top of page

FANTASTISKE  TELTPLADSER I DET FRI

  • Hvad: De der perfekte teltpladser i det fri, der tit er umulige at finde når man står derude og skal bruge dem

  • Hvor: Sydsverige

  • Spar besværet med at lede og/eller ende i en gammel busk – her er listen! (udvides løbende)

fri teltning sverige

Guide til gode teltpladser i Sverige

Uforglemmelige overnatninger under åben himmel

gratis teltpladser sverige

Fri teltning i Sverige

Det er skønt med allemandsretten i Sverige, men modsat hvad mange danskere tror, betyder det lang fra at man bare må smække sit telt op overalt: Rigtig mange naturområder har nemlig status af naturreservat, og her hersker der i mange tilfælde totalt teltforbud. Alternativt kan områderne være i privat besiddelse (beboelse, landbrug), hvilket igen besværliggør telteventyret, da man ikke må slå telt op tæt på nogens ejendom.

Af samme grund er det tit faktisk ret svært at finde de der uforstyrrede og fantastiske teltpladser, som man har set for sig derhjemme eller på Instagram. Man vil ganske vist næsten altid kunne mose sig ind i et utiltalende buskads eller kedeligt skovstykke undervejs, men det der med bare helt tilfældigt at finde en uforstyrret teltplads med panoramaudsigt er altså ikke helt så ligetil er min erfaring (i hvert fald når vi taler Sydsverige, der er en af de tættest bebyggede dele af Sverige).

Du står et naturskønt sted i Sverige og det kribler i fingrene for at slå teltet op: hvad gør du?

 

Start altid med at google navnet på det sted du befinder dig/ønsker at slå telt op plus "naturreservat", så finder du ud af om området vitterligt er naturreservat eller ej. Hvis dette viser sig at være tilfældet, så fortsætter du med at google naturreservatets navn + föreskrifter og/eller tälta for at få vished over gældende regler for ophold/overnatning i området. Du kan også orientere dig efter informationstavlerne ved hovedindgangene til naturreservatet.

Tjek også gerne Naturkartan.se, der giver mange nyttige oplysninger om naturfaciliteter- og aktivitetsmuligheder i hele Sverige (her kan du også søge på specifikke områder/steder). Tjek også Vindskyddkarten - ved shelterpladserne er der ofte god plads til telte også, og du har så fordelen af bålplads og eventuelle andre faciliteter.

 

Du kan desuden optimere dine chancer ved at medbringe et fritstående telt, da du så også kan slå dit telt op i klipperne eller på stranden, helt klart guld værd i Sverige (omend man altså sagtens kan blive mødt af et surt skilt alligevel...).

Her får du også lige reglerne direkte fra hestens mund:

Allemansrätten gör det möjligt att sova ute en natt med tält i skog, mark och på stränder. Det finns några undantag: aldrig på odlad mark (opdyrket mark) eller betesmark (græsningsmarker), aldrig nära någons hus, aldrig så att du skadar växter, mark eller djur och sällan i naturskyddade områden som t ex naturreservat. I vissa naturreservat råder tältförbud och/eller eldförbud, i andra naturreservat får du tälta. Kolla upp reglerna i området innan du ger dig ut. På kommunal mark som stadsparker och kommunala badplatser råder lokala regler, kolla upp dem i förväg.

Og husk: hængekøje og tarp gælder som telt:

Om det enligt föreskrifterna i ett naturreservat är förbjudet att ”tälta”, är övernattning i hängmatta förbjuden, både under en tarp och under bar himmel. Att ”tälta” syftar till att övernatta, och det är vad man avsett att förbjuda.

Fri teltning i Danmark

fanoe plantage telt

Selvom allemandsretten ikke gælder i Danmark, er der dog også mange muligheder for fri teltning herhjemme, faktisk har staten hele 275 skove hvor man gerne må slå telt op. Læs mere om hvor og hvordan her, og læs også om vores skønne overnatning med fri teltning i Fanø Klitplantage (hvor billedet ovenfra stammer fra).

