top of page

EVENTYRØEN ORUST

Besøgstidspunkt: juli 2019 og oktober 2019

  • Hvad: stor, brofast ø på den svenske vestkyst

  • Transport: ca. 4 timer i bil fra København

  • Fedt fordi: raffineret skærgårdsidyl med masser af muligheder for aktive naturoplevelser 

visit_karingon

EVENTYRØEN ORUST

Øen Orust er virkelig et sandt outdoor-paradis med skønne cykel- og vandreruter langs den smukke klippekyst og selvfølgelig masser af muligheder for at sejle og bade i skærgården. Hertil kommer stemningsfyldte fiskerlejer, magiske skærgårdsøer og et højt gastronomisk niveau - Orust er slet og ret øen man aldrig bliver træt af, og så ligger dette natur- og ferieparadis kun 4 timers kørsel fra København. 

KÄRINGÖN

Vi har besøgt Orust i både sommer- og efterårsferien, og min absolutte favoritoplevelse er indtil videre skærgårdsøen Käringön, som det lykkedes mig at falde absolut pladask for selv på en mennesketom og overskyet efterårsdag: (billedet ovenfor er også taget på øen)

käringön
kaeringoen_sverige

Havde så meget tænkt os at vende tilbage den efterfølgende sommer, men det satte corona desværre en stopper for. Men tænk lige at hoppe i fra denne vippe på en varm sommerdag:

vippe_karingoen

Overfarten til Käringön tager ca. 35 minutter og færgen afgår fra Tuvesvik. Om sommeren er der helt sikkert liv og glade dage på øen med masser af turister og dagsgæster - nogen har jo drukket alle de champagneflasker:

lotshotellet

Men øen er som sagt et besøg værd hele året rundt (tror man skal være ude i ret god tid hvis man vil have plads på øens hoteller om sommeren dog), fx arrangeres der fantastiske hummer-middage om efteråret.

 

En anden helt fantastisk oplevelse ville uden tvivl være et besøg i østersbaren Karingo, hvor man kan slænge sig i en opvarmet udendørspool mens man drikker bobler og slubrer østers fra en flydende bakke. De har åbent fra august til december (og igen fra marts til midt juni), står virkelig allerøverst på min liste!

LYR

Apropos alt det bedste fra havet kan jeg virkelig også anbefale denne fantastiske fiskerestaurant, der er bygget direkte ind i klipperne:

bryggvingen

Restauranten hedder Bryggvingen og ligger på øen Lyr, der er adskilt fra Orust af en smal havstribe på ca. 200 meter. Lyr kan kun nås med charmerende Annie nedenfor, til gengæld er den 200 meter lange tur ganske gratis, tager kun 3 min. og afgår hver halve time:

annie_lyr

Virkelig en fantastisk lille plet på kloden:

bryggvingen

Bemærk fiskekutteren nedenfor. Den tilhører Bryggvingen og alt i både restauranten og fiskebutikken er derfor fanget på stedet - friskere bliver det ikke.

MOLLÖSUND

Et andet superfint udflugtsmål er det gamle fiskerleje Mollösund: 

udsigt_orust

Midt i byen står en klippe med et udsigtspunkt på toppen. Her kan man spejde ud over byen og skærgården sammen med denne fiskekone, der er rejst til minde om de mange søfolk der gennem tiderne har mødt deres endeligt her (farvandet ud for Orust er meget klippefyldt):

orust_fiskerkone

På varme sommerdage er der sikkert ikke mange ledige pladser her:

restaurant_orust

Et andet tip kunne være et besøg på Nösund Havsspa, som jeg desværre endnu ikke selv har testet, men afgjort har i kikkerten. Eller middag på restauranten i Slussens Pensionat, der har til huse i en ombygget konservesfabrik og lover "grymt god mat i en riktigt glesdukad restaurant".

AKTIVE OPLEVELSER PÅ ORUST

En fantastisk måde at opleve Orust på er definitivt i havkajak:

kajak_ladfabriken
orust_kajak

Herudover findes der talrige vandringsruter på øen (link til kort i bunden), især vil jeg gerne prøve vandrestierne på øen Härmanö, der er af de større naturreservater i Bohuslän.

 

Skal der anerledes fart over feltet, kan man sætte kursen mod Hafsten Resort lige på den anden side af Vindöbroen - her finder man nemlig Sveriges længste zipline på svimlende 900 meter. Galskaben lyder navnet FlyingFox og har en tophastighed på 90 km/timen og en faldhøjde på 90 meter. Har ikke prøvet den da mine nerver slet ikke er gearet til den slags, men har man fartglade børn med på ferien vil det temmelig sikkert være et hit.

OVERNATNING PÅ ORUST

Som allerede nævnt er Slussen Pensionat og Nösund Havshotell helt sikkert gode bud på fænomenal overnatning på Orust, ligesom der findes en fin campingplads i Stocken på øens vestside.

 

Da vi var på sommervisit på Orust camperede vi bare i det fri, mens vi under efterårsopholdet overnattede på underskønne Lådfabriken

 

Lådfabriken er en temmelig usædvanlig B&B, som man ikke bare skal booke for den fantastiske beliggenhed 30 meter fra havet, men i lige så høj grad for det skønne værtspar, den fantasifulde indretning og ikke mindst det geniale setup, hvor man under udsøgte fællesmåltider lærer de andre gæster at nærmere kende.

lådfabriken_orust

Lådfabriken har til huse i en nænsomt renoveret fiskekassefabrik - deraf navnet og de mange kulørte kasser, der indgår som en naturlig del af det i forvejen meget farvestrålende design. Værtsparret Marcel og Johan kalder selv deres fiskekassefabrik for creative seaside accomondation, og den beskrivelse passer faktisk temmelig godt på både konceptet og klientellet.

Der er kælet for hver eneste detalje, og de to herrers fortid inden for modedesign og ikke mindst kærlighed til vintage og retrodesign lader sig ikke fornægte. Værelserne rummer mange sjove og skæve indretningsdetaljer:

ladfabriken_room

Udover de fire værelser kan man opholde sig i følgende maleriske læsehjørne med skærgårdsudsigt:

ladfabriken_udsigt

Eller slænge sig i stuen med et glas vin, hvor man så pludselig får serveret en lækker lille forret. Læs meget mere om vores ophold på Lådfabriken her.

Tilbage er der vist kun at sige: Ses snart på Orust!

orust
bottom of page