top of page

OVERNATNING I GLASHYTTE VED IVÄGSJÖN

Turtidspunkt: juli 2022

glashus
  • Hvad: glashytte ved Ivägsjöen i Dalsland

  • Hvor: ca. 150 km nord for Göteborg

  • Fedt fordi: her må jeg egentlig bare sige - se på billederne!

Har prøvet mange fantastiske overnatninger i mit liv, men denne tager nu virkelig prisen!


Grundet glashusets transparente design har man frit udsyn til naturen udenfor, men ligger samtidig bekvemt i læ for vind og vejr (og let's face it - hvornår blæser det IKKE i Skandinavien?!)
Med til glashuset hører et toilet (tørkloset) og lille træveranda med grill og spiseplads, hvorfra der også kan bades. Men lad os først tage et kig på selve glashuset og hvad der må kategoriseres som en yderst stilrigtig soveplads for natten:

glashus_sverige

Der er værelser med udsigt, og så er der denne glashytte:

72_glass_cabin

Nedenfor glashytten er der som sagt en lille terrasse med spiseplads og grill:

Oplevelsen er virkelig naturnær, da der ikke er strøm eller andre moderne bekvemmeligheder til rådighed - morgenkaffen kræver derfor at man sætter stormkøkkenet i sving (medfølger) og drikkevarerne må køles i søen:

Morgenmaden leveres dagen før i en køletaske, aftensmaden kan evt. indtages på restaurant Stenebygrytan Gård ved receptionen (ca. 1 km væk), men i grunden har man overhovedet ikke lyst til at forlade sit lille klippeparadis, så tag hellere mad med til grillen eller læns en fiskehandler på vejen (vi stoppede i Smögen på vejen op - er du vild med rejer og jomfruhummer er dette et must!). Der følger desuden to fiskestænger med glashuset, så er man en habil lystfisker kan man selvfølgelig også bare fange aftensmaden selv.

Bemærk dog at der ikke medfølger nogen former for service (udover papbægre til morgenkaffen), så husk endelig dette hvis du vil grille/spise din egen medbragte mad. Og husk i hvert fald glas til boblerne, så du ikke er nødt til at drikke dem ud af en overskåret plastflaske..

glashytter_sverige

Skulle man ud på aftenen få brug for lys, er det stearinlys og pandelampe som gælder, da der som sagt ikke er strøm i glashytten. Da vi overnattede der i juni var der dog kun tusmørke i ca. 4 timer -- så husk endelig sovebrille!

I det hele taget var det virkelig svært at overtale sig selv til at lukke ned for denne udsigt og lukke øjnene for natten, her er klokken blevet 22:35:

glashytter_sverige

Ooooog godmorgen! Kameraets tidsindstilling siger: Sunday, June 19, 2022, 3:43 AM

glashytter_i_sverige

Så er morgenmaden serveret. Der medfølger et stormkøkken med spritbrænder, men det var nu af noget ældre dato, så hvis man alligevel ejer en lynhurtig jetboil eller tilsvarende ville jeg helt klart tage den med (gjorde vi).

Æv, tid til at forlade paradis. Glashytten ligger for sig selv og kan kun nås ad denne sti:

Der er dog to andre glashytter i området, man kan skrive hvilken man ønsker i forbindelse med bookingen. To af dem ligger helt nede ved vandet (hvoraf vores altså var den ene), mens den tredje ligger på en klippetop:

Vi ville helst bo helt nede ved vandet (og nød også en herlig morgendukkert), men udsigten helt heroppe fra toppen er selvfølgelig heller ikke værst: 

Med til opholdet kan både bookes SUP, kajak, vildmarksbad og sauna (beliggende ca. midt mellem receptionen og glashytterne, så vel en halv km.), men hvis man kun har en enkelt overnatning ville jeg bare hellige mig glaseventyret, tiden flyver virkelig forbi.

Læs mere og book opholdet hos Dalslands Aktiviteter: 72 hours cabin

Navnet 72 hours cabin refererer for resten til et berømt forsøg, hvor stressede storbymennesker boede 3 døgn i en glashytte og ikke overraskende kom helt ned i gear og fik det meget bedre: læs om forsøget her.

Glashytterne hos Dalslands Aktiviteter kan også bookes i en 72 timers grundpakke med morgenmad, frokost og aftensmad inkluderet hver dag, hvis man vil prøve den komplette oplevelse som i forsøget.

Personligt tror jeg dog mere på at indrette sin hverdag, så man ikke bliver så stresset at man er nødt til at søge tilflugt i en glashytte for at få pulsen ned, og i så fald kan man altså fint nøjes med en enkelt overnatning.

Er der for langt til denne glashusdrøm? Så tjek denne fine glashytte på Lolland (ligger desværre ikke ved havet, til gengæld kan glashytten lejes året rundt og vildmarksbad er inkluderet i prisen).

bottom of page