top of page

ØHOP I HAVKAJAK

Turtidspunkt: Juli 2019

  • Hvad: 4 dages kajakferie i skærgården ud for Fjällbacka, ca. 1,5 times kørsel fra Göteborg

  • Transport: med bil knap 5 timers kørsel fra København

  • Kajak kan lejes i Fjällbacka

  • Fedt fordi: det ultimative eventyr med overnatning på idylliske skærgårdsøer midt i den smukkeste natur

fjällbacka

SVENSK SKÆRGÅRDSIDYL: ØHOP I HAVKAJAK

Juli 2019 var vi på en helt fantastisk kajakferie i skærgården ud for Fjällbacka på den svenske vestkyst. Vi er på ingen måde garvede kajakroere eller outdoor-eksperter og havde indtil da kun sejlet hyggelige udflugtsture i Københavns havn. Ikke desto mindre begyndte vi hurtigt at drømme om at udvide repertoiret og tage på en flerdagestur i den svenske skærgård med overnatning på små øer undervejs.

Valget faldt på Fjällbacka skärgård, der ligger lidt over en times kørsel nord for Göteborg. Der findes fantastiske kajakmuligheder op langs hele den svenske øst- og vestkyst, men min helt personlige favorit er afgjort Bohuslän (området fra Göteborg og op til den norske grænse).

 

Bohuslän er simpelthen klassisk postkortsverige med små fiskerlejer og farvestrålende træhuse i kombination med underskønne skærgårdslandskaber. Mange kano- og kajakfans sværger til de svenske søer, men personligt foretrækker jeg altid hav og kystlandskaber. Det giver bare en helt anden dimension at slå lejr der helt yderst i havgabet og se solen gå ned over det åbne hav. Og så vejer chancen for at se sæler undervejs naturligvis også tungt!

Fjällbacka Skärgård

Bahamas eller Bohuslän?

KAJAKFERIE I SVERIGE: ANKOMST

 

Efter ca. 4,5 times kørsel fra København var vi fremme i Fjällbacka. Den lille kystby viste sig at være Sveriges svar på Tisvildeleje eller Skagen i højsæsonen og var proppet til randen med larmende turister, store yachter og festglade unge med alt for store boombokse. Vi kunne afgjort ikke vente med at komme i kajakkerne og lægge al virakken bag os! 

Det var rigtigt svært at finde en parkeringsplads i det overfyldte turistkaos, så sæt endelig ekstra tid af til dette. Der er park & ride uden for byen, men selvsagt upraktisk med masser af grej at slæbe på. Gratis parkeringspladser er der meget få af, så det komme til at koste lidt hvis man er afsted i flere dage. Med mindre man altså er lige så heldig som os:

Fjällbacka parkering

Herefter var det afsted til Fjällbacka kajakcenter og vores bookede kajakker. Endelig til havs!

kajak Fjällbacka Skärgård

DAG 1 - OVERNATNING PÅ LÅNGESKÄR

Umiddelbart uden for byen var der desværre virkelig meget trafik af både yachter, speedbåde og vandscootere, hvilket var temmelig stressende. Vi skyndte os derfor ud til den alleryderste ø i skærgården, Långeskär:

kort over Fjällbacka Skärgård

Her var der absolut fred og ro, og Långeskär viste sig at være alle anstrengelserne værd, sikke er PARADIS. Vi var fremme ved 17-tiden, og øen var MINDST lige så skøn som vi havde forestillet os under planlægningen:

Skærgård

Man ser måske umiddelbart en skærgårdsø for sig som et goldt og ugæstfrit sted, men en del øer har faktisk dejlige sandstrande, store områder med blødt græs og er dækket af de fineste blomstertæpper:

Svensk skærgård
Långeskär
telt i skærgården

Øen har to strande og flere indbydende og rummelige teltpladser med blødt græs:

Og fin kajakparkering og badestrand:

kajak i Fjällbacka Skärgård

Hele øparadiset set oppefra:

skærgårdsparadis

Tid et glas velfortjent vin på toppen af klippeøen. Bag in a box egner sig her selvsagt perfekt (men drop bare æsken, pappet gik selvfølgelig i opløsning undervejs, og vinposen kan faktisk holde til lidt af hvert). Som en optimering til næste tur har jeg fået sammenklappelige vinglas i adventsgave :) (søg på nesting wine glass)

campingudstyr bag in a box

Hvad vil du mere her på kloden?!

skærgård

Et andet stort plus ved Långeskär er toilettet - det eneste vi mødte på hele turen! I 90% af tilfældene er der hverken toilet, skraldespand eller ferskvand på øerne, så her er det om at slæbe rigeligt med vand med (her ligger selvsagt en forprogrammeret konflikt i forhold til prioriteringen mellem vin og vand...) samt huske skraldeposer og pølleskovl (som ifølge forhandleren i dette link desuden egner sig perfekt som "et eksklusivt redskab til havearbejdet" 😂).

