top of page

HOVS HALLAR

Turtidspunkt: sep. 2021, okt. 2023

  • Hvad: dagsudflugt til Bjärekustens Naturreservat

  • Hvor:  Bjärehalvön i Skåne, ca. 160 km fra København

  • Fedt fordi: Dramatisk klippelandskab

  • Aktiv ankomst: på cykel ad Kattegattleden

  • Mulighed for overnatning i shelter ved parkeringspladsen

hovs hallar vandringsled

HOVS HALLAR

Hov Hallar er et fantastisk udflugtsmål på Bjärehalvön i Skåne, kun ca. 2 timers kørsel fra København. Her mødes Hallandsåsen og havet på dramatisk vis med et unikt landskab præget af bratte klippeskrænter, eventyrlige grotter og spektakulære klippeformationer til følge.

VANDRERUTER I OG OMKRING HOVS HALLAR

Der findes underligt nok ingen officiel vandresti i selve terrænet (eller jo, Skåneleden passerer faktisk forbi Hovs Hallar, men her går man oppe på plateauet og kan ikke rigtig se noget på grund af træer, ligesom man så heller ikke kan gå ruten som en rundtur), så man må navigere gennem klipper og sten på egen hånd.

Flere steder er der dog dannet trampestier efter de mange besøgende, og er man godt gående og i besiddelse af solidt fodtøj kan man udforske naturreservatet på en fantastisk 10 kilometers rundtur (der dog ikke er skiltet, undtagen sidste del som følger Skåneleden. Link til interaktivt kort i bunden):

kort_hovs_hallar.png

Seriøse sko er derfor et must, og ruten egner sig bestemt ikke til mindre børn eller usikre ben uanset alder. Er du vandrevant og på udkig efter en spektakulær naturoplevelse er ruten til gengæld perfekt. NB: Drop afgjort turen i tilfælde af regn, sne eller is, da der er flere stejle passager uden tov eller anden sikring.

hovs hallar vandresti
vandring hovs hallar

Man kan dog også sagtens nyde bare at gå ned til stranden fra parkeringspladsen og se sig om i terrænet, og så bare droppe at gå videre når det bliver for stejlt eller ujævnt.

Uanset hvordan du vælger at udforske området, kan du ikke undgå at stoppe for at fotografere hvert andet øjeblik:

hovs hallar

Hovs Hallar er kendt for sine klipper af rødligt gnejs, der rager op overalt i området i sære formationer:

hovs hallar

Fortsætter man længere mod højere bliver klipperne brattere og landskabet mere dramatisk:

hovs hallar
hovs hallar

Klipperne rummer flere grotter og huler:

grotter_hovs_hallar

Fik jeg sagt at det er umuligt at stoppe med at tage billeder?! Bag hver ny klippeblok åbenbarer der sig pludselig endnu et fantastisk motiv: 

hovs hallar
hovs hallar strand
Shelter Hov Hallar

Vil man nyde solnedgangen over klipperne ligger der faktisk et shelter 2 min. gang fra parkeringspladsen (med adgang til toiletter), ligesom det angiveligt også er tilladt at slå telt op på selve plateauet (men ikke nede på stranden eller i klipperne). 

shelter hovs hallar

Skal det være mere komfortabelt? Så tjek Hotell & restaurang Hovs Hallar, hvor man også bare kan spise frokost eller drikke en kop kaffe.

MOBIL UDEN BIL: SÅDAN KOMMER DU TIL HOVS HALLAR

Hovs Hallar ligger 19 km fra togstationen i Båstad, der nås med direkte Øresundstog fra København på ca. 2 timer. Den første del af cykelturen forløber tæt langs kysten, her er det spahotellet Skansens ikoniske kallbadhus:

baastad_skansen

Herefter går det godt opad i terrænet (knap 170 højdemeter for at være præcis, så lad helst den gamle ganger med 3 gear blive hjemme), gennem skov og forbi talrige frugtplantager: 

bjaerehalvoen

Er du mere til at vandre end at cykle? Så kan du følge den officielle vandrerute Skåneleden fra Båstad til Hovs Hallar (etape 16 på 16 km), flere informationer i bunden af siden.

Når man er færdig med at udforske Hovs Hallar kan man enten vælge at cykle samme vej hjem, eller fortsætte videre til superhyggelige Torekov ti km væk (flere frokost- og overnatningsmuligheder, tjek f.eks. fantastiske Soeder Countryhouse). Herfra fortsætter man ad den officielle cykelrute Kattegattleden videre til stationsbyen Ängelholm (33 km), hvorfra man tager toget hjem (1,5 time til København). I så fald kommer man op på ca. 63 km i alt:

cykel_hovs_hallar

Hovs Hallar er kort sagt et fantastisk udflugtsmål, og jeg kan helt klart anbefale kombinationen med cykeltur fra Båstad til Ängelholm; man kan sagtens nå det hele på en dagsudflugt.

bottom of page