionelle og moderne værelser er der et kæmpe udendørsområde med små hyggekroge, hvor man kan slå sig ned med morgenkaffen eller måske et glas vin efter middagen. Hertil kommer en saunahytte ud til en stor badesø - her kan man efter min mening kort sagt ikke rigtig bede om mere!

Bænk med kaffekop hos Sahlströmsgården i Värmland
Badesø hos Sahlströmsgården i Värmland
Svensk rødt træhus i Värmland

MATTILA: BO PÅ EN HISTORISK FINNGÅRD I FINSKOGEN

Lille træhus hos Mattila i Värmland

Et andet bud på en overnatning i Värmland udover det sædvanlige udgøres af den gamle finngård Mattila, idyllisk beliggende midt i Finnskogen. I bakkerne rundt om hovedhuset ligger der små og større udlejningshytter af både nyere og ældre dato. Alle dagens måltider kan (og blev!) indtages på denne idylliske panoramaterrasse.

Terrasse på finngård i Värmland

Rundt om i terrænet er der hyggelige grill- og bålpladser, ligesom der udgår flere vandrestier herfra (og om vinteren skispor). Så passer det jo godt at det nærmest ikke bliver mørkt om sommeren, så man kan gå på elgsafari eller bare hygge sig udenfor så længe man orker. Solen går i forvejen en time senere ned end i Danmark, men derudover blev det nu heller ikke rigtig mørkt, her er kl. 23.

Solnedgang over finngården Mattila i Värmland

Der er flere badesøer i området (også i gåafstand fra Matilla), men det mest idylliske badespot må nu nok være den såkaldte Guldkysten, hvor man helt sikkert også ville kunne tilbringe en uforglemmelig nat i telt eller hængekøje (du finder guldkysten i Norge tæt på grænsen under disse koordinater: 60.394425, 12.587856)

Badesø ved Guldkysten i Värmland

Andre udflugtsmål i området omfatter den lille by Östmark, hvor man finder denne smukke trækirke. Kirken afspejler områdets skovfinske kolonisering i slutningen af 1600-tallet og var ved indvielsen i 1765 finnbygdens første kirke.

Trækirke i Värmland

Det var alt hvad vi nåede på denne femdages tur til Värmland, men jeg har helt sikkert lyst til at komme tilbage og opleve meget mere. Især de lange cykelruter lokker, f.eks. Unionsleden hele vejen fra Karlstad til Moss i Norge - DRØM!

bottom of page