Her gælder selvsagt devisen leave no trail, men hvem ville dog også kunne få sig til at smide skrald eller lokumspapir i denne underskønne natur?

skæregårdstoilet

Svært at lægge sig til at sove med så meget herlighed lige uden for teltet. Må liiiige tjekke om himlen er blevet endnu vildere siden sidst...

campingferie svensk skærgård

Først en tår morgenkaffe og så afsted mod næste øperle, Vedholmen. Vi prøvede os frem med forskellige færdige kaffeløsninger, men desværre imponerende ingen af dem. De genererede simpelthen aaalt for små mængder ad gangen. Må prøve en anden løsning næste gang, noget med sammenklappelig tragt, genbrugsfiltre og rigelige mængder formalet kaffe (selvsagt kommer pulverkaffe til kort i disse fantastiske oplevelser, der må trods alt være en vis stringens i herlighedsniveauet).

DAG 2 - OVERNATNING PÅ VEDHOLMEN

campingkaffe
kajakferie i Fjällbacka Skärgård

Dagens ø viste sig at være en mindst lige så skøn perle som dagen før, men den fine strand gjorde ikke overraskende øen til et populært udflugtsmål i dagtimerne. Der er højst plads til en 4-5 telte på øens sparsomme græsareal, men heldigvis forlod en familie græsstrimlen her til højre lige i det vi gik i land. Haps!

Dem som kom senere måtte slå telt op på klipperne og så lade store sten gøre det ud for pløkker.

kajakferie i skærgård

SIDESPRING OM VÄDERÖARNA

Kajakroere bruger i øvrigt ofte Vedholmen som udgangspunkt for overfarten til Väderöarna, et isoleret naturreservat bestående af godt hundrede øer, klippeholme og skær ca. 45 min. padlen længere ude. Väderöarna huser bl.a. en af vestkystens største sælkolonier, som jeg MEGET gerne ville have hilst på, men grundet vores manglende erfaring med åbent hav og ikke mindst den heftige bådtrafik besluttede vi at springe turen over. Man kan dog også tage en lille færge fra enten Hamburgsund eller Fjällbacka ud til hovedøen, Storön, hvor en af de gamle lodsboliger er omdannet til helårsåbent hotel og restaurant.


Drømmer meget om at prøve deres VÄDERÖPAKET med overfart, fuld forplejning, overnatning og fri adgang til vildmarksbad og granitsauna, uh, en eller anden dag skal det nok lykkes! Man kan også holde nytår derude, desværre er dette drømmearrangement altid booket flere år i forvejen. I hvert fald er Väderöarna perfekt til alle der gerne vil opleve den ægte skærgårdsstemning langt ude i havet, men ikke lige er til kajak, telt og minus toilet.

Lille aftentur rundt om øen med længselsfulde blikke mod Väderöarna i horisonten:

kajak väderöarna

Dagen igennem genlyder skærgården af den karakteristiske "pling pling"-lyd, når de mange dagsgæster fortøjer deres både til øerne ved at hamre pløkker ind i klipperne. Når mørket og roen sænker sig sent om aftenen er kun kajakroerne og kuppelteltene tilbage:

kajakker

Endnu en fantastisk solskinsdag i skærgården. Med udsigten til en fantastisk morgendukkert absolut inden for rækkevidde gør det knap så meget at blive stegt ud af teltet.

telttur sverige

Alt er glemt! 

badestrand skærgård

DAG 3 - OVERNATNING PÅ MUSÖN

I dag satte vi kursen mod den stik modsatte ende af skærgården og smuttede samtidig forbi Fjällbacka for at tanke op på vand, solcreme og andre fornødenheder. Uf, det var slemt at være tilbage i al larmen, og vi skyndte os straks til havs igen.

 

Vi måtte dog ændre lidt på vores oprindelige planer, da vi indså at der bare var for langt ud til den planlagte perle i forhold til hvad vores kræfter rakte til. I stedet slog vi lejr for natten på den ret kedelige Musön. I det mindste havde vi friske chipsforsyninger at trøste os med, men lejrpladsen (markeret) var dog lidt af et antiklimaks efter de første to dages helt fantastiske overnatningssteder.

