top of page

Naturnære vinterophold

Naturnære vinterophold i Sverige

Det kan være sin sag at komme igennem en lang sydskandinavisk vinter, hvor de korte dage gør det svært at nå ud på længere ture. En oplagt løsning kunne her være at lægge en overnatning ind undervejs, men desværre har mange naturnære overnatningssteder lukket i vinterhalvåret, det samme gælder mange af de mindre pensionater og B&B's uden for byerne.

 

Jeg er derfor altid på udkig efter naturnære overnatningssteder med vinteråbent, og nedenfor finder du et par solide tips til skønne vinterophold, der kan kombineres med cykel- eller vandreture i (forhåbentlig) snedækkede landskaber.

 

Netop på grund af de mange timers mørke skal der desuden også gerne være lidt at lave på det optimale vinterovernatningssted, og jeg går derfor altid efter steder med sauna og mulighed for vinterbadning (men siger bestemt heller ikke nej tak til steder med god mad!) eller sågar skiløb i nærheden.

Kort sagt overnatningssteder, der lader vinteren vise sig fra sin bedste side og giver fornyet energi til at udholde den mørke og kolde tid et par måneder endnu.

ödevata

ÖDEVATA GÅRDSHOTELL: SKØNNE SØSAUNAER I SMÅLAND

Er du på udkig efter et vinterophold udover det sædvanlige?

Så kan jeg virkelig anbefale at lægge vejen forbi Ödevada Gårdshotell i Småland, hvor vi tilbragte en magisk vinterweekend i december 2023. Desværre var det gråt og overskyet begge dage vi var der, så billederne yder helt sikkert ikke stedet retfærdighed. Vi har dog allerede planlagt at komme tilbage til foråret eller efteråret (når saunaerne kan trækkes ud på søen), så jeg vender stærkt tilbage med bedre billeder i godt vejr!

Jeg fik selv først øjnene op for stedet for nylig, fordi en af deres tre saunaer pryder forsiden til en smuk fotobog om nordisk saunakultur (The Power of Deep Heat). Som noget unikt for Ödevadas saunaer står de nemlig på en platform med snor i, som gør at saunagæsterne selv kan trække deres sauna ud midt på søen - tal lige om en unik saunaoplevelse!

Da vi var der i december var søen dog som ventet frosset til, så badningen foregik fra et hul i isen i stedet = lige den vinteroplevelse vi havde drømt om hjemme i regnvåde København. Aftensmaden kan indtages i den hyggelige grillkåte med bålsted for endnu mere vintermagi, men ellers er der også et fint udstyret køkken til rådighed indenfor.

Hos Ödevata har de desuden et meget forbilledligt fokus på bæredygtig turisme: Hvis du angiver hvilket tog du kommer med, kan de sørge for at have cykler stående klar til dig på stationen (fra stationen Emmaboda er der kun ca. 10 km til hotellet af cykelsti og fredelige skovstier, ja tak til den slags klimasmarte løsninger!)

Mobil uden bil: 
Øresundtog til Emmaboda (3 timer fra København), herfra lånecykel eller egen cykel. Om vinteren er det lettest at følge bilvejen, da skovstierne kan være sneet til.
Brug derfor bare Google Maps til navigation

Cykelruter i området:
På cykelTur i Glasriket (man kunne også få et fantastisk efterårs- eller forårsophold her)

 

KORRÖ HANTVERKSBY I SMÅLAND: VILDMARKSSPA I HISTORISKE RAMMER 

Jeg elsker (ikke overraskende!) at agere rejseleder og planlægge alle vores mange ture rundt i Danmark og Sverige, men for nylig fik jeg dog alligevel kam til mit hår. Opgaven?

Find det perfekte overnatningssted til et 2-dages fødselsdagsophold midt på ugen, selvsagt i naturskønne rammer, absolut med sauna og mulighed for kolde dukkerter, og også meget gerne med et udendørs spabad under stjernerne, nå ja, og god mad selvfølgelig.

Lyder måske ikke som nogen større udfordring for en garvet rejseleder, men faktisk er det ikke helt nemt med de der uforglemmelige vinterophold, da mange af de små naturnære steder uden for byerne (som jo er dem man drømmer om at besøge) kun har åbent i weekenden om vinteren eller slet ikke.

Efter lang tids research fandt jeg dog endelig det vi søgte i Korrö Hantverksby, der ligger på en lille ø midt i Ronnebyån i Småland. Her bliver man indkvarteret i historiske bygninger, spiser godt på restauranten (der som noget selvfølgeligt serverer højt belagte østers her midt ude i intet - og tjek lige udsigten!), og kan slange sig i vildmarksspaen med sauna, kolde kar og udendørs boblebad.

Mission accomplished altså for rejselederen, og vi havde virkelig også et helt fantastisk ophold. Sne ville selvfølgelig have gjort opholdet hele endnu mere magisk, men her kan selv den mest ihærdige rejseleder jo ikke stille så meget op.

