top of page

RØSNÆS - EN DEL AF DANMARKS NATURKANON

Turtidspunkt: maj 2021

  • Hvad: Fantastisk vandre- eller cykeltur (25 km) blandt stejle klinter og kuperede vinmarker

  • Transport: Tog til Kalundborg, i alt knap halvanden time med direkte tog fra Kbh

  • Mulighed for overnatning i det spektakulære Røsnæs shelter eller på lækre Røsnæs Strandhotel

vandrerute røsnæs

RØSNÆS


Tag på cykel- eller vandretur til Røsnæs, og glæd dig til at udforske det unikke naturområde præget af blomsterrige enge, overdrev og høje kystskrænter.

MOBIL UDEN BIL: SÅDAN KOMMER DU TIL RØSNÆS

Turen til Kalundborg tager kun halvanden time med direkte tog. Inden man begiver sig ud på ruten kan man med fordel kaste et blik på fine Kalundborg, her Vor Frue Kirke:

kalundborg
kalundborg

Herfra går det ud af byen ad fine cykelstier:

kalundborg cykel
røsnæs cykel

I modsætning til den officielle vandreture Røsnæs Rundt (25 km) forløber cykelruten ude på næsset desværre langs landevejen stort set hele tiden. Små grus/skovstier med havblik må man derfor kigge langt efter. Ikke desto mindre giver jeg selvfølgelig toppoint for cykelsti næsten hele vejen (der er ca. 12,5 km ud til Fyret):

røsnæs
røsnæs

Undervejs kommer man blandt andet forbi Dyrehøj Vingård:

dyrehøj vingård

Det kan helt klart anbefales at aflægge den hyggelige vinbar og/eller velassorterede vinbutik et besøg. Cykeltasken kan selvfølgelig ikke undgå at komme til at lide lidt under det, til gengæld har vi nu en skøn flaske Rös Solaris stående til en speciel anledning (tror umiddelbart at det må blive efter første coronavaccineskud):

Dyrehøj vingård

De fleste har nok hørt om de bindegale planer om at plastre Røsnæs til med motorvej. Som om man nogensinde har brug for andre typer motorveje end denne:

motorvej røsnæs

Alt ånder fred og idyl helt ude på spidsen af næsset:

røsnæs rundt

Alleryderst ligger Røsnæs Fyr samt en lille café med is, hjemmelavet kage og kaffe på kanden:

røsnæs fyr

Fyret rummer en fin udstilling om stedets forsvarsmæssige betydning gennem tiden, ligesom det er muligt at nyde udsigten fra toppen:

Røsnæs fyr

En mindst lige så stor attraktion udgøres dog af en noget mere simpel konstruktion - det spektakulære shelter HELT ude på spidsen:

røsnæs_shelter

Temmelig vejrudsat position selvsagt, men som det måske kan anes på billedet er det faktisk muligt at lukke af for shelteret med en presenning. Herudover er der bålplads direkte foran shelteret (stendyngen), så mon ikke man nok skal kunne holde varmen. I hvert fald må det være en absolut magisk oplevelse at overnatte her.

 

Desværre kan shelteret ikke bookes, så det er først til mølle og vil nok altid være optaget på fine sommerdage. Således også da vi var der i starten af maj måned, hvor nætterne jo ellers stadig er kolde. Måske skal man køre en eller anden taktik med at få nogen til at køre ud med tingene (der er parkering helt ude ved fyret), mens man selv tilbagelægger vandreturen i ro og mag. I hvert fald var der kun udstyr men ingen mennesker at se her lige over middag en fin lørdag i maj:

røsnæs shelter

Hvis man ikke har lyst til/held med at få fingre i shelteret, kan man under alle omstændigheder nyde en fin panoramapicnic herude på spidsen:

røsnæs fyr

OVERNATNING PÅ STRANDHOTEL RØSNÆS

Er man på cykel går turen ad nøjagtig samme vej tilbage, mens vandreturen kan foretages som en rundtur. I vores tilfælde havde vi valgt at gøre næsbesøget til en weekendtur med overnatning på Strandhotel Røsnæs:

strandhotel røsnæs

Der kan vælges mellem forskellige overnatningspakker, herunder prisvenlige getaways målrettet vandre- og cykelfolket. Vi gik dog lidt amok med et gourmetophold, hvilket absolut kan anbefales :)

Køkkenet arbejder helt i tråd med tidens trends med lokale og kortrejse råvarer, mens den nærliggende vingård Dyrehøj er rigt repræsenteret på vinkortet:

røsnæs strandhotel gourmet

Trænger man til en opkvikker efter lidt for meget vinmenu dagen derpå, er der gode muligheder for en dukkert:

strandhotel røsnæs

Lige bag hotellet ligger desuden den fineste lille vandresti, der gav os lidt af den udsigt og vilde natur vi savnede på cykelstien:

vandrerute røsnæs
røsnæs

Opholdet på Røsnæs Strandhotel kan desuden optimeres ved at booke en saunatur i aktivitetshuset på Røsnæs Havn (hvor man også kan leje havkajakker). Der er også madpakkehus, en lille kiosk samt omklædning og toilet:

aktivitetshus røsnæs

Det maritime aktivitetshus ligger ca. 8 km fra strandhotellet. Vandreruten Røsnæs Rundt fører lige forbi.

Udover strandhotellet og shelteret på spidsen findes der yderligere overnatningsmuligheder i form af indtil flere shelterpladser (bl.a. ved Røsnæs Naturrum) samt en campingplads og en B&B. Se den officielle Røsnæs Rundt-side for flere oplysninger (link i bunden).

røsnæs havn

Det var alt for denne gang, tid til at pakke cykeltasken og sætte kurs mod byen. Vi vender dog helt sikkert tilbage, næste gang vil vi prøve vandreruten. Uanset aktivitet er Røsnæs uden tvivl en fantastisk destination.

strandhotel røsnæs
bottom of page