Musön

Heldigvis lykkedes det os at finde en ret charmerende klippehylde til vin og aftensmad. Apropos mad hører vi absolut ikke til dem der synes at madlavning er indbegrebet af lejrhygge (som jeg kan læse i diverse blogs at andre åbenbart synes), så vi kørte færdig turmad hele vejen (man spiser direkte ud af posen så ingen opvask).

 

Vi havde købt nogle forskellige mærker for at teste kvaliteten og blev virkelig positivt overraskede! De bedste mærker smagte præcist som hjemmelavet mad, og udvalget af smagsvarianter er kæmpestort, fra chicken tikka masala til rensdyrstew og masser af vegetarretter. Real Turmad fra Tromsø (nedenfor) var klart det bedste (og desværre også dyreste) mærke, du kan læse min test af de forskellige mærker her.

Real Turmat

En ting må man dog give Musön - man kan tørre underkrejlere med stil på toppen:

Skærgård

DAG 4 - OVERNATNING PÅ ST. MÅKHOLMEN

Sidste overnatning i skærgården - vi følte os ellers overhovedet ikke klar til at vende hjem til byen endnu. Undervejs til dagens destination kom vi forbi denne bedårende kvægflok, rimelig chill tilværelse:

Køer i skærgård

Efter et badestop med fiskepeeling dukkede St. Måkholmen endelig op forude. Apropos fisk er det værd at nævne, at området her er kendt som Sveriges østerparadis nummer 1. Det er selvfølgelig fedt hvis man er vildt med østers, men de mange østersskaller ligger OVERALT (på trods af dette er det forbudt selv at plukke østers) og gør temmelig ondt at træde på, så husk afgjort badesko.

På St. Måkholmen ville man sagtens kunne få plads til en mindre festival:

telt i skærgård

Den forreste del af øen ser måske lidt kedelig ud, og lige umiddelbart var vi ikke helt sikre på om den nu også levede op til perleprædikatet (som ellers lovet på den svenske kajakside jeg planlagde turen efter). Det er selvfølgelig praktisk med god plads, men efterhånden får man jo en vis forventning til fremragende solnedgangspots. Jeg skyndte mig derfor at udforske klipperne bagerst på øen, og fandt da også hurtigt det perfekte sted at spise aftensmad og nyde den sidste solnedgang i denne omgang:

campingmad turmad
solnedgang skærgård
solnedgang skærgård

DAG 5 - LYR OG RESTAURANT BRYGVINGEN

Ak ja, en helt igennem perfekt aften, der kun gjorde det endnu mere uklart hvad pokker vi dog egentlig skulle hjemme i København? Da vi vågnede næste dag blæste det en del og vejrudsigten lød på store mængder regn de kommende dage, altså var det måske alligevel det rette tidspunkt at pakke kajakkerne en sidste gang og sige adjö:

kajakferie sverige

Vi havde dog mulighed for at forlænge ferien en ekstra dag og havde fået anbefalet en fabelagtig skaldyrsrestaurant et sted på hjemvejen af nogle venner - det tog ikke lang tid at vedtage den plan!

Restauranten hedder Bryggvingen og ligger på øen Lyr, der igen ligger ud for den store og brofaste ø Orust. Lyr kan kun nås med charmerende Annie nedenfor, til gengæld er den 200 meter lange tur ganske gratis, tager kun 3 min. og afgår hver halve time.

øen lyr

Restauranten ligger indlejret i klipperne med en fantastisk udsigt over havet. Eftersom Bryggvingen har sin egen fiskekutter er alt i både restauranten og fiskebutikken friskfanget på stedet, og hylder dermed konceptet om "kortreist mat," som man så fint kalder det på norsk.

bryggvingen
bryggvingen

Ved godt at jeg var meget gavmild i min anmeldelse af færdig turmad, men en tallerkenfuld jomfruhummer var nu alligevel noget af en smagseksplosion, SÅ godt! For slet ikke at tale om en kold øl efter 4 varme og skønne dage til havs uden kølemulighed.

bryggvingen
bryggvingen

Restauranten er bygget direkte ind i klipperne:

bryggvingen

Masser af autentisk flair i fom af krebsetejner og fiskekasser: 

bryggvingen

og ikke mindst denne kleppert af en kæmpekrabbe:

bryggvingen

Ja tak, det skal du ikke sige to gange!

bryggvingen
bottom of page