NORDSØRUTEN: BERGEN - STAVANGER

Turtidspunkt: August 2020

  • Hvad: 4 dages cykelferie fra Bergen til Stavanger ad Nordsøruten

  • Distance: ca. 200 (meget bjergrige!) km

  • Transport: med færge fra Hirtshals til Bergen og hjem fra Stavanger til Hirtshals

  • Pris: 2 voksne i 2-sengs kahyt m. havudsigt + 2 cykler ca. 4000 kr tur/retur med Fjord Line

  • Fedt fordi: den vildeste bjergrute - komplet sceneskifte når man er vant til at køre i flade DK

Sommeren 2020 skulle vi egentlig have tilbragt i Sverige - først 3 dage i en glashytte ved Baldersnäs Herrgård, herefter kajakferie i Kosterhavets Natinalpark (Sveriges første maritime nationalpark). Rimelig fed ferieplan da vi i sin tid lagde den, men mindre attraktiv midt i en coronaepidemi med tårnhøje smittetal i Sverige. Derfor valgte vi at aflyse vores bookinger og sætte kursen mod coronaduksen Norge i stedet for - og nåede lige at komme afsted 1 dag før de lukkede grænserne for danske turister.

Jeg brugte lang tid på at finde en egnet cykelrute, ikke så nemt når start- og slutpunktet skal være nemt at komme til uden bil og selve rejsen til og fra helst ikke skal æde hele ferien op (vi havde kun en uge til rådighed).  

Valget faldt derfor på en deletape af den internationale cykelrute North Sea Cycle Route/ EuroVelo 12, der med sine 6.000 km er verdens længste sammenhængende cykelrute og forløber gennem otte lande fra Skotland til Norge (i Danmark som Vestkystruten på 779 km fra Tønder til Skagen). Start- og slutdestinationen nås nemt uden bil med færge til og fra Hirtshals og herfra tog hjem. Vi tog afsted fra Købehavn mandag morgen og var hjemme igen søndag aften, dvs. 4 dage på cykel, 1 hel dag i Stavanger og 2 transportdage.

 KØBENHAVN - BERGEN MED TOG OG FÆRGE

Hvor er det bare superærgerligt at man ikke kan komme med færge fra København til andre steder i Norge end Oslo. Turen fra København til Hirtshals er noget lang (ca. 5,5 time med tog) og blev i vores tilfælde yderligere besværliggjort af sporarbejde i Nordjylland, der tvang os ud på hvad jeg godt tør kalde noget nær verdens kedeligste cykelrute: 26 km langs en vindblæst landevej fra Aalborg til Brønderslev (hvad sker der for at togbusser konsekvent ikke tager cykler med - hvis langdistancebusserne kan, kan DSB vel også?).

 

Lidt af et antiklimaks, men vel fremme i Hirtshals blev stemningen hurtigt vendt med en tiltrængt dukkert på Husmoderstranden (det særegne navn opstod efter sigende i 1960'erne, hvor hjemmegående husmødre i stor stil frekventerede stranden med deres børn): 

Altid lidt hektisk at komme ombord på de store færger, men motorcyklisterne er heldigvis altid meget hjælpsomme når det gælder fastspænding med skraldestrop og andre tekniske detaljer (tag dog gerne egne blæksprutter med):

Færgen afgår fra Hirtshals kl. 20 om aftenen og ankommer til Stavanger kl. 06 om morgenen næste dag - alene af den grund giver det mening at starte i Bergen i stedet for Stavanger synes jeg (ellers er der ingen forskel).

 

Sejlturen fra Stavanger til Bergen er superflot og kan med fordel tilbringes på dækket:

SIGHTSEEING I BERGEN

Færgen ankommer til Bergen kl. 12:30, så der er god tid til at kigge på byen inden man kører videre. Hvis vi havde haft mere tid ville vi helt sikkert også have taget en overnatning i Bergen, virkelig malerisk by:

Fløibanen til toppen Fløyen er en af Bergens største attraktioner:

Vi endte dog med at springe den over da vi hellere ville starte dagens berygtede bjergetape lidt tidligere. Man kan nu også sagtens få en fin udsigt ved bare at bevæge sig opad gennem de mange små og smalle stræder:

Tænk at eje denne have, sommeraftenerne her må være magiske:

ETAPE 1: BERGEN - HALHJEM (42 KM)

42 km lyder jo virkelig ikke af meget, dog skal man lige medregne en stigning på 600+ højdemeter - især Fanafjell ca. 15 km uden for Bergen på 344 højdemeter fordelt over flere kilometers stejle hårnålesving trækker virkelig tænder ud! Når man endelig halvdød når toppen får man øje på Vestlandske Sætermuseum, og her kan man evt. give cyklen en velfortjent pause og gå en skiltet rundtur på 5 km op til Folldalsvarden for en fantastisk udsigt over bl.a. Lysejorden.

Selv uden at vandre yderligere op i terrænet har man en flot udsigt fra toppen, faktisk helt til den snedækkede Folgefonna Nasjonalpark, hvor man kan stå på gletsjer-sommerski eller kom på bræ-vandring i blåisen.

 

Igen - har man mere tid er dette helt sikkert en fantastisk oplevelse. Man kan booke dagsture til FONNA Glacier Ski Resort fra Bergen inklusive bus, båd, skiudstyr og liftpas (også mulighed for langrend m.m.). 

Tilbage på Nordsøruten er der heldigvis også mindre stejle passager, hvor man kan slappe lidt mere af og nyde de smukke omgivelser:

Den norske del af Nordsøruten rummer i sagens natur mange færgeoverfarter, heldigvis er de gratis for gående og cyklister og man behøver ikke at bestille billet. Første færgeoverfart på denne del af Nordsøruten er Halhjem til
Sandvikvåg (overfart ca. 45 minutter) over Bjørnafjorden.

Vi valgte dog at overnatte i Halhjem da kl. allerede var blevet ret mange. Dette kan jeg nu ikke anbefale, da det var noget nær umuligt at finde en uforstyrret plet at sætte teltet op på. På den anden side af fjorden havde det til gengæld ikke været noget problem kunne vi se dagen efter. Til s idst lykkedes det dog - tid til en velfortjent dåseøl:

Næste morgen var det tidligt op og farvel til dette insektfyldte og sumpede vildnis:

ETAPE 2: HALHJEM - FØYNO (45 KM)

Dagens etape starter med en flot færgetur:

Vel ovre på den anden side når man snart til det populære naturområde Fitjar, der er kendt for sin idylliske skærgård med hundredvis af små øer og skær:

Senere kommer man forbi forbi dette helt fantastiske frokost- og badestop:

Apropos frokost er de lokale supermarkeder altid gode for en langtidsholdbar snack:

Udover færgeoverfarter er Nordsøruten selvsagt bundet sammen af en lang række broer:

Oppe fra broen fik vi øje på det perfekte overnatningssted på den lille ø Føyno. Efter gårdsdagens misere valgte vi at slå lejr ved følgende skyggefulde teltplads med badestrand, selvom vi godt kunne have kørt noget længere:

Lejrliv på Føyno:

ETAPE 3: FØYNO - HAUGESUND (64 KM) 

Ny dag, ny bro:

Den alleryderste ø Bømlo er sidste forsvar mod den barske Nordsø og fungerer som et beskyttende bolværk for de bagvedliggende øer og bygder. Her en særligt idyllisk en af slagsen langs dagens etape:

Sommer på landet:

På Bømlo (og resten af Nordsøruten) går det temmelig tit opad:

Og opad. Gerne med et hårnålesving eller to:

Så skal det gøre godt med et lille færgehvil (Langevåg til Buavåg):

Fra Buavåg er der ca. 27 km til den større provinsby Haugesund (35.000 indbyggere), der bl.a. er kendt for sin årlige filmfestival. I stedet for at overnatte her valgte vi dog at tage færgen ud til det lille øsamfund Røvær.

