SKIFERIE I ÅRE - PRAKTISKE TIPS

IMG_20200128_084324.jpg

FERIELEJLIGHED I ÅRE

Skistar sidder tungt på det nordiske skimarked og driver således skisportsstederne Åre, Sælen, Vemdalen, Trysil og Hemsedal. Dermed står de også for bl.a. salg af liftkort og leje af udstyr, ligesom man kan booke skiskole, rejse, indkvartering (og sikkert alt muligt andet) direkte gennem dem. Personligt var jeg bare ikke vild med deres lejligheder, for mange gamle tæpper og slidte møbler til min smag (da de i høj grad udlejer private ferielejligheder i Åre).

 

I Bjørnen havde de til gengæld nye og lækre lejligheder, men uden bil bliver det bare for upraktisk at bo så langt væk fra centrum synes jeg. Det er dog billigere at bo i Bjørnen, så hvis man kan få det til at fungere er det uden tvivl en god løsning. De fleste langrendsløjper udgår ligeledes fra Bjørnen, så langredsløbere bør afgjort overveje denne mulighed. Der er gratis skibus til/fra bjørnen hver dag (turen tager ca. 10 minutter), men kun så længe skiliftene kører.

Vi valgte i stedet at booke vores ferielejlighed i Åre gennem det lokale udlejningsfirma Mitt i Åre, der som navnet antyder har mange fine lejligheder direkte i centrum (dog også i Bjørnen og Duved). I januar betalte vi ca. 5.000 danske kroner for en fin 3-værelses ferielejlighed med sauna og altan, beliggende på Åre Torv og med piste direkte til døren, mere centralt bliver det vist ikke (huset til højre):

IMG_20200128_155054.jpg

Fra lejligheden er der 5 minutters gang til togstationen, skiliften/skibussen, ICA og udlejningsfirmaets reception, hvor man kan klæde om, tage bad og opbevare al sin bagage på ankomst- og afrejsedagen. Personalet var superhjælpsomme (gjorde sågar lejligheden klar til os 4 timer tidligere end ellers, da det var dårligt vejr på ankomstdagen og vores datter var sløj), det kan man da kalde kundeservice.

Priserne er helt sikkert dyrere i vinterferien og påsken, men her er mit tip at tilmelde dig Mitt i Åres nyhedsbrev allerede nu. De kører med en del rabataktioner (julerabat, book tidligt-rabat, nykunderabat osv.), hvilket sparede os 500 danske kroner (og så mange nyhedsbreve sender de altså heller ikke).

Uanset hvem du booker igennem, vil jeg helt klart anbefale alle togrejsende at bo centralt i Åre by (indtast Åre Torg på kortet) i kort afstand til skilifter, ICA og restauranter, det bliver simpelthen for anstrengende ellers tror jeg. Rejser du med teenagere er der endnu en god grund til at anbefale huset til højre - der ligger en Max Burgerbar i stueetagen :)

SKILEJE I ÅRE

IMG_20200202_142638_edited.jpg

Der findes flere lokale udlejningsfirmaer i Åre, men her er det nu nemmest bare at benytte Skistar - så kan du se alle priser på forhånd og booke i ro og mag hjemmefra. Her vil jeg anbefale dig at oprette en profil hos Skistar og abonnere deres nyhedsbrev, da du så får direkte besked om diverse kampagner og tilbud. Booker du senest 30.08 får du f.eks. 10% rabat på SkiPass, 20% rabat på skileje og 10% rabat på gruppeskiskole. Er det lige tidligt nok, kan du vente til 30.10 og stadig få 20% rabat på skileje og 10% rabat. Vi sparede ca. 1.000 danske kroner på den konto, så dette tilbud er afgjort værd at gøre brug af. Kan selvfølgelig ikke garantere at de altid kører med dette tilbud, men mon ikke de nok skal fortsætte med at køre kampagner af en eller anden art.

