FANTASTISKE TELTPLADSER I DET FRI
-
Hvad: De der perfekte teltpladser i det fri, der tit er umulige at finde når man står derude og skal bruge dem
-
Hvor: Sydsverige og Østdanmark
-
Spar besværet med at lede og/eller ende i en gammel busk – her er listen! (udvides løbende)

FRI TELTNING:
EKSTRA NATURSKØNNE TELTPLADSER I SYDSVERIGE OG ØSTDANMARK
Uforglemmelige overnatninger under åben himmel
Det er herligt med allemandsretten i Sverige, men tit er det faktisk ret svært at finde de der uforstyrrede og fantastiske udsigtspladser, som man har set for sig derhjemme. Det gælder særligt Skåne og Halland, hvor især de attraktive områder ud til kysten er meget tæt bebygget. Det gør det til en udfordring at finde egnede områder til fri teltning, da stort set alle bare nogenlunde egnede områder er enten: naturreservat med teltning forbudt, beboelse eller landbrug.
Man vil helt sikkert godt kunne mose sig ind i et utiltalende buskads eller skovstykke undervejs, men det der med bare helt tilfældigt at finde en uforstyrret drømmeplads er helt klart nemmere på Instagram end i virkeligheden er min erfaring. Til gengæld har jeg brugt meget tid på at researche hjemmefra, og ikke mindst selvfølgelig holdt øjnene godt åbne på vores mange ture. Dette kommer dig til gode i form af denne liste, der dog kun lige er påbegyndt. Opdateres løbende! (indsend også meget gerne tips via Instagram eller Facebook).
Selvom allemandsretten ikke gælder i Danmark, er der dog også mange muligheder for fri teltning herhjemme, faktisk har staten hele 275 skove hvor man gerne må slå telt op. Læs mere om hvor og hvordan her. Hertil kommer en lang række primitive overnatningspladser, beliggende naturskønt og uforstyrret i terrænet med enkle faciliteter som grillplads og skraldespand.
#1: RAVLUNDAFÄLTET (TÆT PÅ KIVIK)
Ravlundafältet ca. 10 km nord for Kivik. Her kan du frit slå dit telt op på en lang savanneagtig græsstribe højt over havet med en fantastisk udsigt over Hanöbugten:

Vær dog opmærksom på at Ravlundafältet har status som skydefelt og ofte bruges af hæren til øvelser. Under skydeøvelserne er området selvsagt spærret for offentligheden, tjek derfor altid forsvarets øvelseskalender inden du tager afsted her.
Læs mere om oplevelsen hos svenske UtiSyd, hvorfra jeg også har lånt billedet:
RAVLUNDAFÄLTET: TÄLTA HÖGT ÖVER HAVET
(jeg idiot havde nemlig åbenbart ikke fået tjekket kalenderen ordentligt, så da vi nærmede os syntes jeg godt nok at det buldrede og bragede noget.. Ja, det var så lukket for øvelse :( Men sommer 2023 vender vi stærkt tilbage!
Aktiv ankomst: Cykelruten Sydostleden og etape 6 på vandreruten Skåneleden (Kivik - Vantalängan) fører næsten lige forbi teltpladsen
#2: NATURRESERVATET FRISEBODA (ÅHUS)
Selvom Friseboda har status som naturreservat må man gerne slå telt op her (men drop bålet) – var det f.eks. noget med din helt egen havudsigtsplads her for natten?

Eller en dukkert her? Frisebodas vidstrakte sandstrande er virkelig i en liga for sig. Minder en del om strandene i f.eks. Portugal ift. sandets kvalitet og gyldne farve, men det er altså bare Skåne. En overnatning her er kort sagt en overnatning i paradis!

Læs mere om Friseboda og gældende regler hos Stiftelsen Skånska Landskap.
Aktiv ankomst: på cykel ad Sydkustleden, der fører direkte igennem naturreservatet.
#3: TELTPLADS PÅ TOPPEN AF KULLEN
Helt på toppen af Kullen findes der en lille teltplads. Dette er den eneste mulighed for at campere i terrænet, eftersom Kullen er beskyttet naturreservat og derfor ikke underlagt allemandsretten. Ifølge skiltet må der maks. opsættes 8 telte (lidt mærkelig regel, da teltstørrelserne jo varierer helt vildt, bare se på billedet), men det lyder meget ufravigeligt:
I det avgränsade området ryms 8 tält och denna iordningsställda tältplats är främst avsedd för vandrare. Om tältplatsen är full så är den full. Man kan inte boka plats, utan det är först till kvarn som gäller.
Under alle omstændigheder gælder det nok om at være tidligt ude, for da vi overnattede der en kølig lørdag i maj var vi lige præcist det 8. telt. Så kan man næsten tænke sig til hvordan det vil se ud på en lun aften i sommerferien. At der udover muligheden for at ankomme med bil også både er adgang til toiletter, grillpladser og drikkevand gør selvsagt kun teltpladsen acceptabel for en endnu større målgruppe end ellers og dermed endnu mere populær. Læs mere om Kullen her.
Aktiv ankomst: Teltpladsen kan nås som en afstikker fra cykelruten Kattegattleden eller via vandreruten Kullaleden (en del af Skåneleden, etape SL 5).
Åbn i Google Maps, koordinater: 56.3005,12.4574

