KATTEGATTLEDEN

Etape 1- 4: Helsingborg til Halmstad, 160 km

Turtidspunkt: September 2020

kattegattleden
  • Hvad: Kattegattleden, officiel cykelrute fra Helsingborg til Göteborg på 390 km

  • Transport: fleksibelt startpunkt/slutdestination, da der ligger flere stationsbyer langs ruten

  • Fedt fordi: meget lidt trafik, smuk og afvekslende kyststrækning, PERFEKT skiltning

Kattegattleden blev i 2018 kåret til Europas bedste cykelrute og havde derfor længe stået øverst på min ønskeliste. Da jeg sidst i september skulle til en familiefest i Grenaa, benyttede jeg derfor chancen til at køre de første fire etaper fra Helsingborg til Halmstad. Herfra kan man tage færgen til netop Grenaa, mens man fra slutdestinationen Göteborg kan tage færgen til Frederikshavn. Undervejs kan man desuden stå på/af toget i bl.a. Ängelholm, Båstad, Halmstad, Falkenberg, Varberg og Kungsbacka. Dermed kan man uden problemer tilpasse ruten efter tidsplan og ambitionsniveau.

De første 4 etaper egner sig perfekt til en aktiv weekendtur, hvor man nyder to skønne dage på cykel langs den svenske vestkyst og så tager toget hjem søndag aften. Det tager kun 1,5 time at komme med toget fra København til Helsingborg, så man er hurtigt fremme ved startpunktet og skiltningen starter direkte uden for banegården. Er 160 km på en weekend for meget, kan man evt. nøjes med de første 3 etaper fra Helsingborg til Båstad. Herfra kan man tage toget hjem og skal i så fald kun cykle ca. 55 km om dagen.

OVERNATNING LANGS KATTEGATTLEDEN

kattegattleden_overnatning

Udvalget af overnatningsmuligheder langs Kattegattleden er stort - fra stråtækte gæstgiverier, vingårde og lækre strandhoteller til mere simple B&B's, vandrehjem og campingpladser. Herudover kan man grundet allemandsretten selvfølgelig også slå sit telt op i det fri. 

 

Vil man omvendt give den fuld skrue på komforten og belønne sig selv lidt ekstra efter en lang dag i cykelsadlen, kan man eventuelt køre "spa and bike" og tjekke ind på et af de mange små og store wellnesshoteller langs ruten. Disse tæller bl.a. det historiske kurbad i Varberg, spahotellet Skansen i Båstad eller Per Gessles (Roxette) spadrøm i Tylosand (dette må for resten næsten være et klokkeklart hint om masser af Roxette til rygmassagen: "Glöm allt du vet om musik på spa. Musik och popkonst är en del av vår själ. Därför är musiken också central för din behandlingsupplevelse")

Her er det kallbadhuset i Båstad (hvis historiske charme finder sin modpol i hotellets topmoderne rooftop spa): 

skansen_b%C3%A5stad_edited.jpg

KATTEGATTLEDENS ETAPER

Kattegattleden er inddelt i 8 etaper af meget varierende længde (fra 22 km til 71 km), og det giver derfor ingen mening at køre én etape om dagen. På denne 2-dages minitur (skal helt sikkert tilbage og køre resten af ruten hurtigst muligt!) kørte jeg de første 4 etaper, hvilket blev til ca. 85 km om dagen og passede med en overnatning i Vejbystrand på halvvejen. Hvis man vil køre hele ruten ville jeg afsætte en hel uge og køre 80 km om dagen, hvilket ville gøre det muligt at slutte turen med en cykelfri weekend i Göteborg inden turen hjem.

Men som sagt kan man uden problemer skræddersy ruten efter tidsplan og benkræfter. Man ville f.eks. også sagtens kunne have børn med, da ruten er skærmet for trafik og forholdsvis flad. Eftersom næsten hele ruten forløber langs kysten er der desuden aldrig langt til dukkerter og is.

1. ETAPE: HELSINGBORG - HÖGANÄS - 22 KM

Vejret var desværre temmelig gråt og blæsende på det meste af turens første dag:

kattegattleden_helsingborg

Dette var mit første besøg i Helsingborg, der uden tvivl må være en livlig badeby om sommeren:

kattegattleden_helsingborg

På denne onsdag sidst i september lå de fine strandpromenader og badeanstalter dog øde hen:

kallbadhus_helsingborg

Hos Surfers Paradise i den populære bade/surfby Höganäs var der ligeledes lukket og slukket:

surfers paradise

Men hva', jeg vidste at vejret ville klare op senere på dagen, og havde selvfølgelig heller ikke regnet med det vilde strandleben her uden for sæsonen. På trods af gråvejret var det en fornøjelse af følge de velskiltede og velholdte cykelstier langs kysten, og man kan jo sagtens forestille sig hvor fint her må være om sommeren.

