top of page

CYKELFERIE PÅ SAMSØ

Turtidspunkt: juli 2021

  • Hvad: Samsø rundt på cykel,  ca. 90 km

  • Transport: med færge fra Århus eller Kalundborg

  • Fedt fordi: gode cykelforhold maleriske landsbyer, livlige havnebyer, kuperet landskab

SAMSØ

CYKELFERIE PÅ SAMSØ:
KUPEREDE ISTIDSLANDSKABER, MARSVIN OG STRÅTÆKT STOKROSEIDYL

Grundet de korte afstande og fine cykelforhold egner Samsø sig perfekt til børnefamilier eller som testtur for nybegyndere ud i konceptet cykelferie. Underligt nok har man ikke besværet sig med at udvikle en samlet rute øen rundt (som f.eks. Bornholm rundt, der er nogenlunde samme længde), hvilket ellers helt bestemt kunne være blevet et trækplaster. Når man googler cykelferie på Samsø kommer "Samsø rundt på cykel km" da også op som det mest søgte søgebegreb, så ønsket om en veltilrettelagt cykelrute Samsø rundt med km-angivelse er vist afgjort til stede.

I stedet er man nødt til selv at sammensætte en rute ud af flere forskellige delruter, der dog ikke hænger sammen, men vist er tænkt som en måde at udforske henholdsvis øens nordlige, midterste og sydelige del hver for sig: Cykelruter på Samsø

Problemet med at ruterne ikke hænger sammen snor marketingafdelingen sig let og elegant ud af: "Lav selv din rute tilbage, og udforsk nye steder på Samsø".

Det er altså lidt dovent, Samsø! Regn dog med ca. 90 km i alt hele Samsø rundt, afhængigt af hvordan du fletter ruterne sammen og hvor mange afstikkere du tager (du finder mit bud på ruten Samsø rundt i bunden af siden som digitalt cykelkort).

Kommer man ind med fodgænger-og cykelfærgen fra Århus til Sælvig (gjorde jeg), kan man under alle omstændigheder starte med at følge rute 34 direkte fra færgelejet og nordpå langs Sælvigbugten, helt til Nordby og Nordby Bakker:

Download den regionale cykelrute 34 fra Sælvig til den nordlige del af Samsø her:

CYKELFERIE PÅ SAMSØ: LANGØR HAVN OG NORDBY

Første oplagte stop på denne rute er den hyggelige lille Langør Havn, der ligger på øens østside i den fredede Stauns Fjord. Her kan man spise frokost på røgeriet SmokeHouse Langør, eller måske købe nogle røgede lækkerier med til aftensmaden. Da jeg var der i 2021 kunne man komme på sælsafari herfra (det var jeg desværre ikke klar over, og kom lige præcist 10 minutter for sent til næste afgang, åh!), desværre ser det ud som om firmaet bag (Århus Sailevent) har kastet håndklædet i ringen og ikke tilbyder denne aktivitet længere. Håber at et andet firma tager over.

I sælernes fravær kan man i stedet udforske det nærliggende Stavns Fjord Fredning og Vildtreservat - men ikke noget med at gå i land på de mange små ubeboede holme, der tjener som enestående yngle- og rastemuligheder for kystfugle (og er udpeget som Natura2000-område), man kunne ellers godt have lyst:

samsø

Fra Langør fortsætter rute 34 nordpå til hvad der vel nok er Samsøs hovedattraktion: Nordby. Man forventer selvfølgelig en vis stråtækt stokroseidyl på Samsø, men Nordby tog nu alligevel pusten fra mig – det er virkelig en helt utrolig fin og malerisk lille by:

– Når man er så feteret et fotoobjekt, at man simpelthen har sit eget hashtag: #guldør

gul dør

Hyggelige spisesteder og caféer skorter det heller ikke på:

Læg endelig også vejen forbi Samsø Bryghus (og nej, SELVFØLGELIG skal vi da ikke have en motorvej henover Samsø!), hvor du spise frokost i caféen eller proviantere kolde øl til en himmelsk havudsigtspicnic:

CYKELFERIE PÅ SAMSØ: OVERNATNING

Er du afsted med telt vil jeg helt klart anbefale Klitgaard Camping, der ligger på en høj skrænt direkte ud til havet ca. 1,5 km fra Nordby. Dermed er du tæt på både vandreområdet Nordby Bakker og kan opleve Nordby by night.