Vær desuden opmærksom på at man kan booke "multileje", hvor du frit kan vælge mellem alpin- og langrendsudstyr (1 skift om dagen), det koster ikke ret meget ekstra og prisen omfatter løjpeafgift (man betaler for at bruge langrendsløjperne i Sverige). For 4 personer gav vi i alt 8.000 danske kroner (inkl. rabat) for 2 x multileje, 2 x alpin (inkl. hjelm), alpinforsikring og 4 x liftkort for 8 dage.

Skistar har desuden en super praktisk app med liftkort, skibuskøreplan, vejrudsigt, oversigt over restauranter (her anbefaler jeg for resten helt klart Werséns, virkelig hyggelig og god restaurant med både rensdyrsteak og toast Skagen til de voksne og pizza til ungerne) osv., helt klart uundværlig på rejsen. Samtidig ligger dine bookinger direkte i appen, så du slipper for at printe ud. Skulle et liftkort forsvinde undervejs får du gratis udleveret et nyt (hvor vi så end ved det fra...), men tag meget gerne et billede af nummeret på kortet, så er det meget nemmere for dem at spærre det og udstede et nyt.

NATTOG TIL ÅRE

IMG_20200125_153615.jpg

Det direkte nattog fra Malmø til Åre køres af Snälltåget, men kan kun betale sig hvis man rejser mindst 4 sammen (hvis man altså vil have sin egen sovekupe). Rejser man færre end 4 sammen bliver prisen desværre hurtigt helt forrykt - f.eks. op til 9.000 kr for 2 personer i egen kupe (fordi man så skal betale fuld pris for de øvrige to pladser). Her kan det meget bedre betale sig at booke direkte på SJ -  SJ har direkte nattog til Åre fra både Göteborg og Stockholm, og kan i modsætning til Snälltåget tilbyde kupeer til 2-3 personer til en fornuftig pris.

Desuden har SJ også sovevogne og ikke kun liggevogne, så her er der mulighed for højere komfort hvis ønsket.

Priseksempel: København - Åre tur/retur i marts for 2 pers i egen kupe: ca. 4000 dkk.

Eneste forskel fra Snälltåget er at man med denne løsning først skal tage toget til Göteborg eller Stockholm, men der er jo masser af daglige afgange at vælge imellem så ikke det store problem (tager mellem 4 og 5 timer).

Snälltåget har desuden nattog til en del andre svenske fjelddestinationer, personligt har jeg kig på ruten til de sydlige laplandsfjelde i Hemavan Tärnaby, ser helt fantastisk ud og priserne er helt sikkert en hel del lavere end i populære områder som Åre og Vemdalen. Her gælder dog samme princip: rejser I færre end 4, bør I i stedet booke hos SJ, så kan to personer komme til f.eks. Hemavan for ca. 4000 kr tur/retur i egen sovekupe.

BEDSTE REJSETIDSPUNKT

IMG_20200127_150137.jpg

Grundet den nordlige beliggenhed går skisæsonen i Åre helt fra november til maj. Til gengæld betyder selvsamme beliggenhed også vintermørke og korte dage. Derfor tilbydes der aftenskiløb med belysning fra december til uge 10.

Er man ikke bundet af skolernes ferieplan er der selvsagt penge at spare ved at lægge sin skiferie i Åre i januar eller marts. Vi havde en fantastisk tur sidst i januar, men selvfølgelig har man langt mindre dagslys på dette tidspunkt end f.eks. i påsken. Liftene havde derfor kun åbent fra 9:30-15:00 hver dag (dog VM-8'eren fra 8-16 med lys) og enkelte lifte åbnede slet ikke. Allerede fra februar er lifttiden 9-16 og alle lifte er åbne - tjek liftsituationen på Skistar.

Temperaturen var ca. -5 midt på fjeldet og -10 på toppen under vores skiferie i Åre i januar. Vi var faktisk nødt til at købe nye og varmere vanter undervejs. Husk også afgjort en elefanthue der går helt op over næsen til de rigtig kolde dage. Som det kan ses på billederne havde vi næsten hele området for os selv i januar med stort set ingen liftkø og god plads på pisterne, hvilket efter min mening absolut gjorde det op for de lidt kortere skidage.

Skiferie i Åre er kort sagt lig med rigtig vinter med masser af kulde og sne - findes der noget bedre?

IMG_20200128_100330.jpg