top of page

ARKTISK EVENTYR: HVALER & NORDLYS I TROMSØ

Turtidspunkt: Januar 2017

nordlys_tromso
  • Hvad: ski/vinterferie nord for polarcirklen

  • Prisniveau: dyrt, til gengæld helt unik oplevelse

  • Mørketid/polarnat: 27.11 - 15.01

  • Fedt fordi: arktisk eventyrverden med polarnætter, nordlys, hvaler, rensdyr, masser af sne og kulde

Hele Skandinavien er en afvekslende og fascinerende rejseregion, men intet slår nu områderne nord for polarcirklen. Hvem drømmer ikke om at opleve mørketidens polarnætter med tindrende nordlys eller højsommerens magiske midnatssol?


Tromsø i Nordnorge er det perfekte sted at opleve alt dette, da byen er stor nok til at have en fornuftig infrastruktur og af samme grund da også tidligere blev brugt som udgangspunkt for de store polarekspeditioner.

 

Her ved porten til Arktis kan du desuden komme tæt på eksotisk dyreliv som hvaler, rensdyr og elge, ligesom der selvfølgelig er fremragende muligheder for skisport om vinteren. Om sommeren indbyder områdets spektakulære fjeld- og fjordlandskabeder ligeledes til diverse friluftsaktiviteter.

MOBIL UDEN FLY: SÅDAN KOMMER DU TIL TROMSØ

Som man sikkert fornemmer på indledningen kunne jeg nævne de første 100 gode grunde til at rejse til Tromsø. Desværre er der bare ét minus: der er pokkers langt derop :(

Har man virkelig god tid kan man selvsagt vælge at køre selv og uden tvivl få en fantastisk tur ud af det - vi taler dog en tur på 2.000 km og ca. 26 timers kørsel, så man skulle nu nok bruge en 3 dage hver vej. 

 

Satser man i stedet på toget, løber man ind i det problem at der simpelthen ikke er bygget jernbane længere end til Narvik. Ganske vist har den såkaldte Nord-Norgebane med endestation i Tromsø været på tegnebrættet i over 100 år, men der er stor uenighed om samfundsøkonomien i projektet, og maj 2020 blev projektet endnu engang stemt ned i Stortinget: Nei til Nord-Norgebanen.

Et land der til gengæld har helt styr på sit jernbanenetværk er Sverige, hvor der som noget helt fantastisk stadig kører nattog. Herudover går der et praktisk hurtigtog på strækningen København - Stockholm, en tur der kun tager ca. 5 timer.

IMG_20200125_223800.jpg

Fra Stockholm går turen sidst på eftermiddagen videre med direkte nattog til Narvik, hvor der er ankomst næste dag ved middagstid. Fra Narvik er der 3-4 timers køretid med udlejningsbil eller rutebus til Tromsø. Hvis man vil leje bil, kan man med fordel stå af i Kiruna i stedet, da det er billigere at leje bil i Sverige. Fra Kiruna er der ca. 5,5 timers kørsel til Tromsø.

NOGENLUNDE BILLIG OVERNATNING I TROMSØ

Arktiske vinterlandskaber, polarnætter og nordlys havde længe stået øverst på min ønskeliste, og derfor valgte vi i 2016 at fejre nytårsaften i Tromsø. Dermed var vi afsted midt i mørketiden (fra d. 27. november til d. 15. januar står solen slet ikke op i Tromsø), hvilket virkelig var en speciel og meget anderledes oplevelse.

 

Da prisniveauet desværre ligger i den høje ende på absolut alt i Tromsø, besluttede vi os for at leje et enkelt værelse gennem Airbnb. Derved kom vi kun af med ca. halvdelen af prisen på et hotelværelse eller en hel Airbnb-lejlighed, og kom samtidig til at bo hjemme hos en norsk familie i stedet for på et anonymt hotel. Vores værtsfamilie var det  sødeste norsk/samiske par, der både havde os med på skitur, serverede middag for os og i det hele taget gav os en unik introduktion til tilværelsen nord for polarcirklen - kan virkelig anbefales. Tjek i den forbindelse gerne det nye initiativ Fairbnb ud, her går hele overskuddet til almennyttige formål i lokalsamfundet 👍

Et andet pluspunkt ved at leje en lejlighed eller et værelse i en lejlighed er selvfølgelig muligheden for selv at lave mad. Ikke noget uvigtigt punkt i hundedyre Norge. Så kan man f.eks. fråse løs i lokale delikatesser som:

kongekrabbe

Hvornår har man måske sidst kunnet få kongekrabbeklør i din lokale Spar?! Eller hvad med en rensdyrpizza?