Mobil uden bil: 
Øresundtog til Lessebo (knap 3 timer fra København), herfra 20 km til Korrö, enten med cykel eller direkte bus (se rejseplan hos Skånetrafiken).

Cykelruter i området:
Utvandrarleden (kommer ikke forbi Lessebo. Hvis du vil følge denne cykelrute hele vejen, så start i Emmaboda i stedet for - stoppet efter Lessebo).

 


 

Vrångö

VRÅNGÖ: VINTERMAGI I GÖTEBORGS SKÆRGÅRD

Et andet godt bud på en skøn vinterresidens er den lille skærgårdsø Vrångö alleryderst i Göteborgs sydlige skærgård. Hos mange er skærgården måske ikke umiddelbart den første tanke i forbindelse med et vinterophold, men efter at have tilbragt to underskønne juledage på Vrångö i 2023, må jeg helt klart give toppoint til vinteroplevelsen i skærgården også!

Desværre var sneen smeltet lige inden vi kom, ellers havde oplevelsen selvsagt været endnu mere magisk.

Ikke desto mindre havde vi et fantastisk ophold på øen, med sauna, kolde havbade og vandreture (Vrångö er naturreservat og der går vandrestier hele øen rundt). Og tjek lige den for vildeste skaldyrslevering på billede 8 nedenfor, kassen var nærmest samme størrelse som spisebordet - her kan Wolt vist godt gå hjem og lægge sig!!

Ang. det praktiske boede vi i den fineste lille søbod helt ud til kajkanten hos Kajkanten Vrångö og havde booket deres kallbadspaket, der får man nemlig 4 timer helt for sig selv i et flydende saunahus med køkken, opholdsrum, sauna og boblebad. Herudover får man morgenmad og aftensmad leveret direkte til døren i trækasser.

Mobil uden bil:

Direkte øresundstog til Göteborg (tager knap 4 timer), herefter sporvogn til endestationen Saltholmen hvorfra skærgårdsbådene udgår. Øerne er under alle omstændigheder bilfrie, mens cykler kan medtages gratis. Se sejlplan og køb billet hos Västtrafik.

Husargården

VINTERGLAMPING HOS HUSARGÅRDEN I SKÅNE

Stort set ingen glampingsteder har åbent om vinteren, selvom alle der er vant til at sove i telt eller shelter jo egentlig ville se på et glampingtelt med dyner og madrasser som ren luksus i kulden.

Det har de heldigvis forstået hos det fine lille B&B Husargården i Skåne (tæt på Ystad), hvor man kan overnatte i deres glampingtelt på toppen af en lille bakke året rundt. Der er endda gasovn i teltet, hvilket vi dog ikke gjorde brug af,  da vi alligevel havde vintersoveposer med fra en shelterovernatning dagen før.

 

Nattetemperaturen krøb ganske vist ned på -3 grader og vandglasset på natbordet frøs til is, så lidt køligt blev det da, men vi sov perfekt i vores vintersoveposer plus de tykke dyner.

 

Som et ekstra plus- og varmepunkt er der adgang til både sauna og udendørs spabad, ligesom en opvarmet opholds/spisestue med køkken (og varm kaffe/te 24/7) står til rådighed. Altså en naturnær, men alligevel absolut komfortabel overnatningsmulighed i kulden. 

Mobil uden bil:

Cykelleden Skåne, f.eks. via etape 1 mellem Ystad og Sjöbo (der er andre stationsbyer på turen for en længere etape, f.eks. Höör).

Birk
Birk - brug denne

VINTERVENLIG SHELTERPLADS VED FINJASJÖN (SKÅNE)

Shelterovernatning om vinteren?

For nogle en selvfølge, for andre nok ikke helt så oplagt. Men selvom man ikke er klar på at ligge i et klassisk åbent shelter, er det heldigvis stadig muligt at få en fantastisk vinter-overnatningsoplevelse i naturen:

På shelterpladsen “Mellan skymning och gryning” i Hovdala naturområdet (tæt på Hässleholm) finder man nemlig tre arkitekttegnede shelters, der kan lukkes fuldstændig for ekstra beskyttelse mod vejr og vind (og faktisk også låses indefra, hvis man er den ængstelige type).

De flotte shelters er dog ikke isolerede, så det er ikke ligefrem fordi der er tale om en varmestue, men med en god vintersovepose eller tilsvarende er det virkelig en meget fin oplevelse. Udover det vintervenlige design udmærker shelterpladsen sig ved både at have toiletter og grillpladser (brænde medfølger og ligger klart i shelteret ved ankomst = tørt), ligesom udsigten over Finjasjön bestemt heller ikke fejler noget.

Shelteret skal forhåndsbookes og koster 300 SEK per nat. Processen er desværre lidt besværlig, da det kræver svensk, finsk, norsk eller islandsk personnummer at booke online, men hvis du sender en mail til Hässleholm kommune hjælper de dig: lokalbokning.fritid@hassleholm.se. Læs mere her.