2. ETAPE: HÖGANÄS - ÄNGELHOLM - 39 KM

Højdepunktet på denne etape er uden tvivl naturreservatet Kullaberg, der ligger helt yderst på halvøen Kullen. Nedenfor Kullen finder man desuden den charmerende "bjerglandsby" Möllle med sine mange velholdte træhuse i sarte pastelfarver og snævre, stejle gader. Man kan evt. flotte sig med frokost eller overnatning på hotellet på toppen: det legendariske Grand Hôtel Mölle.

Mölle er faktisk en afstikker fra den officielle rute, men har du ikke besøgt byen før, ville jeg helt klart spendere de ekstra 3 km hver vej (den skiltede cykelsti udgår fra den lille by Lerhamn og forløber langs Möllehässle Naturreservat):

mölle_kattegattleden

Fra Mölle kan man cykle de 4 stejle (!) km op til Kullaberg, hvor man kan bl.a. kan komme på marsvinesafari (læs min guide til naturreservatet Kullen her) eller bare nyde den fantastiske udsigt. Jeg nøjedes dog med en frokost- og brombærpause i Kullabergs skygge på denne tur:

mölle_kullen

Efter Lerhamn bevæger Kattegattleden sig væk fra kysten og forløber i stedet langs småveje omgivet af marker, inden man til sidst triller ind i Ängelholm (der lader til at have et temmelig stort kommunalt blomsterbudget): 

ängelholm

Ängelholm er en middelstor provinsby, hvilket som noget ekstra nyttigt bl.a. indebærer et Systembolag.

3. ETAPE: ÄNGELHOLM - BÅSTAD - 55 KM

Fra Ängelholm følger Kattegattleden konturerne af endnu en halvø, denne gang Bjärehalvön. Det betyder heldigvis et dejligt gensyn med de kystnære cykelstier

kattegattleden

Svensk landidyl er der selvsagt masser af undervejs:

kattegattleden

Om muligt bør man helt sikkert prøve at time frokostpausen med fiskerestauranten Björe Fisk & Skaldjur i Vejbystrand. Jeg fik den senere anbefalet af personalet på mit hotel, og som det ses skortede det heller ikke på gæster trods lavsæsonen:

björe_fisk

Der findes for resten flere populære surfspots langs Sveriges sydøstkyst, her er det Vejbystrand:

surf_vejbystrand

Jeg havde egentligt tænkt mig at sove i telt på denne tur, men ombestemte mig i sidste øjeblik grundet det noget kolde og blæsende vejr. Jeg tjekkede derfor ind på det lille Vejby Strand Hotel, der markedsfører sig som bed and bike-hotel. Kattegattleden fører da også direkte forbi hotellet, ligesom man kan få cyklen låst inde om natten. Herudover rigtig god morgenmadsbuffet og en optimal beliggenhed 2 min. fra stranden.

Man må sige at det havde holdt hårdt, men først på aftenen brød solen endelig frem: 

kattegattleden_vejbystrand

Solnedgang med Kullaberg i horisonten:

kattegattleden_sverige

Klassisk stationsur i uvante omgivelser:

vejbystrand

Næste dag fortsatte det gode vejr heldigvis:

kattegattleden

Næste attraktion på tredje etape af Kattegattleden er det lille ferieparadis Torekov:

torekov

I baggrunden ses Hallands Väderö, som ser fuldstændig eventyrlig ud på billeder og desuden huser en større sælkoloni:

torekov

Af samme årsag er øen et populært udflugtsmål om sommeren, hvor Väderötrafiken står for transporten ud til øen. Herudover kan man også komme på en rundtur fra Torekorv til Mölle og retur.

sælsafari

Torekov er som sagt en populær ferieby og man kan bl.a. overnatte på et superlækkert spahotel (hedder slet og ret Torekov Hotell) og en 4-stjernet campingplads direkte ned til stranden.

Fik jeg sagt hvor fantastisk hvor fantastisk fredelig og rolig denne rute er?!

kattegattleden

Efter masser af landlig idyl drejer vejen fra mod det overdådige parkanlæg Norrvikens Trädgårdar, der er art botanisk verdenskort med seks forskellige haver bl.a. inspireret af fransk elegance, østens mystik og klassisk barok. Evt. kan man nyde en frokost i parkens orangeri med sæsonbaserede råvarer fra Bjärehalvøen.

 

Men man kan selvfølgelig også bare skynde sig videre mod Båstad og glæde sig over gensynet med havet:

kattegattleden

Fra Norrvikens Trädgårdar forløber ruten nærmest helt nede i vandkanten med mange fine pausemuligheder undervejs:

kattegattleden

Vel fremme i tennisbyen Båstad kan man evt. forkæle sig med overnatning eller middag på byens berømte spahotel Skansen Båstad. Man bør dog nok undgå de to årlige "tennisveckor" i midten af juli, hvor byen oversvømmes at både tennis- men nok i endnu højere grad festglade jetsettere i anledningen af Swedish Open.

 

Hotellets vartegn er det historiske Kallbadhus fra slutningen af 1800-tallet, som er åbent for alle mod betaling (men gratis for hotellets gæster) . Det aktuelle kallbadhus er dog af langt nyere dato (nærmere bestemt 2009), idet den originale konstruktion gik til i en vinterstorm:

båstad_skansen

4. ETAPE: BÅSTAD - HALMSTAD 41 KM

Fra Båstad fortsætter Kattegattleden ad små skov- og grusstier langs havet:

kattegattleden

Angiveligt passerer denne del af ruten forbi Sveriges længste sandstand (Laholmsbuktens Strand, 12 km), hvilket jeg først har læst efterfølgende, men som helt klart stemmer godt overens med min oplevelse:

kattegattleden_strand

Og så er der endda bølger! Noget vi jo desværre ikke ser meget til på den danske side af Øresund:

kattegattleden_sverige

Som allerede nævnt er Kattegattleden meget afvekslende, og denne del af ruten byder udover de vidtstrakte sandstrande også på et velduftende møde med en granplantage:

kattegattleden_plantage

Herudover fører ruten gennem flere naturreservater, så man bør afgjort forlade cykelstien undervejs og gå på opdagelse i de smukke naturområder. Vær dog opmærksom på at allemannsretten ikke gælder i naturreservater, selvom man bestemt godt kunne få lyst til at slå sit telt op her:

kattegattleden_naturreservat

Snart ændrer landskabet sig igen:

kattegattleden_skov

Og ikke længe efter triller man ind i havnebyen Halmstad:

halmstad_havn

Byens vartegn er det rødkalkede Halmstad Slott:

halmstad
halmstad_slot

Byen har ca. 70.000 indbyggere og den hyggelige, men yderst overskuelige bymidte, er hurtigt udforsket:

halmstad_by

Gå endelig ikke glip af Söderpiren på Västra Stranden. Det er ikke et område man umiddelbart kommer forbi, da man først skal igennem et kedeligt bolig/industriområde, men det er helt klart turen værd (på cykel tager det under alle omstændigheder ikke lang tid).

 

Direkte ud til en fin badestrand ligger diverse caféer og restauranter og sågar en sauna med et absolut instagram-værdigt varmtvandsbassin med havudsigt. På min septembertur havde alt ganske vist lukket, men man kan jo nok forestille sig hvor magisk stemningen må være her en lun sommeraften:

søderpiren

Og selv på denne mennesketomme tid af året kunne man næppe forestille et skønnere sted at at nyde turens sidste aftensmåltid:

västra_stranden_halmstad

Hvad angår overnatning kan jeg anbefale det centralt beliggende Kaptenshamn Hotell & Vandrarhem:

halmstand_vandrehjem

Her sover man fint og billigt på enkle hotelværelser og har adgang til hyggelige fællesarealer, herunder køkken, opholdsstue og gårdhave. I højsæsonen serveres morgenmad på stedet.

halmstad_vandrehjem_hotel

Tidligt næste morgen var det desværre på tide at forlade Kattegattleden og vende snuden mod Danmark:

færge_halmstad

3 timers efterårssol på dækket, aaah:

stena_line_halmstad

Tak for denne gang til Europas bedste cykelrute og helt sikkert på gensyn post corona!

cykel_på_færge

Helsingborg - Halmstad som weekendtur:

Hvis man ikke lige står og skal til familiefest i Grenaa egner denne rute sig perfekt til en skøn weekendtur, da man jo så bare tager toget hjem fra Halmstad i stedet for at overnatte. Cykelturen er ca. 160 km og dermed overskuelige 80 km om dagen. Hjemturen med tog fra Halmstad til København kan gøres på ca. 3 timer, mens udturen fra København til Helsingborg tager ca. halvanden time. Selvsagt kan man også køre færre eller helt andre etaper, på den officielle side finder du en forbilledlig oversigt over alle etaper, inkl. højdemeter, overnatningsmuligheder, seværdigheder undervejs osv. (link nedenfor).

NB! Cykeltransport i svenske tog:

Vær opmærksom på at du i Sverige KUN kan få cyklen med i lokale pendlertog (som fx øresundstog og pågatog), aldrig i SJs almindelige tog (fx SJ Snabbtåg, her skal din cykel skilles ad og opbevares i en speciel transportkuffert, som man selvfølgelig ikke har plads til på en cykelferie). Heldigvis går der cykelvenlige øresundstog fra Göteborg til København via bl.a. Varberg, Halmstad, Båstad og Ängelholm.

Under alle omstændigheder bør du tjekke din ønskede forbindelse på www.sj.se på forhånd, så du er sikker på at din forbindelse ikke rummer nogen SJ-tog (er tydeligt angivet).

 

Her kan du desuden også hurtigt og enkelt købe dine billetter, hvilket åbenbart er for stor en mundfuld for DSB. På DSB Udland mener de i hvert fald slet ikke at der kører nogen tog på ruten Göteborg - København H:
Ingen afgange fundet. Der er desværre ingen forbindelser, der matcher din anmodning.

(de kan åbenbart ikke se lokaltog)

Den internationale udgave af rejseplanen er heller ikke til meget hjælp:

Rejseplanen kan desværre ikke oplyse priser for internationale rejser. I stedet kan du ringe til DSB på 70 13 14 18.

 

SUK altså (status december 2020, forhåbentlig har DSB oppet sig når du læser dette)