BORNHOLM RUNDT PÅ CYKEL
Turtidspunkt: juli 2018
-
Hvad: National cykelrute nummer 10. I alt 123 km fordelt over 4 etaper
-
Transport: med tog til Ystad (skift i Malmø). Fra Ystad færge til Rønne
-
Fedt fordi: smuk og afvekslende kyststrækning, ingen kilometerstres, masser at se og gøre undervejs
CYKELFERIE PÅ SOLSKINSØEN
Grundet de korte afstande og fremragende cykelforhold egner Bornholm sig perfekt til børnefamilier eller som testtur for nybegyndere ud i konceptet cykelferie.
Ruten består af 123 afvekslende km gennem kuperede skovlandskaber, forbi bølgende kornmarker og selvfølgelig langs øens berømte klippekyst. Alt i alt en virkelig fin panoramarute, der grundet de korte afstande levner masser af tid til at bade og spise sig igennem et røgeri eller to undervejs - kan det blive meget bedre?
MED CYKEL FRA KØBENHAVN TIL RØNNE
Fra København tager man øresundtoget til Malmø og skifter her til Pågatåget til Ystad. I modsætning til DSB var det svenske svenske togpersonale super emsige og ville ikke lade os få cykelanhængeren med toget - tal lige om et antiklimaks her kun en halv time inde i rejsen! Nu er en cykelanhænger jo sådan set ikke større end en barnevogn eller en overdimensioneret kuffert, så forstår under alle omstændigheder ikke helt problemet, men de var hverken til at hugge eller stikke i.
Selvsagt gav vi ikke op så let, men ventede til det næste tog og fik os sneget om bord i ly al den almene virak på perronen. Der kommer sjældent personale i selve toget, men vi var da noget nervøse for at blive sat af i en eller anden udørk og misse færgen må jeg indrømme.
Endelig nåede vi frem til Ystad med hele bagagen i behold og kunne stille os i cykelkø til bornholmerfærgen:
Færgeturen tager 80 minutter, og i højsæsonen er der op til otte daglige afgange hver vej.
BORNHOLM RUNDT PÅ CYKEL:
1. ETAPE FRA RØNNE TIL ALLINGE-SANDVIG
Turen fra Rønne til Allinge-Sandvig er kun 25 km og udgør første etape af de i alt 4 etaper øen rundt. Denne del er helt klart den smukkeste del af ruten, men uden tvivl også den hårdeste med stigninger på mellem 10 og 22 procent. Det starter ellers fint med en dejlig skovsti (med mulighed for afstikkere til Smaragdsøen og Safirsøen) og en rolig panoramavej forbi de små fiskerlejer Helligpeder og Teglkås:
Snart introduceres man dog i den grad til Bornholms imponerende klippekyst, bl.a. i form af en 115 meter lang helvedesbakke, der som cykelguiden så rigtigt observerer "er vanskeligt passabel med anhænger". Den information havde vi desværre ikke lige fået med, og udover den store stigning er bakken belagt med løst grus, hvilket gør det noget nær umuligt at stå fast = dårlig kombination når man forsøger at trække en tung cykel/anhænger op ad bakken.
I hvert fald fik det vores tidsplan til at skride gevaldigt (denne bakke er klart den værste, men hele resten af vejen til Allinge er utrolig kuperet og klart en udfordring med tungt læs), men endelig dukkede Hammershus op bag kornmarkerne og signalerede en snarlig ende på strabadserne:
Heldigvis lykkedes det os at overtale Café Hector i Sandvig til at servere os et himmelsk burgermåltid selvom køkkenet egentlig havde lukket - trods de lyse sommernætter skal man være opmærksom på ikke at ankomme for sent, da der hersker noget andre åbningstider end man er vant til i byen. Hurra for Svaneke Bryghus:
OVERNATNING I SANDVIG
Lad det være sagt med det samme: Sandvig er afgjort mit absolutte yndlingssted på hele Bornholm. Den fine badestrand går direkte over i det fabelagtige naturområde Hammerknuden, med Opalsøen og Hammerhus i gå/cykelafstand. Selve byen er ren postkortidyl med kulørte bindingsværkshuse og stokroser i endnu flere farver:
Og så kan man endda bo midt i herligheden, Sandvig Familiecamping består nemlig mestendels af et bilfrit naturområde helt uden båse og numre - her slår du dig bare ned hvor du vil. Så er der kun tilbage at nyde havudsigten og måske supplere spætten fra røgeriet i Allinge med en gang ultrasprøde fritter og en kold øl fra Promenadekiosken, pladsens populære grillbar:
Campingpladsen ligger direkte ud til den fine Sandvig Strand:
Naturområdet Hammerknuden ligger lige bag campingpladsen:
Sandvig by night:
HAMMERKNUDEN
Mallorca eller et sted midt på Hammerknuden?