Udover disse områder findes der også en lang række primitive overnatningspladser, beliggende naturskønt og uforstyrret i terrænet med enkle faciliteter, ligesom antallet af shelters må siges at være eksploderet. Du kan derfor sagtens få en fantastisk overnatning i telt, hængekøje eller shelter i Danmark. Men nu til listen:

Anchor 2

#1: RAVLUNDAFÄLTET (TÆT PÅ KIVIK/SIMRISHAMN)

Ravlundafältet ligger ca. 10 km nord for Kivik. Her kan du frit slå dit telt op på en lang savanneagtig græsstribe højt over havet med en fantastisk udsigt over Hanöbugten:

ravlunda_tälta_edited.png

Vær dog opmærksom på at Ravlundafältet har status som skydefelt og ofte bruges af hæren til øvelser. Under skydeøvelserne er området selvsagt spærret for offentligheden,  tjek derfor altid forsvarets øvelseskalender inden du tager afsted her.

Du kan overnatte på hele strækningen (går fra Juleboda til Haväng), ved Juleboda er man ikke så højt oppe som ved Haväng (hvor billedet ovenfra er fra), kan være en fordel i forhold til vind. Stranden nedenfor er mildest talt i top:

Man kan parkere ved STF-vandrehjemmet Haväng (Skepparpsgården), hvor der også er en hyggelig sommercafé og toiletter. Der er dog stadig ca. 1,5 km at gå til teltområdet, så de fleste vælger klogeligt at ankomme på cykel i stedet for. 

 

Mobil uden bil: Cykelruten Sydostleden og etape 6 på vandreruten Skåneleden (Kivik - Vantalängan) fører næsten lige forbi teltpladsen.

#2: NATURRESERVATET FRISEBODA (ÅHUS)

Selvom Friseboda har status som naturreservat må man gerne slå telt op her (men bål er forbudt) – var det f.eks. noget med din helt egen havudsigtsplads her for natten?

tälta_friseboda.jpg

Eller en dukkert her? Frisebodas vidstrakte sandstrande er virkelig i en liga for sig. Minder en del om strandene i f.eks. Portugal ift. sandets kvalitet og gyldne farve, men det er altså bare Skåne. En overnatning her er kort sagt en overnatning i paradis!

friseboda

Der er kun adgang til naturreservatet til fods eller på cykel. Der kan parkeres i den nordlige ende, hvor der også er toiletter. Herfra er der kun 2 min. til stranden og den første teltmulighed. Af samme grund finder man flest telte her. Vil man hellere have en mere uforstyrret teltplads, betaler det sig derfor at begive sig længere ind i naturreservatet. Der er fine teltpladser overalt, fra mere tilbagetrukne græsområder til nærmest direkte på stranden.

Nyhed forår 2024: Der er blevet opstillet et shelter lige nord for Kongabodens parkering. Her er det tilladt at tænde bål (i den opstillede båltønde). I resten af naturreservatet må der kun bruges stormkøkken. Jeg har endnu ikke besøgt shelteret så kan desværre ikke give præcise koordinater eller vise billeder, men hermed er tippet i hvert fald givet videre.

Mobil uden bil: på cykel ad Sydostleden, der fører direkte igennem naturreservatet.

Friseboda

#3: TELTPLADS PÅ TOPPEN AF KULLEN

Helt på toppen af Kullen findes der en lille teltplads. Dette er den eneste mulighed for at campere i terrænet, eftersom Kullen er beskyttet naturreservat og derfor ikke underlagt allemandsretten. Ifølge skiltet må der maks. opsættes 8 telte (lidt mærkelig regel, da teltstørrelserne jo varierer helt vildt, bare se på billedet), men det lyder meget ufravigeligt:

 

I det avgränsade området ryms 8 tält och denna iordningsställda tältplats är främst avsedd för vandrare. Om tältplatsen är full så är den full. Man kan inte boka plats, utan det är först till kvarn som gäller.

Under alle omstændigheder gælder det nok om at være tidligt ude, for da vi overnattede der en kølig lørdag i maj var vi lige præcist det 8. telt. Så kan man næsten tænke sig til hvordan det vil se ud på en lun aften i sommerferien. At der udover muligheden for at ankomme med bil også både er adgang til toiletter, grillpladser og drikkevand gør selvsagt kun teltpladsen acceptabel for en endnu større målgruppe end ellers og dermed endnu mere populær. Læs mere om Kullen her.