På ankomstdagen skal du ringe for at få oplyst koden til shelteret, måske ikke den mest strømlinede proces, men helt klart besværet værd! 

Mobil uden bil:

Shelteret ligger ca. 10 km fra stationsbyen Hässleholm, og der går skiltet cykel- og vandresti til området direkte fra togstationen (nås med øresundstog fra København på 1:20 time). Se Hovdala vandrestierne her
Cykelleden Skåne, rute 101. Etape 4: Hässleholm-Tyringen fører desuden også lige forbi, åbn kort her.

OVERNAT I EN IGLO! (ÅRE)

Ja ok, denne vinterovernatning er desværre ikke lige rundt om hjørnet fra Danmark, men er så fantastisk at den alligevel skal med. For hvem har ikke altid drømt om at tilbringe natten i en iskold iglo med en konstant temperatur på -4?!

 

I Åre har du chancen, her finder du nemlig en charmerende lille igloby midt på fjeldet, Igloo Åre. I tilslutning til iglobyen ligger Våffelkåtan, der som navnet antyder byder på de sprødeste, lækreste vafler, men samtidig også fungerer som en kærkommen varmestue under dit iglo-ophold. Når skilifterne er lukket og alle dagsgæsterne er taget hjem, dækkes der her op til en herlig 5-retters middag med lokale ingredienser ved langbord, vi fik bl.a. rensdyr-fondue og knækbrøds-hapsere med löjrom.

Efter middagen kan man vove sig ud i det udendørs spaområde, der består to boblebade under åben himmel. Da vi var der havde der været snestorm i 3 dage, så det var noget med at fire sig ned gennem en snedrive i et reb (ve den der måtte tabe en badesandal undervejs!), ligesom det tog en hel del overvindelse at hoppe op af karret og ud i sneen og minusgraderne igen.

Når man er klar til natten henter man polarsoveposer i Våffelkåtan, og så er det ellers bare at lægge sig godt til rette på rensdyrskindene i igloens sneseng. Tilbragte afgjort det meste af natten langt nede i soveposen med hullet snørret til over mig (plus havde hue og vanter på), men så sov man bestemt også godt, frøs ikke på noget tidspunkt.

Næste morgen er der selvsagt vafler til morgenmad (et par rener kom traskede forbi udenfor imens), og så er man ellers bare klar til en herlig dag på ski, iglobyen ligger midt i skiområdet (man kan dog også godt komme op og ned ude ski).

Ifølge den megasøde ejer har man som iglohotel det problem, at man ikke kan opbygge en fast og trofast kundekreds - folk kommer aldrig igen, de skal bare lige have krydset “iglo” af deres bucketlist. Er dog sikker på at det for vores vedkommende IKKE er sidste gang vi har overnattet i Igloo Åre, var simpelthen en helt fantastisk og uforglemmelig oplevelse fra start til slut! Tjek min reel fra Igloo Åre for endnu flere indtryk. 

Sæson: midt januar til midt april. Lukket man-tirs pga. vedligehold.

Mobil uden bil:

Nattog til Åre. Man kan enten bare stå på ski til igloen eller blive hentet med snescooter i dalen.

Læs mere om nattog til Åre i mit blogindlæg om skiferie i Åre

Iglo Åre

ANDRE FORSLAG TIL FANTASTISKE VINTEROPHOLD FRA MIN FAVORITLISTE:
(steder jeg drømmer om at besøge)

  • Åkulla Resort: Her har man adgang til sø-sauna og bor lige ved Åkulla skidspor (Halland)

  • Tofta Herrgård: Unik A-frame sauna + boblebade direkte i klipperne (lidt nord for Göteborg)

  • Getnö - Lake Åsnen Resort: Her bor man i små hytter ved Åsnen og kan leje sø-sauna (Småland)

  • Toftaholm: Smålandsk herregård med aurora hut, sauna og vildmarksbad ved sø i Småland

  • Bauergården: Cykel- og vandreruter direkte uden for døren, egen sø-sauna (Ved Jönköping)

  • Möckelsnäs Herrgård: Bo lige ud til søen Möckel. Med søsauna og boblebad (ved Älmhult)

  • Tiraholm: Fineste gårdhotel med fiskerestaurant ud til søen Bolmen. Med sauna (ved Värnamo)

  • Fyrhytten Møn: Med den vildeste panoramasauna helt ude på klippekanten! (Møn)

  • Asa Herrgård: Herregård i skønne omgivelser med sø-sauna og boblebad (Småland)

  • Trakt Forest Hotel: De vildeste træ-suiter med mulighed for sauna og boblebad (Småland)

  • Wallby Säteri Country Resort: Historiske bygninger i smuk natur og med sø-sauna (Småland)

  • Soeder Countryhouse: Landidyl med sauna og brændefyret markbadekar (Skåne)

bottom of page