fjellpizza

POLARNÆTTER - MØRKETID I TROMSØ

Rejser du i vinterhalvåret spiller mængden af dagslys eller manglen på samme selvfølgelig en afgørende rolle for ferieprogrammet. Under mørketiden står solen ganske vist ikke op, men midt på dagen er der alligevel et par timer med en smule lys:

tromsø

Resten af tiden er det dog bælgravende mørkt:

tromsø_by

Men man kan selvfølgelig sagtens udforske byen alligevel. Her er det Tromsøs fine domkirke af træ:

tromsø_kirke

Og den moderne pendant - den spektakulære Ishavskatedral:

ishavskatedralen

En simpel gåtur langs havnen kan være en heftig oplevelse i Tromsø:

IMG_9359.jpg

Polarnætterne er dog ikke kun kendt for mørke 24/7, men også for deres helt særlige lys med smukke pastelfarvede nuancer:

troms%C3%B8_1_edited.jpg

AKTIVITETER I TROMSØ

De fleste rejser til Tromsø for at opleve nordlyset, køre i hundeslæde eller tage på hvalsafari, men Tromsø er faktisk en levende universitetsby med et højt kulturelt og gastronomisk niveau. Du bør derfor helt klart afsætte tid (og penge, ak, Norge har jo aldrig været et billigt rejseland) til at opleve noget mere af byen end blot de klassiske turistattraktioner. Tromsø er så meget mere end det, og jeg drømmer meget om at tilbringe et eller flere arbejdsår deroppe engang, så jeg rigtig kan få det hele med ♥

ARKTISK SPA OG ISHAVSBAD - VULKANA

Vores absolut fedeste oplevelse i Tromsø var helt klart badeturen med saunabåden Vulkana:

vulkana

Efter en kort sikkerhedsintroduktion lægger spabåden fra kaj og sejler ud i fjorden:

IMG_9277.JPG

Under dækket gemmer der sig en finsk panoramasauna, et tyrkisk dampbad (bag glasdøren) og en japansk-inspireret zen-lounge:

vulkana_inside

På dækket kan man slange sig i et rygende varmt saltvandskar under åben himmel:

vulkana_hottub.JPG

En kold øl eller to optimerer selvsagt oplevelsen yderligere:

drinks_vulkana

Turens højdepunkt var afgjort et iskoldt dyp i det kulsorte Ishav, her må man bare prøve på ikke at tænke for meget på alle spækhuggerne under overfladen...

Turen varede i alt 2,5 timer og sluttede af med en lækker fiskesuppe med friskbagt brød i kabyssen. Man kan vælge mellem flere forskellige pakker, f.eks. "Arktisk spa med brunch", ligesom man kan komme på kombinerede ski/vandreture med overnatning på båden. De rustikke kahytter så virkelig hyggelige ud, og så spiser man godt ombord - selvfølgelig kortrejst og friskfanget:

tromso_vulkana_edited.jpg

PÅ SKI I TROMSØ - BRUG BYENS MANGE LYSLØJER

IMG_9396.jpg

Selvom det er mørketid kan man sagtens stå på ski i Tromsø, for der løber fine lysløjper på langs af hele Tromsøya. Løjperne starter ikke langt fra centrum, så man behøver ingen bil eller bus. Ski kan lejes i centrum hos bl.a. Tromsø Outdoor, der ved alt om området og gerne rådgiver. Bliver netværket af byløjper for småt, kan man udforske de længere løjper på Kvaløysletta eller Tromsdala på hhv. hver sin side af Tromsøya, se kort i bunden af teksten.

Særligt i mørketiden er dette en fin måde at udnytte døgnets mange mørke timer på, og man behøver absolut ikke den store erfaring- sværhedsgraden er let og præpareringen god.

Her er det Kvaløysletta ved middagstid:

kvaløya

Man kan næsten bilde sig ind at man er på vej ind over Finnmarksvidda...

ski_tromsø

Der findes også et mindre alpinanlæg (selvfølgelig oplyst) på fastlandet med flot udsigt over fjorden:

tromsø_alpin

HVALSAFARI I TROMSØ

IMG_9426-1.jpg

Hver vinter vender især spækhuggere og pukkelhvaler snuden mod Nordnorge for at frådse i vintersæsonens store sildestimer, der i denne periode opholder sig tæt på kysten. Det giver noget nær hvalgaranti i farvandet ud for bl.a. Tromsø, og på trods af de ret pebrede turpriser (omkring 1000 NOK per person for den billigste tur så vidt jeg husker) vil jeg helt klart anbefale oplevelsen.