Mobil uden bil: Teltpladsen kan nås som en afstikker fra cykelruten Kattegattleden eller via vandreruten Kullaleden (en del af Skåneleden, etape SL 5).
 

Åbn i Google Maps, koordinater: 56.3005,12.4574

teltplads kullen

En stor fordel ved at sove i telt på Kullen er det faktum, at man under de rette vejrforhold kan nyde en sensationel solnedgang helt uforstyrret på toppen af Kullen, når alle dagsgæsterne er taget hjem.

kullen solnedgang_edited.png
kullen overnatning_edited.jpg
Sandskredet

#4: SANDSKREDET (ODSHERRED)

Må lige tage en kort sverigespause for at nævne denne fine teltplads ved Sandskredet ca. 15 km fra Nykøbing Sjælland i Odsherred. Her finder du nemlig denne virkelig fine teltplads med grill, bord med bænke og egen badestrand:

Vær ikke urolig for om pladsen er optaget – hele området langs vandet bruges tilsyneladende som teltplads, og der er flere grillpladser i området. Ved parkeringspladsen er der toilet samt endnu flere grillpladser og borde/bænke. Sidst jeg cyklede forbi i juli var der mindst 10-15 telte, så måske ikke den mest fredfyldte plads i højsæsonen, men omvendt er der god plads og mange små kroge og lysninger, så man alligevel godt kan få følelsen af at have det for sig selv. Er man lidt utryg ved at sove i det fri kan det måske også være en blid start, da man som sagt helt sikkert ikke er alene i højsæsonen.

Koordinater: 55.8141,11.724, åbn i Google Maps.

Mobil uden bil: Ad cykelruten/vandrestien Fjordstien, der fører direkte forbi.

#5: TELTPLADS I STENSHUVUD NATIONALPARK

Man kan overnatte direkte i nationalparken på en lille teltplads ved den nordlige indgang (strengt forbudt i resten af nationalparken). Åbn i Google Maps.

teltplads_stenshuvud

Pladsen i sig selv er måske ikke noget særligt, det er til gengæld udsigten fra Stenshuvuds nordligste top på 97 meter, som nås ad en vandresti fra teltpladsen:

stenshuvud_edited.jpg

Stranden må også siges at være temmelig i orden:

stenshuvud_strand

Endnu et pluspunkt ved denne teltplads: der er både grill og ikke mindst adgang til toiletter på den nærliggende parkeringsplads. I det hele taget er det et godt tip at tjekke Sveriges nationalparker for unikke teltpladser, for der er næsten altid en tilladt overnatningsmulighed. Du kan f.eks. også sove i telt i Söderåsen Nationalpark, ligesom du finder en flot shelterplads i Åsnens Nationalpark.

Mobil uden bil: På cykel ad Sydostleden eller til fods ad Skåneledens etape 5: Simrishamn- Kivik.

#6: KLIPPETELTPLADS PÅ TJÄRÖ (KARLSHAMN SKÆRGÅRD)

En uforstyrret teltplads på klipperne helt ud til vandet, findes der en mere magisk måde at overnatte på? Denne oplevelse kan du få på skærgårdsøen Tjärö, som du når med skærgårdsbåd fra Järnavik på et kvarter (alternativt fra Karlshamn, men så tager turen noget længere). Teltpladsen ligger ca. et kvarters gang fra færgelejet, der er sti hele vejen. En anden mulighed er at leje kajakker i Järnavik hos Paddelkompagniet og selv sejle derud, man kan lægge til ved en lille strand bagved teltpladsen.

På øen er der både restaurant, café og gode sanitære forhold (fælleshuse med toiletter og bad som er åbne for alle) samt en fantastisk badeplads, prøv at google dödsklippan Tjärö :) Besøg ARK56, hvis du vil vide mere om de mange friluftsmuligheder i området

Koordinater: 56.1707556,15.0429667. Kræver selvsagt fritstående telt. Har du ikke det, har du mulighed for mod betaling at overnatte på en stor græseng tæt på vandet, læs mere hos Tjärö Vandrehjem.

