top of page

SJÆLLANDS BEDSTE CYKELRUTE: FJORDSTIEN

Turtidspunkt: Juli 2020

  • Hvad: rundtur på cykel med to færgeoverfarter

  • Cykelrute nr. 40 / Fjordstien fra Holbæk til Orø

  • Længe: 45 km

  • Fedt fordi: smuk panoramasti med ø-overfart undervejs

orø

CYKELRUTEN FJORDSTIEN TIL ORØ

Fjordstien er en officiel cykelsti rundt om Roskilde Fjord og Isefjord på i 300+ km med mange muligheder for overnatning i det fri undervejs (link til shelterapp nederst på siden). 

Her har jeg valgt en dagsetape på overskuelige 45 km fra Holbæk over Orø (herfra retur med direkte færge til Holbæk), og sikke en åbenbaring! Havde ærlig talt ikke hørt om ruten før jeg begyndte at google cykelruter til Orø, men den fortjener virkelig al den opmærksomhed den overhovedet kan få. Jeg mødte stort set ingen mennesker på hele ruten på trods af sommerferie og fantastisk vejr, så noget siger mig at Fjordstien godt kan trænge til lidt reklame. Den får den hermed: (og det er virkelig ingen svær opgave)

SÅDAN KOMMER DU TIL FJORDSTIEN / ORØ

Fra København går der direkte tog til Holbæk, turen tager ca. 40 minutter. Fra Holbæk følger man fjorden hele vejen rundt til Hammer Bakke, hvorfra man transporteres til Orø med en lille kabelfærge. Fra Orø er der udover kabelfærgen direkte færgeforbindelse til Holbæk, og man kan derfor gennemføre ruten som en rundtur.

Selve Fjordstien udgår fra centrum af Holbæk og er som helhed fint skiltet, men man skal godt nok holde øjnene mere end godt åbne for at hænge på inde i byen: 

fjordstien_skilt

UNDERVEJS PÅ FJORDSTIEN

Helt fra starten lever ruten til fulde op til sit navn:

Fjordstien_1

Landskabet er utrolig varieret, men fjorden kan man heldigvis næsten altid skimte undervejs:

fjordstien_2
fjordstien_3

Snart forsvinder Fjordstien dog ind i skoven:

fjordstien_40
fjordstien_cykelsti

Men kun for snart efter at udmunde i denne maleriske fjordpassage:

fjordstien_passage

og fortsætte videre ad fredelige markstier med farvestrålende vejrabatter, hvor lydbilledet domineres af biernes summen i stedet for bilernes:

rute_40_fjordstien_edited.jpg

FALDGRUBER PÅ FJORDSTIEN

Fjordstien er fint skiltet hele vejen, lige før Sonnerup (Englerupvej) deler den sig dog pludselig i to uden nærmere forklaring. Her gælder det om at dreje fra i retning mod fjorden, ellers ender man i Roskilde.

En anden faldgrube udgøres af det faktum, at der midt i det hele pludselig er skilte til en vandrerute af samme navn. Hvis man bare lige ser nummer 40 og Fjordstien ud af øjenkrogen og tillidsfuldt følger skiltningen, får man sig pludselig en dårlig overraskelse:

fjordstien_vandresti

Ovenstående små navigationsproblemer er dog på ingen måde nok til at få mig til at sige noget som helst dårligt om Fjordstien - faktisk har denne dagstur kun givet mig lyst til at se endnu mere af ruten. Drømmer nu om at cykle hele Fjordstien med telt og sovepose. Som altid er problemet kun at finde tiden til det..

Tilbage på (cykel)sporet er man hele tiden fristet til liiiige at hoppe af cyklen for at tage endnu et billede:

fjordstien_cykel

Og endnu et:

fjordstien_udsigt

LANDSBYER LANGS FJORDSTIEN

Landsbyidyl med idyl på:

fjordstien_sjælland
fjordstien_stråtækt_hus

Hund?! Frygtede lige at være endt på fodgængerstien igen, men denne gang er den heldigvis god nok:

fjordstien_40

OVERFARTEN TIL ORØ

Nu er Fjordstien nemlig nået til Hammer Bakker, hvorfra turen går videre til Orø med denne charmerende kabelfærge. Turen tager sølle 6 minutter og færgen sejler hvert 20. minut, så ingen grund til at stresse over sejlplanen:

orø_kabelfærge

SEVÆRDIGHEDER PÅ ORØ

Vel fremme får man en hurtig oversigt over Orøs seværdigheder, trods alt en overskuelig affære:

orø_skiltning

Selvfølgelig omfatter attraktionerne en fin strand med blåt flag (dog MEGET lavvandet desværre):

orø_strand

Samt diverse caféer og spisesteder:

kunstcafe_orø

Og stråtækt idyl i rå mængder (dog også side om side med mere kreative og alternative byggedesigns):

orø_bybjerg

Tempoet er absolut i bund på Orø. Her er der kun et enkelt supermarked, men til gengæld masser af får:

orå_får

FARVEL TIL ORØ

Alt i alt egner Orø sig nok især til børnefamilier, der vil elske campingpladsen med hoppepude og dyrepark samt ikke mindst de meget lavvandede badestrande (det er dog også muligt at bade fra havnen, hvor der i sagens natur er en ordentlig vandstand). Selv vender jeg dog også gerne tilbage til Orø en anden gang, tror det må blive med en overnatning i så fald for rigtig at få solnedgangsstemningen med. Heldigvis er der jo ikke langt, her dukker Tuse Næs allerede op i horisonten: 

orø_færge

Trænger man til en dukkert på dybt vand inden togturen hjem, kan man evt. lægge vejen forbi Søbadet Venedig (hvilket ikke er en kæk omskrivning - sådan hedder det virkelig) i Holbæk:

søbadet_venedig
bottom of page