top of page

VANDREWEEKEND PÅ MARSTRAND

Turtidspunkt: Oktober 2022

marstrand_vandring
  • Hvad: to forbundne skærgårdsøer med fine vandreruter

  • Hvor: ca. 50 km nord for Göteborg

  • Fedt fordi: underskønt skærgårdsmiljø, nemt at komme til fra København

MARSTRANDSÖN OG KOÖN

Findes der noget smukkere end et skærgårdslandskab i efterårsfarver?
Et perfekt sted at nyde dette syn er maleriske Marstrand knap 50 km nord for Göteborg, hvor vi tilbragte en herlig vandreweekend i oktober.

Marstrand er vist egentlig kendt som lidt af et jetsetter/yacht-helvede, men lægger man vejen forbi uden for sæsonen har man det hele stort for sig selv. Selve byen Marstrand breder sig over de to skærgårdsøer Marstrandsön i vest (bilfri) og Koön i øst, som er forbundet med en lille kabelfærge. Vi boede på Marstrand Havshotell, hvor man som noget ekstra herligt kan afslutte (eller hvorfor ikke starte) dagen med at slappe af i saunabåden eller de varme kar udenfor. 

På begge øer findes der virkelig fine vandrestier rundt i klippelandskabet, der er blevet gjort tilgængeligt med diverse trapper og trin på ekstra stejle steder. Alt i alt er der nok ca. 20 km vandrestier, så man kan absolut sagtens nå det hele på en afslappet weekend. Børn vil sikkert også kunne begejstres grundet de mange stiger og trapper samt ikke mindst den allestedsnærværende Carlstens Fästning, der troner på toppen af Marstrandsön.

VANDRESTIER PÅ MARSTRANDSÖN

Man kan både bo på Marstrandsön og Koön. Marstrandsön er som sagt bilfri og forbundet med fastlandet med en kabelfærge. Uden for sæsonen er det meste lukket på Marstrandsön (så faktisk ikke en eneste åben restaurant da vi var der), til gengæld har man så de fine vandrestier rundt om og på tværs af øen for sig selv. Her er det øens berømte borganlæg, Carlstens Fästning (hvor man faktisk kan overnatte om sommeren):

Snart bevæger stien sig ud mod kysten, hvor små broer og trapper viser vej gennem klippelandskabet:

Om sommeren er der flere gode bademuligheder på ruten, her med borgkulisse:

Vandrestien hele øen rundt er ca. 5 km, men husk endelig også at sætte tid af til at nyde byen med de mange smukke pastelfarvede træhuse, her er det Societetshuset fra 1886.

Societetshuset

I sommerperioden vil der uden tvivl være masser af muligheder for at afslutte turen med noget at spise eller drikke på en af havnens mange beværtninger - personligt ville jeg nok gå efter Stellas Østersbar:

VANDRESTIER PÅ KOÖN

Vandrestierne på Koön er mindst lige så smukke som dem på Marstrandsön og herudover en del længere og mere varierede.

marstrand
vandresti_marstrand
marstrand_efterår

I sommerperioden kan man desuden tage færgen til skærgårdsøerne Dyrön, Åstol og Tjörnekalv samt til Rönnäng på den store brofaste hovedø Tjörn, tjek færgetiderne og køb billet hos Västtrafik.

UNIK OVERNATNING PÅ MARSTRAND

Lyst til en spektakulær overnatning under åben himmel? Så tjek dette fantastiske shelter undervejs på ruten:

Shelteret er til fri afbenyttelse og kan ikke bookes. De præcise koordinater får du her: 57.899560 11.605001.

Lyder et spahotel med saunabåd mere som noget for dig? Så tjek Marstrand Havshotell:

20221002_161601.jpg

En anden spamulighed kunne være Kurhotellet på Marstrandsön (men her vi dog oppe i et noget andet prisleje):

MOBIL UDEN BIL: SÅDAN KOMMER DU TIL MARSTRAND

Som et kæmpe pluspunkt er det supernemt at komme til Marstrand med offentlig transport: Hop på SJ hurtigtoget i Malmö, der suser dig afsted til Göteborg på bare 2,5 time. Herfra ekspresbus til Marstrand (50 min), nemmere kunne det vist ikke være at rejse grønt. Samtidig kan du med fordel indlægge et stop i smukke Göteborg, når du nu alligevel skal skifte. Besøg f.eks. det store madmarked Saluhallen eller 1800-talsparken Trädgårdsföreningen.

Køb billet til hele rejsen på www.sj.se (angiv 'Marstrand färjeläge' som destination).

Du kan også tage øresundstoget hele vejen til Göteborg. Her har du langt flere afgange at vælge imellem end hurtigtoget, til gengæld er komforten lavere (på hurtigtoget er der bl.a. bistrovogn) og rejsetiden længere.

bottom of page