Mobil uden bil: på cykel ad cykelruten Bräkneleden fra Bräkne-Hoby (direkte øresundstog), herfra ca. 7 km til Järnavik. Se færgetiderne her. Øen er bilfri.

Læs mere om vores telttur på Tjärö her.

Her lidt mere af pladsen, der er faktisk også en bænk lidt bagved samt en bålplads ikke langt væk (der var dog afbrændingsforbud da vi var der, så vi måtte undvære).

telt_sverige_edited.png

Solnedgang fra teltet

tjärö telt

Teltpladsen på engen (man kan lige skimte et grønt telt under træerne til højre).

Åbn i Google Maps

tälta_tjärö

To minutter fra denne teltplads finder du et fint bålsted og den populære badeplads ved dødsklippen, inklusive badebro.

#7: VANDKANTSPLADS PÅ TÄRNÖ (KARLSHAMN SKÆRGÅRD)

Et andet godt bud på en svensk ø-eventyr uden behov for et fritstående telt er øen Tärnö i samme skærgård (skærgårdsbåd fra Karlshamn og Tjärö). På øen er der både restaurant og iscafé (kun i højsæsonen) samt gode toiletforhold og mange idyllisk beliggende bålpladser til fri afbenyttelse. Pladsen her er indrettet som teltplads med både bålplads og siddemuligheder. Der kan bades fra den lille strand. Det nærmeste toilet ligger ca. 10 min. gang væk af en fin sti. Der er god plads til flere telte. Dog lidt af en gåtur fra færgelejet (vi kom i kajak så havde det nemt), nok ca. 20 min. da pladsen ligger meget afsides. Øen er bilfri.

Koordinater: 56.1233083,14.9795639.

tälta tärnö_edited.png

Der er fine vandrestier rundt på øen, bl.a. til det gamle træfyrtårn her på toppen.

tärnö fyr

Der er også en fin - og faktisk nok endnu bedre teltplads på den modsatte side af øen fandt vi ud af dagen efter. Turen hertil fra færgelejet er langt kortere og man har udsigt til en bred stenstrand (hvor de arbejder på at få bygget en badebro angiveligt).

Koordinater: 56.1173833,14.9678694

tärnö tälta_edited.jpg

Mobil uden bil: Øresundstog til Karlshamn, herfra skærgårdsbåd, tjek sejlplanen hos Blekingetrafiken. Der går også båd fra Tjärö, så lav evt. en kombineret tur med overnatning på begge øer (gjorde vi). Læs mere om Tärnö her, og besøg ARK56​ for flere oplysninger om de mange friluftsmuligheder i området

Se desuden flere billeder fra vores telttur på Tjärö og Tärnö her.

#8: TELTPLADS MED PANORAMAUDSIGT: VALHALL (BLEKINGE) 

Drømmer du om at komme op i højderne og finde en teltplads med den vildeste panoramaudsigt? Så tjek højdedraget Valhall, der ligger ved søen Orlunden, ca. fem km øst for Olofström. Udsigtspunktet ligger tæt på en mindre parkeringsplads og er udstyret med den fineste bålplads (komplet med stegepander og brænde da jeg var der), her må man simpelthen kunne få den fineste solnedgangsmiddag!

 

Har kun selv været forbi på cykel og ikke overnattet, så har desværre ingen teltbilleder (læs mere om fra min dagstur til Olufström og Valhall her). Har dog set en del billeder fra andre som har overnattet deroppe, så det skulle være muligt at finde et plant sted til teltet, tjek evt. denne beskrivelse hos Copenhagen Wilderness.

Åbn i mapsValhall ättestupa 

Mobil uden bil: Tag cyklen med på Ø-toget til Sölvesborg, herfra fin banesti hele vejen til Olofström (ca. 30 km). Herfra 5 km. til udsigtspunktet. Næste dag: Fortsæt evt. videre til Mörrum (Ø-tog) for afveksling. Så kommer du også forbi den fine Orlunden Badplats, se placering her. (toilet, grill og tømmerflåde man kan svømme ud til).

valhall
valhall blekinge
Torkö

#9: TORKÖ STENBRUD (BLEKINGE)