En tur til Opalsøen (en del af Hammerknuden) er et absolut must og skal nok formå at begejstre selv naturskeptiske teenagere: vovehalse kan nemlig hoppe de syv meter ned i det turkisblå vand fra klippekanten i venstre side af billedet, mens de endnu mere modige kan tage en tur med Opalsøens vilde tovbane på 290 meters længde og med en højdeforskel på 48 meter:
Turen Hammerknuden rundt er virkelig helt fantastisk og understreger med al tydelighed hvor fascinerende forskellig Bornholm er fra resten af Danmark, og hvor vilde naturkræfter der råder herude midt i Østersøen:
Hammershus for en god ordens skyld:
Skønne picnicpladser skorter det ikke på undervejs, og som altid på Bornholm er madpakken selvfølgelig 100% røgeribaseret:
BORNHOLM RUNDT PÅ CYKEL:
2. ETAPE FRA ALLINGE-SANDVIG TIL SVANEKE
Turen fra Allinge-Sandvig til Svaneke er 30 kilometer, og på vejen kan man stoppe ved Helligdomsklipperne:
De modige kan begive sig ind i en trang grotte kaldet noget så ildevarslende som Den sorte gryde:
Der er kun et lillebitte minus: grotten huser efter sigende den sjældne grotteedderkop, der ærlig talt lyder som noget fra en sci-fi-roman: Grotteedderkoppen lever i mørke, fugtige grotter, huler og underjordiske gange. Mørket beskytter mod solens stråler, som grotteedderkoppen ikke tåler. (!!)
Bon courage siger jeg bare:
Så er det med at skynde sig videre til idylliske Gudhjem, der brander sig selv som noget så eksotisk som Danmarks eneste bjergby. Noget er der om snakken, idet den solgule by ligger på et 48 m højt bjergmassiv:
Fra Gudhjem er der direkte forbindelse til øgruppen Ertholmene med Christiansø og Frederiksø. Vil man nøjes med et kig ud til skærgården, kan man sætte kursen mod Café Klippens indbydende panoramaterrasse:
Videre til destinationen for dages etape: Svaneke. Her kan der camperes på Hullehavn Camping, der ligger naturskønt på en fredet grund med fin udsigt til hav og klipper fra næsten alle pladser.
Så er der kun tilbage at slå sig ned på stranden med et par røgede muslinger og en flaske crémant:
BORNHOLM RUNDT PÅ CYKEL:
3. ETAPE FRA SVANEKE TIL DUEODDE
Svaneke er helt klart Bornholms hyggeligste og hippeste by, og det betaler sig derfor at tilbringe mere end et kort mellemstop her. Vi besøgte åbenbart Svaneke uden for højsæsonen (uge 27), men jeg er sikkert på at der er masser af gang i de mange charmerende strandcaféer i de travle sommeruger:
I grunden burde man vel bare starte fra en ende af og smage sig igennem hele sortimentet.... :)
Dagens etape er kun 20 km og ender i Dueodde, hvor man passende kan tage sig en dukkert på Dueodde Strand. Personligt er jeg mere til klipper og vild natur som på øens nordlige del, men må alligevel give toppoint for strandens kridhvide og ultrafine strandsand, der angiveligt sågar har fundet vej til alverdens timeglas:
Endnu et pluspunkt er den fine Dueodde Familiecamping, der ligger direkte ud til stranden og desuden også rummer et hostel, hvor man kan nøjes med bare at booke en enkelt nat (praktisk i tilfælde af dårligt vejr).
BORNHOLM RUNDT PÅ CYKEL:
4. ETAPE FRA DUEODDE TIL RØNNE
Turens sidste etape er 30 km og tager os tilbage til udgangspunktet i Rønne.
Det er helt klart værd at sætte mere tid af i en Rønne end til bare at proviantere. En tur forbi maleriske Laksegade ville det i hvert fald være dumt at snyde sig selv for:
Æv, det var alt for denne gang du skønne solskinscykelø - vi kommer helt sikkert tilbage!