top of page

FLYDENDE SHELTERS OG SHELTERS MED HAVUDSIGT

  • Hvad: 10 fantastiske shelters på og ved vand

  • Hvor: Sjælland og Sverige

  • Fedt fordi: Hvem kan få nok af havudsigt?

hvide klint

SHELTERS PÅ OG VED VAND

Aldrig gå ned på havudsigt!

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed...

Når det gælder disse havshelters må det være helt legalt at kaste om sig med ejendomsmæglerjargon af værste skuffe: havkig, bølgeskvulp, vandkantsidyl og andre slidte branchemetaforer kommer nemlig i den grad til deres ret her! Alle shelters på listen er gratis at benytte, med mindre andet er angivet.

#1: DET FLYDENDE SHELTER HAVHYTTEN | FREDERIKSVÆRK

Lejrpladser med havudsigt har altid været eftertragtede, så hvorfor ikke slet og ret overnatte direkte på vandet med 360 graders havudsigt til alle sider? Det må de have tænkt i Halsnæs Kommune, hvor de har anlagt det fineste flydende shelter i fjorden til fri afbenyttelse. Selvsagt er der rift om denne unikke overnatningsmulighed, og derfor er det fantastisk at Havhytten kan bookes online hos friluftsdata (det er gratis).

20210724_052433.jpg
havhytten

Læs meget mere om oplevelsen her: Overnatning i havhytten juli 2021

#2: RØSNÆS FYR SHELTER | RØSNÆS

Ligger helt ude på spidsen af Røsnæs mindre end 5 meter fra vandkanten og er bygget direkte ind i skrænten. Noget vejrudsat position selvsagt, men sikke en solnedgang man kan opleve fra soveposen. Foran shelteret er der en lille bålplads af sten, mens der ved fyret er toilet og café (ved dog ikke om toilettet er åbent uden for åbningstiden). Kan ikke forhåndsbookes og er ikke overraskende meget populært. Shelteret kan desværre ikke bookes. Skulle det være optaget er der heldigvis andre shelters i området, se dem på et kort her. Herudover er der også Røsnæs Naturcamping Elverdam.

 
Aktiv ankomst: Ad cykel/vandrestien Røsnæs Rundt. Koordinater: 55.7435079,10.868662 

#3: SHELTER MED HAVUDSIGT I DOMSTEN (KULLENHALVØEN)

Ca. 15 km nord for Helsingborg ligger dette fine shelter med badestrand, bålsted og grill. Kan ikke bookes.
 

Aktiv ankomst: På cykel ad Kattegattleden, der fører direkte forbi.

Koordinater: 56.1252,12.5988, åbn i Gooogle Maps eller søg på Lägerplats Domsten.

shelter_domsten

#4: SHELTER I JÄRNAVIKS NATURRESERVAT  | KARLSHAMN

Hyggelig shelterplads med fantastisk beliggenhed direkte ud til Pukaviksbukten i Blekinge og med et lille udsigtsbjerg som nærmeste nabo.  Kan ikke bookes.

Der ligger en campingplads med dertilhørende faciliteter tæt på shelteret, men den har selvsagt kun åbent om sommeren. Jeg overnattede i shelteret i oktober, og der havde alt lukket, også toiletterne. Læs mere om overnatningen her. Hyggelig restaurant forefindes på det nærliggende Järnavik Pensionat (der også tilbyder simpel indkvartering og kajakudlejning), der dog ligeledes kun har åbent i højsæsonen. Kommer du uden for maj-august har du kort sagt det hele for dig selv:

järnavik shelter

Godmorgen Järnavik

Det er også muligt at overnatte i telt og hytter på de nærliggende skærgårdsøer (båden går fra Järnavik), så man kunne sagtens lave en flerdagestur ud af det. Tjek f.eks. Tjärö med teltplads og klassiske røde træhytter, eller Tärnö med hytter og glamping.

 

Aktiv ankomst: Man kan cykle ad Bräkneleden fra stationsbyen Bräkne-Holby (ca. 10 km). Vil man cykle længere kan man cykle fra Karlshamn (se ruten på ca. 22 km hos Naturkartan) eller man kan lave en langtur ud af det ved at følge 

cykelruten Sydostleden hele vejen fra f.eks. Kristianstad. I så fald får man en formidabel dagstur på ca. 92 km ud af det, hent GPX Kristianstad - Järnavik her. Øresundstoget stopper i alle nævnte byer (og det er gratis at have cyklen med i Sverige, du skal dog betale for at få den med over øresundsbroen).