 

Herudover kunne campingpladsens beliggenhed næppe være bedre - teltpladsen her til højre skal jeg i hvert fald så meget have booket næste gang (det er nummer 46b på oversigtsplanen), du kan nemlig godt booke en specifik plads på forhånd (faktisk er det også den plads der vises på campingpladsens startside på nettet, så det MÅ vitterligt være husets bedste plads!)

klitgaard_camping

Tilsyneladende er der også en lille primitiv lejrplads i bakkerne tæt ved Ballebjerg, har jeg ikke selv prøvet, men tjek den ud her eller via koordinaterne 55.96661675259955, 10.526667740891773.

GÅ IKKE GLIP AF: NORDBY BAKKER

Du bør helt klart sætte tid af til at stille cyklen og udforske Nordby Bakker til fods:

cykelferie_samsø

Der er flere forskellige kortere vandreruter i området, bl.a. Ballebjergstien på 5 km og Issehoved Rundt (på billedet nedenfor, Issehoved er øens nordspids), ligeledes på 5 km.

Et andet godt tip er at nyde solnedgangen fra Samsøs højeste punkt, Ballebjerg på 64 meter. Herfra er der en  flot udsigt over Tunø og i klart vejr helt til Aarhus:

ballebjerg

Efter at have besøgt udsigtstårnet kan du med fordel sætte dig godt til rette helt ude på kanten af skrænten med et par kolde øl fra Samsø Bryghus og måske lidt knas:

ballebjerg

Er du heldig får du selskab:

GÅ IKKE GLIP AF: NORDBY HEDE OG BESSER REV

Efter Nordby og Nordby Bakker går turen sydpå igen, bl.a. forbi Nordby Hede:.

Stop gerne ved Besser Rev på øens østkyst på vej mod færgebyen Balle:

Besser Rev er Danmarks længste tørre stenrev (5 km), og på revets smalleste sted er der kun få meter mellem havet mod øst og fjorden mod vest.

 

Har man ikke tid til hele turen, kan man nøjes med at gå til bakken Hønsepold (anes helt ude til venstre - så helt kort er vandreturen derud nu altså heller ikke), hvorfra der eftersigende er en fantastisk udsigt over hele området. (Bemærk:  adgang forbudt på Besser Rev i fuglenes yngleperiode fra 1. april til 15. juli)

Jeg havde dog hverken tid til turen helt ud til spidsen eller Hønsepold, så jeg nøjedes med en picnic og badepause på denne fine plads (tryk for placering på kort):

shelter samsø
samsø

FARVEL TIL CYKELØEN SAMSØ FOR DENNE GANG: BALLEN

Fremme i den livelige ferieby Balle trænger to oplagte aktiviteter sig umiddelbart på: at vælte sig i frisk fisk og nyde en dukkert (heldigvis udelukker det ene jo ikke det andet):

Ballen Samsø
Samsø Ballen
Ballen
Fisk Samsø

Jeg havde desværre ikke mere tid i denne omgang, og sluttede derfor turen her (jeg var egentlig bare på vej hjem fra Jylland til København og havde kun en enkelt overnatning til rådighed). Ud fra mine oplevelser på denne lille mini-cykelferie vil jeg helt klart sige at det altid betaler sig at sætte kurs mod Samsø, også selvom man kun har tid til en enkelt overnatning. Omvendt kunne jeg sagtens have brugt mere tid på øen, og vender helt sikkert tilbage for at cykle resten af turen Samsø rundt.

 

Har du ikke tid til at cykle hele øen rundt vil jeg da også helt klart anbefale den nordlige del, da den sydlige del især kendetegnes af fladt landbrugsland. Takket være beliggenheden omgivet af havet er Samsø nemlig begunstiget af et mildt klima, hvilket giver rigtig gode betingelser for produktion af stort set alle former for grøntsager og frugt, læser sågar lige nu at ti kilo af årets allerførste Samsø-kartofler gerne går for 10.000 kr!

Dog byder den sydlige del af øen også på nogle spændende overnatningssteder: fra en enkel men unik shelterovernatning i en gammel stubmølle: Shelter i Brundby, til den absolutte panoramaovernatning i Vesborg Fyr.

Her får du mit bud på en rundtur på Samsø, som jeg har forsøgt af stykke sammen af de officielle ruter og de vigtigste seværdigheder:

bottom of page