Vi bliver i Blekinge, hvor vi for nylig fandt en fantastisk teltplads på den lille brofaste ø Torkö, der ligger ca. 15 km fra stations- og kurbyen Ronneby. Her er der tale om en naturskøn ø, der for engang skyld ikke er naturreservat, til gengæld må du være parat til at dele området med fritgående køer og får :)

Der er rigtig mange fine teltsteder på øen, men allermest spektakulært bliver det nu ud til øens gamle stenbrud, der i dag har skiftet funktion til populær badeplads. Du må derfor forvente mange badegæster i sommersæsonen,  særligt fordi campingpladsen Ronneby Havscamping ligger lige på den anden side af broen. Omvendt har du af samme grund både toiletter og campingkiosk inden for rækkevidde (ca. 1 km).

 

Der kan parkeres lige på den anden side af broen, men selve området med stenbruddet kan kun nås til fods (man kan dog godt løfte cyklerne igennem adgangskontruktionen med klaplåge og trappetrin, der har til formål at holde de fritgående dyr inde).

Åbn i Google Maps:  eller søg på "Torkö Stenbrott".

Mobil uden bil: direkte øresundstog til Ronneby, herfra fin cykeltur på ca. 15 km

Drømmer du om en spektakulær placering til dit telt? Så kunne stenbruddets flade klippepartier helt ude til kanten være et godt bud (men der er langt ned!) 

Er du mere til sandstrand kan du søge mod øens sydspids.

telt_sverige_edited.png

#10: GØTEBORGS SYDLIGE SKÆRGÅRDSØER: BRÄNNÖ

Skærgårdsøer ER og bliver bare det bedste, derfor kommer her endnu et tip til en herlig ø-overnatning. Denne teltplads udmærker sig ved både at have klipper og græs, dvs. passer til alle telttyper. Teltpladsen ligger på en lille halvø på øen Brännö (skærgårdsbåd hertil fra Göteborg) tæt på en populær badeplads.

Koordinater: 57.6342477,11.768673,  eller søg på "Ramsdalsviken".

Mobil uden bil: ad cykelruten Kattegattleden - øerne i Göteborgs sydlige skærgård er bilfri, så her kan du opleve et cykeleventyr af de mere spektakulære. Læs mere om vores cykelferie i skærgården her. Er du derimod på udkig efter det utlimative skærgårdseventyr i havkajak? Så tjek min guide til de bedste overnatningsøer i Fjällbacka skærgården her.

brännö_edited.jpg
telt_brännö_edited.jpg
västersjön_tälta

#11: TOBISVIK (ÖSTERLEN)

Österlens kyststærkning er utrolig populær, hvilket nok skyldes det solgule sand og den frodige vegetation (der flere steder vokser helt ned til vandkanten). Tobisviken lige nord for Simrishamn er ingen undtagelse, og der er fine flere steder at slå sit telt op: 

Lige efter naturfænomenet Vårhallarna er der en parkeringsplads, og for enden af denne ligger der en skøn strand med picnicborde og grill. Der er god plads i græsset og skoven bag stranden til telte.

Placering: Åbn i Google Maps

Mobil uden bil: På cykel ad Sydostleden

teltpladser_sverige_edited.png

#12: VÄSTERSJÖN (VESTSKÅNE)

Er du på udkig efter en uforstyrret teltplads ned til en dejlig badesø? Så er Västersjön ca. 20 km fra stationsbyen Ängelholm et godt bud.

 

Der går en grusvej hele vejen langs den ene side af søen, og her er der rigtig mange gode små teltpladser helt ud til vandet undervejs. Vejen er også åben for biler, og der er flere små parkeringspladser (lige plads til en enkelt bil) langs vejen. På de mest oplagte/idylliske teltpladser er der bålsted fra tidligere gæster, se billedet nedenfor.

 

Var forbi en søndag i september og der var flere som overnattede i telt, så dette område vil nok være temmelig populært om sommeren. Omvendt er søen virkelig stor, så er sikker på at der er fint plads til alle (man vil sikkert også kunne overnatte ved Rössjön ved siden af, der går vejen bare ikke helt ned til vandet).

Toiletter finder du ved Ugglehults badplats (på Google Maps angivet som Västersjön badplats), hvor der desuden er badebro, handicaprampe, grill, borde og bænke.