En stor fordel ved at sove i telt på Kullen er det faktum, at man under de rette vejrforhold kan nyde en sensationel solnedgang helt uforstyrret på toppen af Kullen, når alle dagsgæsterne er taget hjem.


#4: SANDSKREDET (ODSHERRED)
Ved Sandskredet ca. 15 km fra Nykøbing Sjælland finder du denne virkelig fine teltplads med grill, bord med bænke og egen badestrand:



Vær ikke urolig for om pladsen er optaget – hele området langs vandet bruges tilsyneladende som teltplads, og der er flere grillpladser i området. Ved parkeringspladsen er der toilet samt endnu flere grillpladser og borde/bænke. Sidst jeg cyklede forbi i juli var der mindst 10-15 telte, så måske ikke den roligste plads i højsæsonen, men omvendt er der god plads og mange små kroge og lysninger, så man alligevel godt kan få følelsen af at have det for sig selv.
Koordinater: 55.8141,11.724, åbn i Google Maps.
Aktiv ankomst: Ad cykelruten/vandrestien Fjordstien, der fører direkte forbi.
#5: TELTPLADS I STENSHUVUD NATIONALPARK
Man kan overnatte direkte i nationalparken på en lille teltplads ved den nordlige indgang (strengt forbudt i resten af nationalparken).

Pladsen i sig selv er måske ikke noget særligt, det er til gengæld udsigten fra Stenshuvuds nordligste top på 97 meter, som nås ad en vandresti fra teltpladsen:

Stranden må også siges at være temmelig i orden:

Endnu et pluspunkt ved denne teltplads: der er både grill og ikke mindst adgang til toiletter på den nærliggende parkeringsplads.
Aktiv ankomst: På cykel ad Sydostleden eller til fods ad Skåneledens etape 5: Simrishamn- Kivik.
#6: GØTEBORGS SYDLIGE SKÆRGÅRDSØER: BRÄNNÖ
Drømmer du om at overnatte på en lille skærgårdsø, som det ikke kræver egen kajak eller båd at komme ud til? Så tjek dette drømmespot, beliggende ensomt og isoleret på en lille halvø på øen Brännö (skærgårdsbåd hertil fra Göteborg).
Koordinater: 57.6342477,11.768673, eller søg på "Ramsdalsviken".
Aktiv ankomst: ad cykelruten Kattegattleden - øerne i Göteborgs sydlige skærgård er bilfri, så her kan du opleve et cykeleventyr af de mere spektakulære. Læs mere om vores cykelferie i skærgården her. Er du derimod på udkig efter det utlimative skærgårdseventyr i havkajak? Så tjek min guide til de bedste overnatningsøer i Fjällbacka skærgården her.




#7: CAMP VEN (HVEN)
Ja ok, en campingplads er selvfølgelig ikke det samme som fri teltning, men Camp Ven er simpelthen så skøn at den alligevel får en plads på listen:
Campingpladsen ligger i gåafstand fra færgelejet og er virkelig superhyggelig. Man overnatter i første parket til havet og kan slå sit telt op hvor man vil.
Vil man have det nemt, disker campens restaurant op med bl.a. morgenmadsbuffet, frokostsalater, stenovnspizzaer og kolde drinks, men der er også køkken og grill hvis man vil lave mad selv.
Sidstnævnte kan indtages i en af de mange europallelænestole eller orange loungemøbler, der er placeret så tæt på havet som man kan komme uden direkte at sidde på stranden. Bade kan man selvfølgelig også fra Camp Ven, der har sin egen badebro (oplyst af solcellelamper om natten). Se flere billeder og læs mere om vores besøg hos Camp Ven her.
Aktiv ankomst: Ad cykelruten Sydkustleden (tag færgen fra Landskrona) eller cykelrute 9 til Helsingør, herfra færge. Der kan desuden lejes cykler overalt på øen. På selve Ven har Skåneleden fået sin egen rute øen rundt som en tilføjelse til etape SL5.