Røvær består af en lille håndfuld øer, hvoraf dog kun to er beboet (disse to øer er forbundet med en bro). I sommermånederne er aktiviteterne centreret omkring Røvær Kulturhotell, som dog allerede havde droslet ned til kun at have åbent i weekenderne da vi var der midt i august.

Øsamfundet ligger ca. en halv times sejltur fra Haugesund. Her indsejling, desværre var vejret blevet noget gråt:

Vel fremme i 

Vi fik fundet en udmærket lejrplads for natten helt yderst på øen:

Med denne aftenudsigt to minutters gang fra teltet:

Under næste dags udforskning af øen fandt jeg dog en endnu bedre lejrplads, nemlig badestranden Lothastrande med både toilet, bålplads og overdækket picnichus. Tippet er hermed givet videre, helt sikkert en drøm i solskin:

Der må dog påregnes nysgerrige tilskuere ved brug af toilethuset:

Så fin en lille ø, selv i gråvejr:

Og det allerbedste af det hele? Der er ingen biler på Røvær! 

HAUGESUND - STAVANGER (52 KM) 

HURTIGFÆRGE FRA NEDSTRAND

Tidligere sejlede der færge fra Skudeneshavn i bunden af ferieparadiset Karmøy til Stavanger, men den rute findes desværre ikke længere. Derfor tager man nu færgen fra Nedstrand hvilket er ret ærgerligt, da Karmøy og ikke mindst Skudeneshavn virkelig ser ud til at være et besøg værd. 

På strækningen fra Haugesund til Nedstand er der desværre ret meget trafik og alt for lidt cykelsti, selvom den altså er angivet som en del af en officiel cykelrute. Fin udsigt, men med al den trafik er man virkelig nødt til at holde tungen lige i munden og blikket stift på vejen:

Vel fremme ved færgelejet er der kun tilbage at nuppe en kold øl og vente på aftenens hurtigfærge til Stavanger (denne er betalingspligtig og sejler kun hvis der er bookinger. Kan med fordel bestilles og betales online):

OVERNATNING OG SIGHTSEEING I STAVANGER

Stavanger er en super cykelby, hvilket paradoksalt nok har udløst en hel del snak om "bortkastede penger" og vrede i resten af landet. Men som Vegvesenet så rigtigt påpeger, så er det altså dyrt at bygge motorvej for cyklister, og vi satte i hvert fald i den grad pris på de sikre og veludbyggede forhold. Keep it up, Stavanger!

 

Byens cykelnetværk fører sågar direkte gennem centralt beliggende Mosvangen Camping, og pladsen er derfor ikke spærret af for natten. Ret perfekt for os, da vi først var fremme efter mørkets frembrud ved 23-tiden. 

Færgen hjem til Hirtshals sejler først kl. 20 om aftenen, så der er god tid til at udforske fine Stavanger om dagen:

En tur på oliemuseet er lidt af et must og især spændende hvis man som os har været helt opslugt af den norske serie Lykkeland (om netop olieeventyret i Stavanger):

Kan desuden virkelig anbefale et besøg på restauranten Fisketorget Stavanger (men husk at booke, den er meget populær). Her fejres de sidste fire dages mange veloverståede højdemeter med et bjerg af kongekrabbeklør:

Fra Stavanger er der ca. 17 km til færgekajen i Risavika, så det skal man lige have med i tidsplanen.

 

Nu farvel til Norge for denne gang, må have mere tid næste gang. Ville gerne have haft tid til en kajaktur i en af de maleriske fjorde, besøgt Preikestolen (kun 40 km fra Stavanger), vandret på Folgefonna isbræ og og og....

Alle billeder og tekster er mine og må ikke gengives uden tilladelse. Du er til velkommen til at linke til mit indhold​.

 

Følg mig på Instagram og tjek mine nordiske playlister på Spotify:

  • Instagram - sorte cirkel
spotify.png

- SCANDINAVIAN STAYCATION -

nordisk | naturskønt | nært