 

Alt efter budget og eventyrlyst kan du vælge mellem katamaraner og ombyggede fiskerbåde (det billigste alternativ) eller private småbåde (hvor det personlige element er i højsædet) eller hurtige RIB-både for fotografer og alle andre som vil helt tæt på. Turen tager mellem 4-6 timer, det kommer helt an på hvor hvalerne befinder sig lige den dag, så det er med at klæde sig rigtig varmt på og i det hele taget indstille sig på en heldagsudflugt.

hvalsafari

Her rækker det på ingen måde med en vinterjakke alene, der skal skibukser og mange lag til for at holde varmen

IMG_9433.jpg

Efter en flot sejltur gennem fjorden dukkede hovedpersonerne pludselig op: en flok spækhuggere med unge:

Spækhuggere er langt fra de eneste hvaler man kan møde i norsk farvand:

Fjellheisen

hvaler_norge

De fleste større arrangører tilbyder hvalgaranti: hvis hvalerne mod forventning ikke dukker op, får du billet til en en ny tur ganske gratis. Af den grund giver det selvsagt mening at tage på hvalsafari i starten af rejsen, så man har rent faktisk har tid til at indløse en eventuel garantitur.

NORDLYS I TROMSØ

De fleste af klodens store turistmagneter tiltrækker først og fremmest besøgende i de varme og solrige sommermåneder, men i Tromsø og resten af Nordnorge forholder det sig lige omvendt: her er besøgstallene langt højere i det kolde og mørke vinterhalvår, og forklaringen skal selvfølgelig findes i regionens ry som et af verdens bedste steder at opleve det forjættede fænomen nordlys.

Der findes masser af apps og websites, der kan fortælle dig præcis hvor og hvonår chancerne for nordlys er størst ud fra din lokalitet og det aktuelle KP-indeks. Bevæbnet med disse oplysninger og en (udlejnings)bil burde du med lidt held og tålmodighed sagtens selv kunne finde nordlys i Tromsø. Uden bil bliver det dog straks sværere, da man jo helst skal væk fra byens lys.

 

Af samme grund valgte vi til sidst på vores rejse at krybe til korset og booke en hundedyr nordlyssafari (vi havde ellers håbet at aftenture på langendsski i skovene omkring byen ville være nok), og heldigvis gav investeringen pote i form af en uforglemmelig nordlysaften/nat (var først hjemme igen kl. 01) i 16 minusgrader. Efter mange kørte kilometer og forgæves stop blev himlen endelig grøn på grænsen til Finland: (husk af samme grund pas!)

nordlys_tromsø
northern lights
nordlys_norge

De fleste turarrangører tilbyder gratis udlån af voksenflyverdragter, og her må du for guds skyld slå til - også selvom looket måske ikke er det allermest flatterende. Kan i hvert fald bekræfte, at én person på dette billede kom til at fortryde sin ubeslutsomhed stort - snart var alle de vamsede dragter nemlig gået til asiatiske turister, der så alligevel synes at det var aaaalt for koldt udenfor og tilbragte det meste af tiden inde i bussen.

nordlys_tromsø

FANTASTISK UDSIGT FRA FJELLHEISEN I TROMSØ

Endelig en helt forrygende oplevelse i Tromsø, der ikke koster en formue eller omfatter en dagsudflugt: Fjelllheisen! Fjellheisen ligger 421 m.o.h og kalder sig selv for "stolt leverandør av utsikt siden 1961", og dette kan der afgjort være noget om - det er virkelig en storslået oplevelse at se udover byen og de frosne fjeldlandskaber helt heroppe fra toppen:

IMG_9702.jpg
IMG_9685.JPEG

♥ Tromsø ♥

tromsø_fjellheisen

Sæt endelig tid af til at gå en tur på toppen:

20170103_124450.jpg

Bliver kulden for meget kan man søge ly i caféen:

fjellheisen

Ak, det var alt for denne gang - men vi vender helt sikker tilbage! Uden tvivl det mest magiske sted jeg nogensiden har været. Nu drømmer jeg om at opleve midnatssolen og fremfor alt eventyrøen Senja et stenkast fra Tromsø næste gang. Vi slutter af med lidt ølpoesi fra Mack, verdens nordligste bryggeri:

mack_tromsø
bottom of page