GØTEBORGS SYDLIGE SKÆRGÅRD
Turtidspunkt: august 2022
-
Hvad: skærgård syd for Gøteborg med 100 navngivne småøer og klippeskær
-
Ankomst: med skærgådsbådene fra Saltholm eller Stenpiren i centrum
-
Fedt fordi: øerne er bilfri
-
Aktiv ankomst: på cykel ad Kattegattleden
-
Mulighed for fri teltning på øerne
GØTEBORGS SYDLIGE SKÆRGÅRDSØER
Ud for Gøteborg er der to skærgårdsområder: de nordlige og de sydlige øer. De nordlige øer er til dels forbundet af broer og kan nås med bilfærge fra Lilla Varholmens Färjeterminal til henholdsvis Höno og Björkö, mens de sydlige øer er bilfri og kun forbundet med skærgårdsbåde (der til gengæld går hyppigt). Dermed egner især de sydlige øer sig perfekt til øhop med cykel, da man så for en gangs skyld er fri for at bekymre sig om biltrafik.
De lokale kommer rundt ved hjælp af små golfvogne, men for turister hedder det altså gåben eller cykel. Flere af øerne er dog så tilpas store, at det ville være virkelig anstrengende at være henvist til gåben, så kan virkelig kun anbefale at tage cykler med (på de større øer kan man dog også leje cykler).
MOBIL UDEN BIL: SÅDAN KOMMER DU TIL GØTEBORGS SKÆRGÅRD
Fra København tager du øresundstoget til Gøteborg (knap fire timer). Det er ikke tilladt at have cykler med i SJ hurtigtoget desværre. Husk at du skal have cykelbillet for at komme over Øresundsbroen (læs alt om cykelbilletter og cykel på tog her).
Har du god tid kan du også vælge at cykle til Gøteborg ad cykelruten Kattegattleden, som vi faktisk gjorde på denne tur. Der er flere stationsbyer for fleksibel start undervejs langs ruten.
Vel fremme i Gøteborg kan du komme med skærgårdsbådene fra Stenpiren i centrum eller den store Saltholmens Brygga, der ligger en kort sporvognstur fra centrum (ca. 11 km på cykel, der er cykelsti hele vejen). Her ses ruterne:
Der går mange flere afgange fra Saltholmen end fra Stenpiren, så tjek sejlplanen omhyggeligt, inden du sætter dig for godt til rette i en af disse liggestole ved Stenpiren. Billetterne købes nemt i Västtrafik-appen, det er gratis at have cykler med.
GØTEBORGS SYDLIGE SKÆRGÅRDSØER: STYRSÖ OG DONSÖ
Vi startede vores øhop-eventyr på hovedøen Styrsö.
Aaaah, 100% uforfalsket skærgårdslykke, her Utterviks badplats på Lilla Lyngskar.
Der er flere spisesteder og overnatningsmuligheder på øen samt både en ICA og Coop. Det meste er centreret omkring færgelejet Styrsö Bratten, her finder man både Café Öbergska på billedet her samt friluftsbadet Styrsö Brattenbadet.
Styrsö er desuden forbundet med øen Donsö via en bro, og her finder man ligeledes en ICA samt flere overnatningssteder og spisesteder, her er det fiskekiosken Fiskeboa:
OVERNATNING I TELT PÅ STYRSÖ
Flere af skærgårdsøerne er helt eller delvist udlagt til naturreservat, og her gælder allemandsretten ikke. Tjek derfor endelig dette, inden du lægger dig fast på dagens overnatningsø! Styrsö er heldigvis ikke naturreservat, og der er sågar faktisk et enkelt shelter på øen (Styrsö Vindskydd).
For overnatning i det fri anbefaler jeg området "Gule Udde" på kortet (hvor også shelteret ligger). Der er masser af plads og helt uforstyrret:
Der går en fin lille vandresti derud, dog i første omgang gennem klippefyldt terræn, så man kan ikke have cykel med og må i det hele taget forberede sig på at skulle slæbe overnatningsudstyret lidt af et stykke:
Men her kunne man da få en fin nat:
Vil man spare sig slæberiet og have nem adgang til rindende vand og toilet (døgnåbent), kan man i stedet sætte kursen mod Styrsö Brattenbadet. Her fik vi klemt teltet ind mellem et par klipper. Der er liv og glade dage i friluftsbadet om dagen, så her bør man først sætte telt op sidst på aftenen for ikke at forstyrre.
Til gengæld kan man så lige stikke ned på Café Öbergska efter en godnatdrink.
GØTEBORGS SYDLIGE SKÆRGÅRDSØER: VRÅNGÖ
Næsten hele Vrångö er naturreservat, så her kan man ikke overnatte i telt, til gengæld kan vandrestien øen rundt absolut anbefales. Afsted på nye ø-eventyr!
Vandreturen øen rundt er ca. 7 km og fører forbi flere gode badesteder.
Et særdeles godt tip er at slutte turen af hos Hamnkrogen Lotsen, der bl.a. har den lækreste skärgårdslåda fyldt med ferske og røgede rejer, muslinger og jomfruhummer.
Vil du gerne overnatte på Vrångö? Så tjek de fine søboder hos Kajkanten Vrångö.
Kan også anbefales om vinteren - tjek vores ophold med kallbadspaket her.
GØTEBORGS SYDLIGE SKÆRGÅRDSØER: BRÄNNÖ
Fra Vrångö fortsatte vi videre til Brännö i håbet om at finde en god overnatningsplads til teltet. Det viste sig heldigvis SLET ikke at blive noget problem, tjek bare dette drømmespot, beliggende ensomt og isoleret på en lille halvø:
Komplet med egen badeplads.
Stedet ligger ikke langt fra færgelejet og tæt ved badepladsen Brännö Ramsdal, og der er derfor adgang til rindende vand og muldtoilet (ved ikke lige hvorfor den fodterapeut har fået så fremtrædende en plads på kortet..!)
Maks. tilfreds med dagens overnatningsplads!
Solnedgangen og den sidste aften blev nydt i soveposerne på klipperne, ren magi!
Næste dag var det desværre tid til at tage afsked med skærgården, men vi kommer HELT sikkert igen, fik jo slet ikke besøgt alle øerne. Og så er der jo også hele den nordlige del af skærgården..
Praktiske links: