top of page

FLYDENDE SHELTERS OG SHELTERS MED HAVUDSIGT

  • Hvad: 10 fantastiske shelters på og ved vand

  • Hvor: Sjælland og Sverige

  • Fedt fordi: Hvem kan få nok af havudsigt?

hvide klint

SHELTERS PÅ OG VED VAND

Aldrig gå ned på havudsigt!

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed...

Når det gælder disse havshelters må det være helt legalt at kaste om sig med ejendomsmæglerjargon af værste skuffe: havkig, bølgeskvulp, vandkantsidyl og andre slidte branchemetaforer kommer nemlig i den grad til deres ret her! Alle shelters på listen er gratis at benytte, med mindre andet er angivet.

#1: DEN FLYDENDE LEJRPLADS MØLLEKROGEN | ROSKILDE FJORD

Dette flydende shelter befinder sig i nationalparken Skjoldungernes Land ud for den lille havn Møllekrogen i Roskilde Fjord. Shelteret har plads til to personer. 

 

I modsætning til andre flydende shelteres er der her tale om en opklappelig bivuak (du får koden til hængelåsen når du booker), som altså er lukket når shelteret ikke er i brug. Konstruktionen fungerer da som en flad ponton, hvor f.eks. kajakroere kan holde pause, ligesom den rent optisk fylder mindre i landskabet.

flydende shelter

Du skal selv kunne komme ud til shelteret, og med mindre du har eget fartøj har du to muligheder: du kan svømme fra havnen og medbringe dine ting i en dry bag. Svømmeturen er kort og denne løsning fungerede upåklageligt under mit besøg.

drybags

Eller du kan låne en af nationalparkens gratis kanoer (låses op ved at sende en sms til de angivne nummer, hvor man så får en kode til låsen retur). Der er reb til fastgørelse af kano/kajak ude på shelteret.

Kanoen giver dig desuden mulighed for at tage på aftentur og udforske omgivelserne. På denne tur var jeg dog alene afsted og havde derfor ikke mulighed for at bakse rundt med en stor og tung kano. Men der var rigtig godt gang i kanoerne, så der er tydeligvis mange som kender og benytter dette virkelig fine tilbud. Kanoerne kan ikke reserveres.

Ang. faciliteter er der toiletter, grill og skraldespande på land, desværre intet vand.

Åbn shelterets placering i Maps: Shelter Møllekrogen

Book den flydende lejrplads: Friluftsdata

Aktiv ankomst: ad cykelruten Fjordstien fra Roskilde eller Frederikssund

Dette shelter er meget populært og normalt fuldt booket hele sommeren, men fortvivl ikke: Mange booker i rigtig god tid, og får derfor måske andre planer i mellemtiden. Selv fandt jeg pludselig en ledig fredag i strålende solskinsvejr, så det er bare med at tjekke kalenderen med jævne mellemrum, du kan sagtens være heldig.

#2: DET FLYDENDE SHELTER HAVHYTTEN | FREDERIKSVÆRK

Lejrpladser med havudsigt har altid været eftertragtede, så hvorfor ikke slet og ret overnatte direkte på vandet med 360 graders havudsigt til alle sider? Det må de have tænkt i Halsnæs Kommune, hvor de har anlagt hele to flydende shelters i fjorden til fri afbenyttelse. Havhytten her kan bookes online hos friluftsdata (det er gratis).

20210724_052433_edited.png
havhytten

Læs meget mere om oplevelsen her: Overnatning i havhytten juli 2021

#3: DET FLYDENDE SHELTER ARRESØ 

Halsnæs' flydende shelter nummer to ligger i Arresø ud ud for Naturcenter Auderød på den lille halvø, Arrenæs, tæt på Frederiksværk. Som ved de andre flydende shelters skal du selv kunne komme ud til shelteret. Vandkvaliteten i søen er dog så dårlig (pga. algevækst) at badning frarådes, og løsningen med at svømme med dry bags kan derfor ikke bruges her. Samtidig kan man jo så hellere ikke bade fra shelteret :( 

Nok af samme grund finder du langt flere ledige tider her, book hos Friluftsdata.

#4: BLUE RAFT: FLYDENDE SHELTER | KØBENHAVN SYDHAVNEN

Holdet bag Det Flydende Shelter lover intet mindre end bynaturoplevelser i særklasse og minder for livet. Shelteret er da også både udstyret med soldæk til madlavning og afslapning, aflukket sektion med felttoilet samt solcellestrøm til lamper og mobiloplader. Plads til 4 personer.

NB: Robåd medfølger i prisen og kan bruges i hele lejeperioden. Tjek hjemmesiden for flere detaljer her.

