top of page

SÖDERÅSENS NATIONALPARK

Turtidspunkt: September 2022

soederaasen_nationalpark
  • Hvad: dagstur på cykel fra Landskrona til Söderåsens Nationalpark og hjem via Helsingborg (95 km)

  • Transport: med øresundstog til Landskrona. Hjem: Sundbusserne fra Helsingborg til Helsingør

  • Fedt fordi: vild, stor og stejl naturskov inden for en overskuelig afstand af København 

CYKEL- OG VANDRERUTER I SÖDERÅSENS NATIONALPARK

Söderåsens Nationalpark ligger ca. 50 km fra Helsingborg og egner sig dermed perfekt til en dagstur fra København. På denne tur tog jeg med direkte øresundstog fra København til Landskrona, hvorfra jeg cyklede af rolige småveje til nationalparken.

cykel_skaane
soederaasen_cykel

De fleste kender nok mest Söderåsens Nationalpark som en destination for vandrere, men faktisk er der flere muligheder for at udforske på nationalparken på cykel (tryk på kortet for nationalparkens officielle cykelfolder):

cykelkort_soederaasnen.jpg

Selvsagt er der også mange vandrestier som ikke egner sig til cykel (bl.a. Skåneleden går igennem Söderåsens Nationalpark, læs mere her), men du kan fint komme direkte forbi f.eks. topattraktionerne Kopparhatten og Hjortsprånget. Der er ikke så mange skilte ude i selve terrænet, så hav endelig downloadet kortet på forhånd. Her er det nationalparkens mest populære udsigtspunkt, Kopparhatten:

soederaasen_nationalpark_edited.jpg

Et godt sted at danne sig et overblik over parken er hovedindgangen ved Skäralid, hvor man også finder nationalparkens informationscenter, Naturum. Her er der udstillinger, café og toilet, ligesom man kan tage fysiske kort over nationalparken. Herfra udgår der også en lang række vandrestier samt bl.a. cykelruten til Hjortsprånget. Skäralidsdammen på billedet nedenfor egner sig desuden perfekt som frokoststed med masser af borde og bænke. 

naturrum_soederaasen

Andre highlights på turen kunne være en knasende sprød vaffel hos Lotta på Åsen, der angiveligt bager sine vafler efter en særlig opskrift fra 1800-tallet. Læs mere om en av Skånes mest berömda kaffestugor her.

Der var desværre lukket da jeg var der i september, men man aner jo nok hvor fint (og fyldt!) der sikkert vil være her på en solrig sommerdag.

lotta_paa_aasen

Så jeg måtte køre slukøret videre. Godt man havde en dejlig færgeoverfart fra Helsingborg til Helsingør at se frem til (apropos kager: hvis der er ventetid i Helsingborg så kig forbi Ebbas Fik til byens vildeste kagemontrer!)

ebbas_fik.jpg

OVERNATNING I SÖDERÅSENS NATIONALPARK

Det kan være svært at nå det hele på en enkelt dag (jeg skal i hvert fald tilbage!), så hvorfor ikke slet og ret overnatte i nationalparken? Der findes to teltpladser at vælge imellem inde i selve nationalparken: Ved den centralt beliggende Liagården er der både teltplads, shelter, bålplads, toilet og drikkevand. Hertil kommer teltpladsen ved Dahlbergs tæt på Härnsnäs parkeringspladsen (her er der også toilet, vand og bålplads). Herudover er der masser af skov uden om selve nationalparken med yderligere shelters og lejrpladser, f.eks. Lägerplats Klåveröd med shelter.

Er årstiden eller komfortbehovet mere til en rigtig seng, er der flere vandrehjem at vælge imellem, bl.a. Skäralids Camping & Vandrarhem lige ved hovedindgangen, Villa Söderåsen tæt på den lille by Röstånga (med restauranter, café, ICA-butik og sågar kunsthal og mikrobryggeri) og Klåveröd Logi & Café (med sauna).

vandrehjem_soederaasen

MOBIL UDEN BIL:
BESØG SÖDERÅSENS NATIONALPARK MED OFFENTLIG TRANSPORT

Vil man besøge Söderåsens Nationalpark med offentlig transport, kan man tage bus 518 fra enten Klippan (hvis du kommer med tog fra Helsingborg) eller Stehag (hvis du kommer med tog fra Malmö) og stå af ved busstoppestedet "Skäralid nationalparken" (hovedindgangen) eller "Röstånga busstation" (den sydligste indgang). Find og book din rejse på Skånetrafiken.

Vil du med tog og cykel, men vil du hellere bruge mere tid i nationalparken end på transportstrækningen fra Landskrona og senere til Helsingborg? Så skift til lokaltog i Helsingborg og stå af ved stationen Klippan (32 min), herfra er der kun ca. 16 km til hovedindgangen ved Skäralid. Alternativt kan du tage toget fra Malmö til Stehag (33 min), herfra er der ca. 20 km. Vær uanset hvad forberedt på yderst kuperet terræn, på nedenstående rute blev det til 737 højdemeter, hvilket trods alt ikke er hverdagskost i Skåne.

Klik på kortet for GPX. 

kort_soederaasen.jpg
bottom of page