top of page

SJÆLLANDS BEDSTE CYKELRUTE: FJORDSTIEN

Turtidspunkt: maj 2022

  • Hvad: Officiel og skiltet cykelrute fra Holbæk til Roskilde, i alt ca. 62 km

  • Fedt fordi: Virkelig naturskøn og uforstyrret rute, næsten kun mark- og skovstier 

  • Ekstra pluspunkter: Flere gode gourmet- og badestop undervejs

fjordstien_roskilde

CYKELRUTEN FJORDSTIEN:
HOLBÆK - ROSKILDE

OM FJORDSTIEN

Fjordstien er en fantastisk natursti langs Roskilde Fjord og Isefjorden på +300 km, og med denne tur har jeg nu prøvet samtlige strækninger i Fjordstiens rutenetværk. Jeg har været begejstret for alle ruterne, men denne er nu nok faktisk min favorit, da den slet og ret bare har det hele: underskøn natur, badesteder og gourmetstop.

cafe_dejlighed

Café Dejlighed i Ejby

SÅDAN KOMMER DU TIL OG FRA FJORDSTIEN MED CYKEL

Et stort plus ved Fjordstien er de mange stationsbyer undervejs på ruten, der gør det nemt at komme ud og hjem med tog. Fra København tager det ca. 50 min. med direkte tog at komme til Holbæk, mens hjemturen fra Roskilde kun tager ca. en halv time. Der kører en del flere tog fra Roskilde mod København end fra Holbæk, så af den grund kan det anbefales at slutte turen i Roskilde. På solrige weekenddage kan der nemlig godt være ret stor rift om cykelpladserne i Holbæk der sidst på eftermiddagen er min erfaring (husk at bestille din cykelbillet hos DSB).

UNDERVEJS PÅ FJORDSTIEN

Fjordstien er ret godt skiltet, men jeg vil dog som altid på det kraftigste anbefale også at benytte et digitalt cykelkort (link til GPX i bunden af siden). Vær desuden opmærksom på at der også findes en vandrerute af samme navn, og jeg kan af bitter erfaring berette at det er træls at komme til at følge de skilte og ende på en cykelfjendtlig sandsti.. Her er det starten af dagens etape i Holbæk lystbådehavn:

Skilt på cykelruten Fjordstien, Holbæk lystbådehavn

Denne solrige søndag i maj var Fjordstien en ren forårsdrøm:

fjordstien

Fjordstien er anlagt så den så vidt muligt følger gamle mark- og skovveje, hvilket gør den ekstra naturskøn og uforstyrret. Her får man virkelig fornemmelsen af at komme langt væk fra alt. Især rutens første del frem til Sonnerup er virkelig idyllisk og indeholder mange små naturstier:

fjordstien

Markvej med fjordudsigt på begge sider:

Cykelruten Fjordstien, en naturskøn cykelrute på Sjælland

I Sonderup tog vi en lille afstikker fra ruten for at besøge Café Dejlighed i Ejby. En gren af Fjordstien går under alle omstændigheder denne vej (man kan bl.a. få en fantastisk rundtur ud af at cykle Fjordstien fra Holbæk over Orø ad denne rute, tjek min guide til denne strækning her), og i hvert fald var de ekstra kilometer godt givet ud viste det sig. OBS: Caféen har begrænsede åbningstider- og dage, så husk at tjekke i forvejen!

Café Dejlighed i Ejby på cykelruten Fjordstien.

Udover fabelagtige kager og forskellige tapas kan man købe blomster og diverse indretningsartikler, men selvsagt mindre oplagt på cykel. Under alle omstændigheder virkelig fine (og absolut instagram-venlige) omgivelser:

Ad Fjordstien på cykel til Cafe Dejlighed

Fra den hyggelige lille gårdhave i granernes skygge kan fjorden lige skimtes i baggrunden. Er vejret til det, kan man tage en dukkert ved Ejby Stand lige nedenfor (der er også en hyggelig lille havn). Vær dog opmærksom på at der i så fald venter dig en meget stejl ned- og ikke mindst opstigning. Vi sørgede for at tage et frokoststop på havnen forud for besøget, ellers kunne man nok hurtigt komme til at købe sig fattig og mæt i luksuslagkage:

Gourmet på cykelstien Fjordstien: lagkage hos Café Dejlighed

Tilbage på sporet igen fortsætter blomsteridyllen, nu bare på markerne i stedet for som pynt på kagerne: 

Blomstermark på cykelruten Fjordstien

Snart når man endnu et fristende stop på ruten: det økologiske gårdbryggeri Herslev Bryghus, der udmærker sig ved et unikt sortiment af mikrobryg lavet på lokale råvarer fra den omkringliggende natur.
Herudover får de altså virkelig får point for denne cykelservice med cykelslanger og øl til selvbetjening:

Cykelservice på Fjordstien, Herslev Bryghus

Bryggeriet serverer også mad, og retterne kan nydes inden for i caféen eller i en lille gårdhave, selvsagt med en iskold specialøl til. De havde også flere øl på under 0.5% procent, perfekt på cykelturen. Om sommeren afholdes der diverse arrangementer med grill og en hyggelig udendørsbar kunne vi se, så vil afgjort anbefale et besøg. Man kan også bare tanke drikkevarer til en picnic andetsteds (gjorde vi), der er masser at vælge imellem:

Herslev Bryghus på cykelruten Fjordstien

Ang. picnic vil jeg dog ikke anbefale den nærliggende Herslev Strand, der ærlig talt var ret kedelig og blæsende (som et plus dog med toilet), følg i stedet ruten videre ind i Nationalpark Skjoldungernes Land helt til Boserup Skov, hvor denne fine skovstrand uden tvivl ville egne sig perfekt som picnic- og badespot:

Boserup Strandskov på cykelturen Fjordstien. perfekt picnicspot

Du kan ikke undgå at få øje på stranden fra Fjordstien, ruten fører lige forbi:

Ad fjordstien til Boserup Skov på cykel

Har du lyst til at forlænge turen med en overnatning? Så har du faktisk hele fem shelters at vælge imellem i Boserup Skov, alle med fjordudsigt og bademulighed.

Læs mere og se den præcise placering her.

Fik jeg skrevet hvor absolut fredfyldt og uforstyrret Fjordstien er? Hej anemonehav!

Cykelrute 40 Fjordstien i skoven

Lige inden man når Roskilde dukker endnu en uimodståelig cafédrøm pludselig op ud af det blå, Sct. Hans Have:

Sct Hans Have i Roskilde ad Fjordstien

Man kan slå sig ned i det store grønne udendørsområde eller her i det hyggelige og Bo Bedre-agtige drivhus:

Sct Hans Have café i Roskilde på Fjordstien

Når det ellers lykkes at løserive sig fra al herligheden i Sct. Hans, venter Roskilde og domkirken lige om hjørnet:

Roskilde Domkirke, endestation på Fjordstien

Sikke en fantastisk tur, helt sikkert ikke sidste gang vi har cyklet den! Her hele ruten på kort inkl. afstikker til Ejby:

bottom of page