top of page

CYKELFERIE LANGS DEN JYSKE VESTKYST:
VESTKYSTRUTEN

Turtidspunkt: August 2021

  • Hvad: Vestkystruten, officiel cykelrute fra Skagen til Rudbøl ved den tyske grænse, 560 km

  • Transport: med tog til enten Skagen (ca. 6 timer fra Kbh) eller Tønder (4 time fra Kbh)

  • Fedt fordi: enestående klitlandskaber og VESTERHAVET 

vestkysten

CYKELRUTEN VESTKYSTRUTEN

Desværre har jeg endnu ikke nået at køre hele Vestkystruten, til gengæld kommer her en lille forsmag i form af en af rutens nok allersmukkeste strækninger: fra Hvide Sande til Nymindegab via den smalle landtange med Ringkøbing Fjord på den ene side og Vesterhavet på den anden.

 

Her har man udsigt til klitter og hav/fjord hele vejen og kører ad brede grusstier gennem fascinerende klitlandskaber og hyggelige sommerhusområder, langt væk fra trafik og andre cykelfjendske elementer. Er dog sikker på at strækningen gennem Nationalpark Vadehavet er mindst lige så spektakulær, især måske med en afstikker til Rømø eller Fanø og alle sælerne.

Kort om ruten er den en del af den knap 6000 km lange Nordsørute / Eurovelo 12, der er verdens længste skiltede cykelrute og forløber hele vejen fra Skotland til Norge (vi har cyklet strækningen Bergen til Stavanger, læs mere her) via bl.a. Danmark. Den danske del af strækningen har rutenummer 1 og udmærker sig ved minimal trafik og få højdemeter (men mon ikke man så til gengæld må påregne en hel del blæst..).

 

Ruten er fint skiltet:

national_cykelrute1

Afsted mod sømærket!

vestkystruten
sømærke

Man er selvsagt aldrig langt fra et dejligt badestop, her er det bare at smide cyklen og krydse klitterne:

hvide_sande_cykel
argab_strand

Kan overhovedet ikke få nok af dette landskab:

klitlandskab
nationalcykelrute_1_vestjylland_edited.j
vesterhav

Ruten fører også igennem skov- og sommerhusområder: (og ja, det er en lejecykel!;))

Hej hobbithus!

nordkystruten
hobithus
nordkystruten_nymindegab

Vel fremme i Hvide Sande kan jeg virkelig anbefale et besøg på restauranten Kommandobroen by Grantland. Måske ikke den mest prangende bygning, men deres fiskemenu var virkelig forrygende:

kommandobroen
kommandobroen_by_grantland

Kort opsummeret får Vestkystruten helt sikkert mine varmeste anbefalinger. Denne korte strækning på 23 km hver vej gav i hvert fald helt klart lyst til at køre meget mere af ruten, som altid er problemet kun at finde tiden til det, suk. Der er jo også KattegattledenÖlandsleden, Sydostleden og og og...!

Praktiske links:

bottom of page