top of page

SKIFERIE MED NATTOG: ÅRE

Praktiske tips

  • Hvad: skiferie i Åre

  • Transport: med direkte nattog fra Malmø hhv. Stockholm

  • Fedt fordi: Åre er et stort og snesikkert skisportssted - her får du vintermagi for alle pengene, helt uden fly eller udmattende køreture gennem Europa

ÅRE

SKIFERIE I ÅRE - PRAKTISKE TIPS

NATTOG TIL ÅRE - STØRST FLEKSIBILITET OG LAVESTE PRIS

IMG_20200125_153615.jpg

Det direkte nattog fra Malmø til Åre køres af Snälltåget, men kan kun betale sig hvis man rejser mindst 4 sammen (hvis man altså vil have sin egen sovekupe). Rejser man færre end 4 sammen bliver prisen desværre hurtigt helt forrykt - f.eks. op til 9.000 kr for 2 personer i egen kupe (fordi man så skal betale fuld pris for de øvrige to pladser). Her kan det meget bedre betale sig at booke direkte hos SJ -  SJ (den svenske pendant til DSB) har direkte nattog til Åre fra både Göteborg og Stockholm, og kan i modsætning til Snälltåget tilbyde kupeer til 2-3 personer til en fornuftig pris.

Desuden har SJ også sovevogne (med eget bad/toilet i kupéen) og ikke kun liggevogne, så her er der mulighed for højere komfort hvis ønsket.

Samtidig kan man hos SJ booke lige præcis de afgange man vil, hos Snälltåget kan mange ud- og hjemrejsedage ikke kombineres med hinanden, hvilket gør denne valgmulighed temmelig ufleksibel (fint hvis man skal afsted en klassisk uge fra lørdag til lørdag, men vil man afsted i kortere tid/midt på ugen bliver det straks svært).

Priseksempel på miniskiferie i 5 dage (afrejse torsdag eftermiddag og hjemkomst mandag morgen) fra København til Åre og retur med SJ hurtigtog og nattog marts 2023 i egen liggevognskupe (opredt med dyner og puder).
Pris: 2 voksne tur/retur ca. 4000 DKK | 3 voksne ca. 5000 DKK.

aare_nattog.jpg
aare-nattog2.jpg

Eneste forskel fra Snälltåget er, at man med denne løsning på udrejsen skal skifte i Stockholm, på hjemrejsen kører toget til gengæld direkte fra Åre fra Malmö, til gengæld koster rejsen så noget nær det halve af Snälltåget (bemærk at man ikke behøver at vente 1 time i Malmö på det fine SJ hurtigtog, men jo bare kan hoppe på det første og bedste øresundstog, så er man i København allerede kl. 07:34 og dermed lige tidsnok til skole/arbejde).

Du kan med fordel tilmelde dig SJ's gratis loyalitetsprogram, SJ Prio, så optjener du point ligesom hos DSB, ligesom du får adgang til skiftende rabatter på bl.a. togrejser, hoteller, Tivoli (hele 20%) og meget andet.

Værd at vide:

 

SJ har gang i en masse sporarbejde i sæson 2023/2024, så hvis du ikke kan få vist billetter til 2024 endnu er dette sandsynligvis årsagen . Læs mere om hvornår billetterne til 2024 sættes til salg her.

Snälltåget har nattog (plus bustransfer) til en del andre svenske fjelddestinationer også, de skifter fra sæson til sæson. Tidligere var det de sydlige laplandsfjelde (Hemavan Tärnaby), i år er det Vålådalen & Edsåsdalen, Ramundberget & Funäsfjällen, du finder de aktuelle destinationer her.

Orker du ikke at rode med booking af togbilletter og indkvartering? Så tjek togrejseselskabet Grøn Rejs, der har pakkerejser til skiferie i fjeldene med tog (og mange andre spændende destinationer med tog for øvrigt).

INDKVARTERING PÅ SKIFERIEN I ÅRE: FERIELEJLIGHED

Skistar sidder tungt på det nordiske skimarked og driver således skisportsstederne Åre, Sælen, Vemdalen, Trysil og Hemsedal. Dermed står de også for bl.a. salg af liftkort og leje af udstyr, ligesom man kan booke skiskole, rejse, indkvartering (og sikkert alt muligt andet) direkte gennem dem. Personligt var jeg bare ikke vild med deres lejligheder, for mange gamle tæpper og slidte møbler til min smag (da de i høj grad udlejer private ferielejligheder i Åre).

 

I Bjørnen havde de til gengæld nye og lækre lejligheder, men uden bil bliver det bare for upraktisk at bo så langt væk fra centrum. Det er dog billigere at bo i Bjørnen, så hvis man kan få det til at fungere er det uden tvivl en god løsning. De fleste langrendsløjper udgår ligeledes fra Bjørnen, så langredsløbere bør afgjort overveje denne mulighed. Der er gratis skibus til/fra bjørnen hver dag (turen tager ca. 10 minutter), men kun så længe skiliftene kører.

Vi valgte i stedet at booke vores ferielejlighed i Åre gennem det lokale udlejningsfirma AGO Mitt i Åre, der som navnet antyder har mange fine lejligheder direkte i centrum (dog også i Bjørnen og Duved). I januar betalte vi for en uge ca. 5.000 danske kroner for en fin 3-værelses ferielejlighed med sauna og altan, beliggende på Åre Torv og med piste direkte til døren, mere centralt bliver det vist ikke (huset til højre):

IMG_20200128_155054.jpg

Fra lejligheden er der 5 minutters gang til togstationen, skiliften/skibussen, ICA og udlejningsfirmaets reception, hvor man kan klæde om, tage bad og opbevare al sin bagage på ankomst- og afrejsedagen.