Ugglehults badplats

Her ses vejen på kort:

västersjön

Placering: Åbn i Google Maps

Mobil uden bil: Tag toget til Ängelholm, herfra 20 km på cykel. Vil du have en rigtig cykeltur ud af det, så tjek f.eks. Cykelleden Skåne Etape 6 eller Hallandsåsen rundt, der begge fører lige forbi.

VILDE OG NATURSKØNNE CAMPINGPLADSER

Skal det være mere øde og uforstyrret? Så tjek f.eks. naturområdet Halen i Blekinge, der hævder at være Sveriges sydligste vildmark og lokker med vidtstrakte skove, søer og god plads.

 

Er afstanden ikke så vigtig kunne Värmland også være et virkelig godt bud - her er indbyggertætheden nemlig langt lavere i Sydsverige, og du finder derfor uden problemer uforstyrrede teltpladser overalt, f.eks. ud til en af Värmlands 8.000 (!) søer. 

Nogle naturcampingpladser er så afslappede og simple, at man næsten glemmer at man er på en campinglads, tjek f.eks. off grid-campingpladsen Hätteboda Vildmarkscamping i Småland, hvor du bor under simple forhold midt i naturen (til gengæld har de sauna!). Vil du gerne have lidt flere faciliteter, så tjek min liste over naturnære campingpladser her:

#1: LÖDERUPS STRANDBADSCAMPING (NORD FOR YSTAD)

Löderups Strandbadscamping ligger i naturreservatet Hagestad og præsenterer sg selv på følgende måde:

Här möter du havet och naturen på en och samma gång. Du får det bästa av två världar i ett område som är vida känt för sin skönhet. Naturreservatet bjuder på variationsrik skog, långa sandstränder och öppna hedmarker.

Her bor du i første klitrække uden til en fantastisk badestrand med gode bølger, hvorfor den også er populært blandt surferne. Du kan selv vælge den ønskede plads under booking, og der er derfor intet til hinder for at denne udsigt kan blive din:

löderup_surf_edited.jpg

Mobil uden bil: Ad cykelruten Sydkustleden, der næsten fører lige forbi. Fra stationsbyen Ystad er der ca. 25 km. Forsæt evt. næste dag til stationsbyen Simrishamn (ca. samme afstand), denne strækning udgør etape 1 på Sydkustleden.

Camp Hven

#2: CAMP VEN (HVEN)

Camp Ven ligger i gåafstand fra færgelejet og er virkelig superhyggelig. Man overnatter i første parket til havet og kan slå sit telt op hvor man vil. Her er god plads og en virkelig afslappet stemning.

Vil man have det nemt, disker campens restaurant op med bl.a. morgenmadsbuffet, frokostsalater, stenovnspizzaer og kolde drinks, men der er også køkken og grill hvis man vil lave mad selv.

 

Sidstnævnte kan indtages i en af de mange europallelænestole eller orange loungemøbler, der er placeret så tæt på havet som man kan komme uden direkte at sidde på stranden. Bade kan man selvfølgelig også fra Camp Ven, der har sin egen badebro (oplyst af solcellelamper om natten). Se flere billeder og læs mere om vores besøg hos Camp Ven her.


Mobil uden bil: Ad cykelruten Sydkustleden (tag færgen fra Landskrona) eller cykelrute 9 til Helsingør, herfra færge. Der kan desuden lejes cykler overalt på øen. På selve Ven har Skåneleden fået sin egen rute øen rundt som en tilføjelse til etape SL5. 

Bemærk: Selvom færgen fra Helsingør ikke sejler (kun højsæson) kan du sagtens komme til Hven alligevel. Fra Landskrona sejler færgen nemlig hele året rundt (der er også mange flere afgange at vælge imellem). Der går direkte øresundstog fra Kbh. til Landskrona. I højsæsonen går der også færge til Hven fra Råå og Helsingborg.

Camp Ven

Disse naturnære overnatningssteder kunne måske også interessere dig:

Flydende shelters og shelters med havudsigt

Fantasifulde shelters med et twist

Naturnær overnatning i Sverige og Danmark

ARKNAT-SKÅNE
glashus_sverige
bottom of page