 

Man kan også vandre ad Blekingeleden fra Ronneby (øresundstoget stopper her). denne rute er ca. 21 km. Hvis man ikke vil vandre videre kan man tage skærgårdsbåden fra Järnavik til Karlshamn, herfra øresundstog til Danmark.

 

Koordinater: 56.174541,15.079435

Järnavik

#5: LEJRPLADS MARSTRAND

Denne HELT fantastiske lejrplads ligger godt nok lidt længere væk, men er så fantastisk at den alligevel fortjener en plads på listen. Shelteret ligger på skærgårdsøen Marstrandsön lidt nord for Gøteborg. Det kan ikke bookes.


Aktiv ankomst: Shelteret nås kun ad vandrestien PromeMare, så ingen mulighed for at køre eller cykle dertil. Læs mere om vandrestierne omkring Marstrand her.

Koordinater: 57.899560 11.605001. 

promemare_vindskydd
shelter_havudsigt

#6: SHELTER ÖLAND | BYXELKROK

Dette shelter ligger godt nok heller ikke lige rundt om hjørnet, men fortjener alligevel en plads på listen for sin store herlighedsværdi. Shelteret ligger på Öland tæt på Byxelkrok (færge hertil fra Oskarshamn), alternativt bilbro/cykelfærge fra Kalmar til Färjestaden. Kan ikke bookes.

 

Koordinater: 57.3047128,16.9786767

Aktiv ankomst: Ad cykelruten Ölandsleden, læs meget mere om den her

#7: BLUE RAFT: FLYDENDE SHELTER | KØBENHAVNS SYDHAVN

Holdet bag Det Flydende Shelter lover intet mindre end bynaturoplevelser i særklasse og minder for livet. Shelteret er da også både udstyret med soldæk til madlavning og afslapning, aflukket sektion med felttoilet samt solcellestrøm til lamper og mobiloplader. Plads til 4 personer.

NB: Robåd medfølger i prisen og kan bruges i hele lejeperioden. Tjek hjemmesiden for flere detaljer her.

Prisen er desværre vildt pebret: 1600 kr (hverdage) / 1900 kr (weekender)


Aktiv ankomst: med kajak eller SUP

Koordinater: 55.647999, 12.544865 / åbn i Google Maps

flydende shelter

#8: SHELTERET GRÅSÆLEN | HOLTEN STRAND

Kom forbi dette shelter en kold forårsdag i april, men man kan jo nok forestille sig hvor skønt her ville være på en lun sommeraften. Der er desuden masser af plads til telte og flere grillpladser med bænke og borde, så man må nok påregne en del virak i højsæsonen. Fin badestrand og noget så luksuriøst som et rigtigt toilet.

Koordinater: 54.6445083,11.7971944, "Holten Strand Shelter" er desuden angivet på Google Maps. Kan ikke bookes.

Aktiv ankomst: ad cykelrute 38 (paradisruten) og cykelrute 88 (Munkevejen), se mere om disse og andre cykelruter på Lolland her.

holten strand shelter

#9: DET FLYDENDE SHELTER ARRESØ 

Halsnæs har fået endnu et flydende shelter, denne gang i Arresø ud ud for Naturcenter Auderød på den lille halvø, Arrenæs, tæt på Frederiksværk. Som ved det andet flydende shelter ved Hvide Klint skal du selv kunne komme ud til shelteret. Book hos Friluftsdata.

#10: DET FLYDENDE SHELTER VED MØLLEKROGEN | ROSKILDE FJORD

I nationalparken Skjoldungernes Land vil man også være med på havshelter-trenden og har nu installeret en tømmerflåde med opklappelig bivuak i Roskilde Fjord ved Møllekrogen. Som et ekstra plus ligger der kanoer parat ved bredden til gratis afbenyttelse. Beklager det dårlige billede, har en booking i kalderen til juni 2023 så kan forhåbentlig snart opdatere med bedre billeder.

Du booker shelteret gratis hos friluftsdata.

flydende_shelter
bottom of page