top of page

CYKELFERIE PÅ KATTEGATTLEDEN

Turtidspunkt: Sep 2020, maj 2022

  • Hvad: Officiel cykelrute fra Helsingborg til Göteborg på 390 km

  • Transport: fleksibelt startpunkt/slutdestination, da der ligger flere stationsbyer langs ruten

  • Fedt fordi: meget lidt trafik, smuk og afvekslende kyststrækning, PERFEKT skiltning

 Vinder af Europas bedste cykelrute 2018: KATTEGATTLEDEN

Kattegattleden byder som navnet antyder på kystnær cykling i underskønne omgivelser. Fra København når man nemt de forskellige stationsbyer på ruten med Øresundstoget, herunder bl.a. Ängelholm, Båstad, Halmstad, Falkenberg, Varberg og Kungsbacka, og dermed kan man uden problemer tilpasse ruten efter tidsplan og ambitionsniveau.

Af samme grund behøver man på ingen måde at cykle hele Kattegattleden på én gang, men kan nøjes med fine dags- eller weekendture: de første 4 etaper egner sig f.eks. perfekt til en aktiv weekendtur, hvor man nyder to skønne dage på cykel langs den svenske vestkyst og så tager toget hjem søndag aften. Det tager kun 1,5 time at komme med toget fra København til Helsingborg, så man er hurtigt fremme ved startpunktet og skiltningen til Kattegattleden starter direkte uden for banegården.

kattegattleden

CYKELFERIE PÅ KATTEGATTLEDEN: OVERNATNING

glamping arilds vingård

Udvalget af overnatningsmuligheder langs Kattegattleden er stort - fra glamping (på billedet er det Arilds vingård), stråtækte gæstgiverier, vingårde og lækre strandhoteller til mere simple B&B's, vandrehjem og campingpladser. Herudover kan man grundet allemandsretten selvfølgelig også slå sit telt op i det fri. 

 

Vil man omvendt give den fuld skrue på komforten og belønne sig selv lidt ekstra efter en lang dag i cykelsadlen, kan man eventuelt køre "spa and bike" og tjekke ind på et af de mange små og store wellnesshoteller langs ruten. Disse tæller bl.a. det historiske Varbergs Kusthotel, spahotellet Skansen i Båstad eller Per Gessles (Roxette) spadrøm i Tylosand (dette må for resten næsten være et klokkeklart hint om masser af Roxette til rygmassagen: "Glöm allt du vet om musik på spa. Musik och popkonst är en del av vår själ. Därför är musiken också central för din behandlingsupplevelse")

CYKELFERIE PÅ KATTEGATTLEDEN: DE FORSKELLIGE ETAPER

Kattegattleden er inddelt i 8 etaper af meget varierende længde (fra 22 km til 71 km), og det giver derfor ingen mening at køre én etape om dagen. Personligt synes jeg at ca. 80 km om dagen er lige tilpas, hvis man også vil have masser af tid til at udforske omgivelserne undervejs, nuppe en dukkert eller måske spise en god frokost.

Som sagt kan man uden problemer skræddersy ruten efter tidsplan og benkræfter. Man ville f.eks. også sagtens kunne have børn med, da ruten er skærmet for trafik og forholdsvis flad. Eftersom næsten hele ruten forløber langs kysten er der desuden aldrig langt til dukkerter og is.

kattegattleden

DAG 1: HELSINGBORG - VEJBYSTRAND 72 KM

Turen starter i den lille storby Helsingborg, der byder velkommen med charmerende togcafé og palmer:

kattegattleden_helsingborg

Sverige er kendt for sine majestætiske badeanstalter og Kattegattleden fører forbi flere smukke eksempler, her er det Pålsjöbaden lidt uden for Helsinborg.

pålsjöbaden

Efter at have passeret bl.a. Sofiro Slot og blomsterpark kommer man til denne underskønne frokost/badeplads i Domsten. Du finder den præcise placering på shelterkortet.

shelter_domsten

Næste stop er surf- og badebyen Höganäs, der bl.a. byder på et fint strandbad ved navn Kvickbadet med vandrutsjebaner i havet. Herudover en hyggelig havn med gode frokostmuligheder.

surfers paradise

Herefter fortsætter ruten videre langs kysten, hele tiden godt adskilt fra bilerne og med en flot udsigt over Kattegat.

kattegattleden

Højdepunktet på denne etape er uden tvivl naturreservatet Kullaberg, der ligger helt yderst på halvøen Kullen. Nedenfor Kullen finder man desuden den charmerende "bjerglandsby" Möllle med sine mange velholdte træhuse i sarte pastelfarver og snævre, stejle gader. Man kan evt. flotte sig med frokost eller overnatning på hotellet på toppen: det legendariske Grand Hôtel Mölle.

GRAND HOTEL MÖLLE

Mölle er faktisk en afstikker fra den officielle rute, men har du ikke besøgt byen før, ville jeg helt klart spendere de ekstra 3 km hver vej (den skiltede cykelsti udgår fra den lille by Lerhamn og forløber langs Möllehässle Naturreservat). Fra Mölle kan jeg virkelig anbefale at man cykler de 4 stejle (!) km op til Kullaberg, hvor man kan nyde udsigter som denne:

kullen

Et andet virkelig godt tip er at at overnatte på teltpladsen helt oppe på toppen (det er gratis og der er både toiletter, grillpladser og frisk drikkevand).

teltplads kullen

Så bor du nemlig kun fem minutter fra toppen og kan nyde en fantastisk solnedgangspicnic med denne udsigt:

overnatning_kullen

Læs meget mere om dine overnatningsmuligheder, spisesteder og aktiviteter på Kullen her.

Kullenhavnøen er præget af vinmarker og du bør helt sikkert ikke snyde dig selv for at prøvesmage lokalt producerede hvidvine og bobler, f.eks. hos Arilds Vingård (Kattegattleden fører næsten lige forbi).

vinmarker_kattegattleden

Efter Lerhamn bevæger Kattegattleden sig væk fra kysten til blandt andet den hyggelige by Arild. Herfra forløber ruten langs småveje omgivet af marker, inden man til sidst triller ind i Ängelholm. Ängelholm er en middelstor provinsby, hvilket som noget ekstra nyttigt bl.a. indebærer et Systembolag. Herudover er byen dog ikke videre spændende, så ville ikke anbefale en overnatning her.

 

Update 2022: der er kommet nye flotte shelters på ruten, der er blevet til i samarbejde med arkitekturstuderende fra hele Europa. Et af dem ligger i Kronoskogen ved Ängelholm, tjek det her: 4rest

(læs mere og se de mange fantastisk shelters her: Arknat (sammentrækning af arkitektur og natur).

Fra Ängelholm følger Kattegattleden konturerne af endnu en halvø, denne gang Bjärehalvøen. Det betyder heldigvis et dejligt gensyn med de kystnære cykelstier.

kattegattleden

Svensk landidyl er der selvsagt masser af undervejs.

svensk sommeridyl
kattegattleden

Om muligt bør man helt sikkert prøve at time frokostpausen med fiskerestauranten Björe Fisk & Skaldjur i Vejbystrand. Jeg fik den senere anbefalet af personalet på mit hotel, og som det ses skortede det heller ikke på gæster selv på en gråvejsdag midt i ugen.

björe_fisk

Der findes for resten flere populære surfspots langs Sveriges sydøstkyst, her er det Vejbystrand.

surf_vejbystrand_edited.png

Vil man have det lidt bekvemt, kan jeg anbefale at tjekke ind på det lille Vejby Strand Hotel, der markedsfører sig som bed and bike-hotel. Kattegattleden fører da også direkte forbi hotellet, ligesom man kan få cyklen låst inde om natten. Herudover rigtig god morgenmadsbuffet og en optimal beliggenhed 2 min. fra stranden, perfekt til et aftenbad oven på en aktiv dag i cykelsadlen.

kattegattleden_sverige_edited.png

Klassisk stationsur i uvante omgivelser.

vejbystrand_edited.jpg

DAG 2: VEJBYSTRAND - HALMSTAD 78 KM

Fik jeg sagt at skiltningen på Kattegattleden er eksemplarisk? Det er faktisk lige før man kan klare sig uden digitalt cykelkort (og det hører ellers til sjældenhederne er min erfaring).

kattegattleden

Næste attraktion på tredje etape af Kattegattleden er det lille ferieparadis Torekov.

torekov

I baggrunden ses Hallands Väderö, som ser fuldstændig eventyrlig ud på billeder og desuden huser en større sælkoloni.

torekov

Af samme årsag er øen et populært udflugtsmål om sommeren, hvor Väderötrafiken står for transporten ud til øen. Herudover kan man også komme på en rundtur fra Torekorv til Mölle og retur.

sælsafari

Torekov er som sagt en populær ferieby og man kan bl.a. overnatte på et superlækkert spahotel (hedder slet og ret Torekov Hotell) og en 4-stjernet campingplads direkte ned til stranden. Tæt på stranden ligger der desuden også et shelter (skiltet). Frokosten kan evt. nydes på den hyggelige café Varvet.

torekov_kattegattleden

Fik jeg sagt hvor fantastisk hvor fantastisk fredelig og rolig denne rute er?!

kattegattleden

Landskabet på Bjärehalvøen præges i høj grad af frugtplantager, der er plantet helt ud til vejen.

bjaerehalvoen

Lyst til flere klippeeventyr? Så tag en afstikker til Hovs Haller, der ligger mellem Torekov og Båstad. Det klippefyldte naturreservat er ikke en officielt del af ruten, men kan bestemt virkelig anbefales. Læs meget mere om Hovs Haller her. Kunne du tænke dig at overnatte her?

Direkte ud til Hovs Haller finder du både et shelter og hotellet Hovs Hallar.

hovs hallar
Anchor 1

Efter masser af landlig idyl drejer vejen fra mod det overdådige parkanlæg Norrvikens Trädgårdar, der er art botanisk verdenskort med seks forskellige haver bl.a. inspireret af fransk elegance, østens mystik og klassisk barok. Evt. kan man nyde en frokost i parkens orangeri med sæsonbaserede råvarer fra Bjärehalvøen.

kattegattleden

Fra Norrvikens Trädgårdar forløber ruten nærmest helt nede i vandkanten med mange fine pausemuligheder undervejs.

kattegattleden

Vel fremme i tennisbyen Båstad kan man evt. forkæle sig med overnatning eller middag på byens berømte spahotel Skansen Båstad. Man bør dog nok undgå de to årlige "tennisveckor" i midten af juli, hvor byen oversvømmes at både tennis- men nok i endnu højere grad festglade jetsettere i anledningen af Swedish Open.

 

Hotellets vartegn er det historiske Kallbadhus fra slutningen af 1800-tallet, der rummer saunaer og varmtvandbassin under åben himmel. Mindre relevant på en sommertur selvsagt, men har man lyst til en rigtig god frokost, kan hotellets restaurant helt klart anbefales.

båstad_kattegattleden

Er du mere til en hjemmelavede vafler med panoramaudsigt? Så besøg Solbackens Våffelbruk på Italienska Vägen i Båstad. 

Fra Båstad fortsætter Kattegattleden ad små skov- og grusstier langs havet.

kattegattleden

Ruten fører nu forbi Sveriges længste sandstand (Laholmsbuktens Strand, 12 km) med flere populære ferieområder som Skummellövsstrand og Melbystrand

kattegattleden_strand

Passer det med en overnatning her, ville jeg virkelig overveje en afstikker på ca. 14 km til Sandfallet Camping, der har de fineste såkaldte Lyx-Lyor (kan vel løst oversættes til luksus-huler), en art trekantede luksusshelters med rigtige senge: tjek det ud her.

Ellers er det bare at fortsætte videre mod Halmstad. Som allerede nævnt er Kattegattleden meget afvekslende, og denne del af ruten byder udover de vidtstrakte sandstrande også på et velduftende møde med en granplantage.

kattegattleden_plantage

Herudover fører ruten gennem flere naturreservater, så man bør afgjort forlade cykelstien undervejs og gå på opdagelse i de smukke naturområder. Vær dog opmærksom på at allemannsretten ikke gælder i naturreservater, selvom man bestemt godt kunne få lyst til at slå sit telt op her i Tönnersa Naturreservat:

kattegattleden_naturreservat

Snart ændrer landskabet sig igen.

kattegattleden_skov

Og ikke længe efter triller man ind i havnebyen Halmstad.

halmstad_havn

Byens vartegn er det rødkalkede Halmstad Slot.

halmstad_slot

Byen har ca. 70.000 indbyggere og en hyggelige bymidte med et bredt udvalg af spisesteder og caféer.

halmstad_by

Gå endelig ikke glip af Söderpiren på Västra Stranden. Det er ikke et område man umiddelbart kommer forbi, da man først skal igennem et kedeligt bolig/industriområde, men det er helt klart turen værd (på cykel tager det under alle omstændigheder ikke lang tid).

 

Direkte ud til en fin badestrand ligger diverse caféer og restauranter og sågar en sauna med en absolut instagram-værdigt hot tub med havudsigt. Som noget nyt kan man nu også overnatte her i de fineste små strandhytter, tjek og book dem her: Kottehusen på Söder.

søderpiren

Vil du hellere overnatte i byen kan jeg anbefale det centralt beliggende Kaptenshamn Hotell & Vandrarhem.

halmstand_vandrehjem

Her sover man fint og billigt på enkle hotelværelser og har adgang til hyggelige fællesarealer, herunder køkken, opholdsstue og gårdhave. I højsæsonen serveres morgenmad på stedet.

halmstad_vandrehjem_hotel

Interessant for jyderne: Fra Halmstad kan man tage færgen til Grenaa (og fra Göteborg til Frederikshavn).

færge_halmstad

Det var de første 158 km af Kattegattleden, der som sagt egner sig perfekt til en weekendtur. Fra Halmstad går turen videre til Göteborg via Falkenberg, Varberg og Kungsbacka (i alt 230 km): læs min guide til resten af Kattegattleden her, inklusive tip til efterfølgende øhop med cykel i Göteborgs bilfri skærgård.

Klik på kortet for at åbne kortværktøj. Klik her for GPX (åbn på mobil, ikke PC).

kattegattleden_kort.jpg

Helsingborg - Halmstad som weekendtur:

Fra København egner denne rute sig perfekt til en skøn weekendtur, da cykelturen er ca. 160 km og dermed overskuelige 80 km om dagen. Hjemturen med tog fra Halmstad til København kan gøres på ca. 3 timer, mens udturen fra København til Helsingborg tager ca. halvanden time. Selvsagt kan man også køre færre eller helt andre etaper, på den officielle side finder du en forbilledlig oversigt over alle etaper, inkl. højdemeter, overnatningsmuligheder, seværdigheder undervejs osv. (link nedenfor).

NB! Cykeltransport i svenske tog:

Vær opmærksom på at du i Sverige KUN kan få cyklen med i lokaltog (som f.eks. Västtåg, øresundstog og pågatog), aldrig i SJ's egne tog (her skal din cykel skilles ad og opbevares i en speciel transportkuffert, som man selvfølgelig ikke har plads til på en cykelferie). Heldigvis går Øresundstoget hele vejen fra København til Göteborg og stopper ved alle stationsbyerne på Kattegattleden undervejs, og her kan du uden problemer have din cykel med. Læs alt om køb af cykelbillet i Sverige og Danmark her.

Navigation

GPX (digital cykelkort) kan downloades fra Kattegattledens officielle side og åbnes i din foretrukne cykelapp, selv bruger jeg Naviki. Selvom ruten er fint skiltet, er det f.eks. smart at kunne bevare overblikket over antal kørte kilometer/kilometer tilbage på dagens etape, se info om højdemeter osv.

bottom of page