top of page

SÖDERÅSENS NATIONALPARK

Turtidspunkt: september  2022

  • Hvad: Kuperet og skovklædt nationalpark med spændende vandre- og cykelstier

  • Hvor: ca. 100 km fra København

  • Mobil uden bil:  tog til Klippan eller Stehag, herfra cykel eller bus (ca. 20 km)

  • Fedt fordi: vild, stor og stejl naturskov

söderåsen_vandre

SÖDERÅSENS NATIONALPARK

Turtidspunkt: September 2022

CYKEL- OG VANDRERUTER I SÖDERÅSENS NATIONALPARK

vandreruter_söderåsen

Söderåsens nationalpark er et fantastisk udflugtsmål i Skåne, hvor man på selv korte vandreture hurtigt kommer op i terrænet og får en fantastisk udsigt. På billedet nedenfor er det nationalparkens mest populære udsigtspunkt Kopparhatten (med udsigtsplatform). Denne og udsigtspunktet Hjortsprånget nås nemt fra parkeringspladsen ved hovedindgangen. Vandrestien derop egner sig også til børn.

Man kan dog også sagtens tage på en flerdages vandretur i området med overnatning, eftersom bl.a. Skåneleden går igennem Söderåsen, læs mere her.  

soederaasen_nationalpark_edited.jpg

De fleste kender nok mest Söderåsens nationalpark som en vandredestination, men faktisk er der også flere muligheder for at udforske på nationalparken på cykel (tryk på kortet for nationalparkens officielle cykelfolder):

cykelkort_soederaasnen.jpg

Et godt sted at danne sig et overblik over parken er hovedindgangen ved Skäralid, hvor man også finder nationalparkens informationscenter, Naturum. Her er der udstillinger, café og toilet, ligesom man kan tage fysiske kort over nationalparken. Herfra udgår der også en lang række vandrestier samt bl.a. cykelruten til Hjortsprånget. Skäralidsdammen på billedet nedenfor egner sig desuden perfekt som frokoststed med masser af borde og bænke. 

naturrum_soederaasen

Andre highlights på turen kunne være en knasende sprød vaffel hos Lotta på Åsen, der angiveligt bager sine vafler efter en særlig opskrift fra 1800-tallet. Læs mere om en av Skånes mest berömda kaffestugor her.

Der var desværre lukket da jeg var der i september, men man aner jo nok hvor fint (og fyldt!) der sikkert vil være her på en solrig sommerdag.

lotta_paa_aasen

OVERNATNING I SÖDERÅSENS NATIONALPARK

Det kan være svært at nå det hele på en enkelt dag (jeg skal i hvert fald tilbage!), så hvorfor ikke slet og ret overnatte i nationalparken? Der findes to teltpladser at vælge imellem inde i selve nationalparken: Ved den centralt beliggende Liagården er der både teltplads, shelter, bålplads, toilet og drikkevand. Hertil kommer teltpladsen ved Dahlbergs tæt på Härnsnäs parkeringspladsen (her er der også toilet, vand og bålplads). Herudover er der masser af skov uden om selve nationalparken med yderligere shelters og lejrpladser, f.eks. Lägerplats Klåveröd med shelter.

Er årstiden eller komfortbehovet mere til en rigtig seng, er der flere vandrehjem at vælge imellem, bl.a. Skäralids Camping & Vandrarhem lige ved hovedindgangen, Villa Söderåsen tæt på den lille by Röstånga (med restauranter, café, ICA-butik og sågar kunsthal og mikrobryggeri) og Klåveröd Logi & Café (med sauna).

vandrehjem_soederaasen

MOBIL UDEN BIL:
BESØG SÖDERÅSENS NATIONALPARK MED OFFENTLIG TRANSPORT

Vil man besøge Söderåsens nationalpark med offentlig transport, kan man tage bus 518 fra enten Klippan (hvis du kommer med tog fra Helsingborg) eller Stehag (hvis du kommer med tog fra Malmö) og stå af ved busstoppestedet "Skäralid nationalparken" (hovedindgangen) eller "Röstånga busstation" (den sydligste indgang). Find og book din rejse på Skånetrafiken.

Söderåsens nationalpark egner sig desuden perfekt til en dagstur på cykel fra København. Tag med direkte øresundstog fra København til Landskrona, herfra går turen ad rolige småveje til nationalparken.

cykel_skaane
soederaasen_cykel

Tjek også Cykelleden Skåne, der har en etape gennem Söderåsens nationalpark:

Etape 5: Röstånga-Klippan

Vil du med tog og cykel, men vil du hellere bruge mere tid i nationalparken end på transportstrækningen fra Landskrona og senere til Helsingborg? Så skift til lokaltog i Helsingborg og stå af ved stationen Klippan (32 min), herfra er der kun ca. 16 km til hovedindgangen ved Skäralid. Alternativt kan du tage toget fra Malmö til Stehag (33 min), herfra er der ca. 20 km. Vær uanset hvad forberedt på yderst kuperet terræn, på nedenstående rute blev det til 737 højdemeter, hvilket trods alt ikke er hverdagskost i Skåne.

Klik på kortet for GPX. 

kort_soederaasen.jpg
bottom of page