Priserne er helt sikkert dyrere i vinterferien og påsken, men her er mit tip at tilmelde dig AGO Mitt i Åres nyhedsbrev allerede nu. De kører med en del rabataktioner (julerabat, book tidligt-rabat, nykunderabat osv.), hvilket sparede os 500 danske kroner (og så mange nyhedsbreve sender de altså heller ikke). Under all omstændigheder er den svenske kronekurs jo p.t. så lav at priserne burde være helt i orden.

Uanset hvem du booker igennem, vil jeg helt klart anbefale alle togrejsende at bo centralt i Åre by (indtast Åre Torg på kortet) i kort afstand til skilifter, ICA og restauranter, det bliver simpelthen for anstrengende ellers tror jeg. Rejser du med teenagere er der endnu en god grund til at anbefale huset til højre - der ligger en Max Burgerbar i stueetagen :)

INDKVARTERING PÅ SKIFERIEN I ÅRE: SKIHOTEL

Ved kortere ferier er det ikke altid muligt at booke en ferielejlighed eller hytte. Her kan du med fordel tjekke Holiday Club Åre, der ligger i gåafstand fra togstationen (gratis skibus til skiområderne) og kører med diverse pakketilbud. I deres STAY & ENJOY WINTER HOLIDAY er morgenmad, entré til stort badeland og aktivitetsprogram (f.eks. sneskovandring og isbadning) inklusive, kan bookes fra 3 nætter.

SKIFERIE I ÅRE: SKILEJE

IMG_20200202_142638_edited.jpg

Der findes flere lokale udlejningsfirmaer i Åre, men her er det nu nemmest bare at benytte Skistar - så kan du se alle priser på forhånd og booke i ro og mag hjemmefra. Her vil jeg anbefale dig at oprette en profil hos Skistar og abonnere deres nyhedsbrev, da du så får direkte besked om diverse kampagner og tilbud. Booker du senest 30.08 får du f.eks. 10% rabat på SkiPass, 20% rabat på skileje og 10% rabat på gruppeskiskole. Er det lige tidligt nok, kan du vente til 30.10 og stadig få en mindre rabat. Vi sparede ca. 1.000 danske kroner på den konto, så dette tilbud er afgjort værd at gøre brug af. Kan selvfølgelig ikke garantere at de altid kører med dette tilbud, men mon ikke de nok skal fortsætte med at køre kampagner af en eller anden art.

Vær desuden opmærksom på at man kan booke "multileje", hvor du frit kan vælge mellem alpin- og langrendsudstyr (1 skift om dagen), det koster ikke ret meget ekstra og prisen omfatter løjpeafgift (man betaler for at bruge langrendsløjperne i Sverige). For 4 personer gav vi i alt 8.000 danske kroner (inkl. rabat) for 2 x multileje, 2 x alpin (inkl. hjelm), alpinforsikring og 4 x liftkort for 8 dage.

Skistar har desuden en super praktisk app med liftkort, skibuskøreplan, vejrudsigt, oversigt over restauranter (her anbefaler jeg for resten helt klart Werséns, virkelig hyggelig og god restaurant med både rensdyrsteak og toast Skagen til de voksne og pizza til ungerne) osv., helt klart uundværlig på rejsen. Samtidig ligger dine bookinger direkte i appen, så du slipper for at printe ud. Skulle et liftkort forsvinde undervejs får du gratis udleveret et nyt (hvor vi så end ved det fra...), men tag meget gerne et billede af nummeret på kortet, så er det meget nemmere for dem at spærre det og udstede et nyt.

SKIFERIE I ÅRE: BEDSTE REJSETIDSPUNKT

IMG_20200127_150137.jpg

Grundet den nordlige beliggenhed går skisæsonen i Åre helt fra november til maj. Til gengæld betyder selvsamme beliggenhed også vintermørke og korte dage. Derfor tilbydes der aftenskiløb med belysning fra december til uge 10.

Er man ikke bundet af skolernes ferieplan er der selvsagt penge at spare ved at lægge sin skiferie i Åre uden for skoleferierne. Vær dog også opmærksom på de svenske vinterferieuger ift. trængsel på pisterne. De forskellige dele af landet holder vinterferie på forskellige tidspunkter, hvoraf det nok især er stockholmerne som kan forventes at valfarte til Åre (de har vinterferie i uge 9). Tjek de svenske vinterferieuger her.

Vi havde en fantastisk tur sidst i januar, men selvfølgelig har man langt mindre dagslys på dette tidspunkt end f.eks. i påsken. Liftene havde derfor kun åbent fra 9:30-15:00 hver dag (dog VM-8'eren fra 8-16 med lys) og enkelte lifte åbnede slet ikke. Allerede fra februar er lifttiden 9-16 og alle lifte er åbne - tjek liftsituationen på Skistar.

Som det kan ses på billederne havde vi næsten hele området for os selv i januar med stort set ingen liftkø og god plads på pisterne, hvilket efter min mening absolut gjorde det op for de lidt kortere skidage.

IMG_20200128_084324.jpg
bottom of page