Prisen er desværre vildt pebret: 1600 kr (hverdage) / 1900 kr (weekender)


Aktiv ankomst: med kajak eller SUP

Koordinater: 55.647999, 12.544865 / åbn i Google Maps

flydende shelter

#5: RØSNÆS FYR SHELTER | RØSNÆS

Ligger helt ude på spidsen af Røsnæs mindre end 5 meter fra vandkanten og er bygget direkte ind i skrænten. Noget vejrudsat position selvsagt, men sikke en solnedgang man kan opleve fra soveposen. Foran shelteret er der en lille bålplads af sten, mens der ved fyret er toilet og café (ved dog ikke om toilettet er åbent uden for åbningstiden). Kan ikke forhåndsbookes og er ikke overraskende meget populært. Skulle det være optaget er der heldigvis andre shelters i området, se dem på et kort her. Herudover er der også Røsnæs Naturcamping Elverdam.

 
Aktiv ankomst: Ad cykel/vandrestien Røsnæs Rundt. Koordinater: 55.7435079,10.868662 

#6: SHELTER MED HAVUDSIGT I DOMSTEN (KULLENHALVØEN)

Ca. 15 km nord for Helsingborg ligger dette fine shelter med badestrand, bålsted og grill. Kan ikke bookes.
 

Aktiv ankomst: På cykel ad Kattegattleden, der fører direkte forbi.

Koordinater: 56.1252,12.5988, åbn i Gooogle Maps eller søg på Lägerplats Domsten.

shelter_domsten

#7: SHELTERS I BOSERUP SKOV | ROSKILDE

I Boserup Skov tæt på Roskilde finder du intet mindre end fem shelters, alle med idyllisk beliggenhed ud til vandet. Nås til fods eller med cykel ad en fin skovsti langs vandet. Der er grillpladser ved alle sheltre og i alt to muldtoiletter tæt på. 

SHELTER_BOSERUP_SKOV

Du er aldrig langt fra en lillebitte uforsyrret sandstrand i Boserup Skov.

De fem shelters kan ikke bookes, du finder dem her:

Shelter 1

Shelter 2+3 (fælles grillplads)

Shelter 4 (vist ovenfor)

Shelter 5

Aktiv ankomst: ad cykelruten Fjordstien fra Roskilde.

shelter boserup
Järnavik

#8: SHELTER I JÄRNAVIKS NATURRESERVAT  | KARLSHAMN

Hyggelig shelterplads med fantastisk beliggenhed direkte ud til Pukaviksbukten i Blekinge og med et lille udsigtsbjerg som nærmeste nabo.  Kan ikke bookes.

Der ligger en campingplads med dertilhørende faciliteter tæt på shelteret, men den har selvsagt kun åbent om sommeren. Jeg overnattede i shelteret i oktober, og der havde alt lukket, også toiletterne. Læs mere om overnatningen her. Hyggelig restaurant forefindes på det nærliggende Järnavik Pensionat (der også tilbyder simpel indkvartering og kajakudlejning), der dog ligeledes kun har åbent i højsæsonen. Kommer du uden for maj-august har du kort sagt det hele for dig selv:

järnavik shelter

Godmorgen Järnavik

Det er også muligt at overnatte i telt og hytter på de nærliggende skærgårdsøer (båden går fra Järnavik), så man kunne sagtens lave en flerdagestur ud af det. Tjek f.eks. Tjärö med teltplads og klassiske røde træhytter, eller Tärnö med hytter og glamping.

 

Aktiv ankomst: Man kan cykle ad Bräkneleden fra stationsbyen Bräkne-Holby (ca. 10 km). Vil man cykle længere kan man cykle fra Karlshamn (se ruten på ca. 22 km hos Naturkartan) eller man kan lave en langtur ud af det ved at følge 

cykelruten Sydostleden hele vejen fra f.eks. Kristianstad. I så fald får man en formidabel dagstur på ca. 92 km ud af det, hent GPX Kristianstad - Järnavik her. Øresundstoget stopper i alle nævnte byer (og det er gratis at have cyklen med i Sverige, du skal dog betale for at få den med over øresundsbroen).

 

Koordinater: 56.174541,15.079435

#9: LEJRPLADS MARSTRAND

Denne HELT fantastiske lejrplads ligger godt nok lidt længere væk, men er så fantastisk at den alligevel fortjener en plads på listen. Shelteret ligger på skærgårdsøen Marstrandsön lidt nord for Gøteborg. Det kan ikke bookes.


Aktiv ankomst: Shelteret nås kun ad vandrestien PromeMare, så ingen mulighed for at køre eller cykle dertil. Læs mere om vandrestierne omkring Marstrand her.

Koordinater: 57.899560 11.605001. 

promemare_vindskydd
shelter_havudsigt_edited.jpg

#10: SHELTER ÖLAND | BYXELKROK

Dette shelter ligger godt nok heller ikke lige rundt om hjørnet, men fortjener alligevel en plads på listen for sin store herlighedsværdi. Shelteret ligger på Öland tæt på Byxelkrok (færge hertil fra Oskarshamn), alternativt bilbro/cykelfærge fra Kalmar til Färjestaden. Kan ikke bookes.

 

Koordinater: 57.3047128,16.9786767

Aktiv ankomst: Ad cykelruten Ölandsleden, læs meget mere om den her

bottom of page