ØSTERSØENS GRÅ GULD

Besøgstidspunkt: Januar 2020

Lyst til en tete-a-tete med Østersøens nysgerrige og skønne sæler? Så findes der næppe et bedre sted end naturreservatet Måkläppen i Sydsverige:

  • Hvad: spændende sælsafari med noget nær 100% sælgaranti

  • Hvor: Måkläppen Naturreservat, sandtange ved Falsterbo (Sverige)

  • Transport: 1 time fra København i bil, kan også klares med tog og bus

  • Kan nås på cykel via Sydkustleden fra Malmø, 51 km

  • Bemærk: kun åbent mellem 01.11-31.01

  • Fedt fordi: ♥ sæler ♥

Man kan være heldig at se sæler overalt i Danmark, nogle gange dukker de sågar op helt inde i Københavns havn. Ikke desto mindre er en form for sælgaranti dog ikke at foragte, og her har vi heldigvis to noget nær skudsikre muligheder tæt på København: Avnø på Sydsjælland og Måkläppen i Sydsverige.

SÅDAN KOMMER DU TIL MÅKLÄPPEN

Med bil kan du parkere ved Falserbo Golfklub, kør så langt ud ad Fyrvägen du kan komme. Parkeringspladsen er dog ret lille, og jeg vil tro at det er absolut umuligt at få plads i weekender med fint vejr. Det kan i så fald blive nødvendigt at parkere i selve Falsterbo med en lidt længere gåtur til følge. Alternativt kan du tage øresundstoget til Malmö Hyllie og her skifte til bus 300 mod Falsterbo Strandbad, stå af på Papegojvägen.

Vel fremme venter der dig en ca. 5 km lang gåtur ud til spidsen af sandbanken (hvor sælerne selvfølgelig kun gider at opholde sig), og eftersom turen går langs stranden er den desværre ikke barnevognsegnet. Små ben vil nok også komme til kort, man skal jo også hele vejen tilbage igen. -Og transport á la Sandormen på Grenen skal man kigge langt efter.

Eftersom Måkläppen kun er åbent for offentligheden i vinterhalvåret, kan man desuden lige så godt forberede sig på en blæsende og kold affære (du vil forbande dig selv hvis du glemmer hårelastikken):

SÆLERNE PÅ MÅKLÄPPEN

Her ligger de så og gasser sig i flok - spættede sæler og gråsæler side om side:

sæler_måklappen.JPG

i modsætningen til Avnø er der her kun en smal stribe vand mellem menneske og sæl, og man behøver derfor ingen kikkert. Herudover bebos sandbanken både af den spættede sæl og gråsælen (I Danmark ser man for det meste kun den spættede sæl - det er den mest fotogene af de to, gråsælen har tendens til at se lidt åndet ud).

 

Man kan med fordel vandre lidt videre ned ad sandbanken i stedet for bare at gå tilbage. Her så vi et bedårende trekløver helt ude på den landfaste spids i den anden ende, desværre havde jeg ingen zoomlinse til at dokumentere hændelsen. -Men lav en billedsøgning på Måkläppen eller Falsterbo, så kommer der masser af fantastiske nærbilleder frem fra folk med det rette udstyr.

 

For nu må du nøjes med disse ikke videre gode mobilbilleder, der i det mindste udmærker sig ved at vise den faktiske afstand til dig og sælerne. Og forhåbentlig tjener de alligevel deres formål: at inspirere alle sælentusiaster til en tur over broen:

maaklappen_saeler.jpe

Kunne have stået her i timevis (og var meget tæt på at hoppe i!):

IMG_3566.jpe

Men vi skulle faktisk videre på et spaophold på Skansen Båstad, og alle intentioner om at ankomme tidligt og maksimere udbyttet af opholdet blev totalt gjort til skamme fordi jeg ikke kunne løsrive mig fra sælerne.. 
Derfor: sæt mindst 3 timer af til Måklappen, gerne 4! (men udover det kan jeg absolut anbefale kombinationen vindblæst sælsafari efterfulgt af svensk spaforkælelse, himmelsk.)

IMG_20200103_141326.jpg

Praktiske links: