top of page

NIMIS, VANDRING & VINSMAGNING

Turtidspunkt: maj 2022

  • Hvad: klipperigt naturreservat med masser af muligheder for aktive naturoplevelser

  • Hvor: på den svenske vestkyst ca. 2 timers kørsel fra København i bil

  • Med cykel: via cykelruten
    Kattegatleden fra Helsingborg (ca. 40 km)

  • Fedt fordi: minder om Bornholms nordkyst i miniformat, turen dertil er bare kortere.

ablahamn

AKTIV WEEKEND PÅ KULLENHALVØEN

Kullen er nok først og fremmest kendt som et populært klatre- og vandreområde, men udvalget af aktive naturoplevelser stopper skam ikke her: Var det f.eks. noget med kajak, SUP, surfing, snorkling, marsvinesafari eller mountainbiking? 

kullen

Heldigvis kan du også sagtens udforske den dramatiske klippehalvø uden hverken guide eller specialudstyr. Nedenfor finder du en guide til en herlig weekend på Kullen, komplet med tips til aktiviteter, overnatning og kulinariske oplevelser.

VANDRING PÅ KULLEN: SKÅNELEDEN ETAPE 5 / KULLALEDEN

Stisystemet på Kullen er anlagt, så man nemt kan tilpasse længden på vandreturene efter tid og kræfter. Skåneledens etape 5, der er 70 km lang og meget passende også går under navnet Kullaleden, følger konturerne af halvøen hele vejen rundt.


Fra Mölle kan man gå en fantastisk flot rundtur på ca. 13 km, mens en anden oplagt strækning kunne være Mölle til Arild (17 km). Som det ses på kortet kan man nemt krydse over via de gule stier undervejs for at komme tilbage til udgangspunktet.

vandrekort kullen

Ruten er utrolig velskiltet og nem at følge (orange prikker og skilte), men kræver solidt fodtøj og sikker gang, da den forløber ad klippestier, gennem dyrefolde og langs små skovstier. Her starten på ruten i udkanten af Mölle.

kullaleden på Kullen
Solviken

Pludselig dukker dette maleriske svømmebassin op ud af intet! Badepladsen hedder Solviken, og udover saltvandsbassinet her er der også et lille nøgenstrandbad for damer (praktisk afskærmet af en høj klippekant).

solviken badebassin Kullen

Kunne seriøst poste 1000 billeder fra denne underskønne vandrerute, der domineres af bøgeskove og dramatiske klippeformationer, selvsagt altid med udsigt til Kattegat undervejs.

vandrestier på Kullen
Vandresti på Kullen
Ablahamn strand

Ved Kullen Fyr (Sveriges højest beliggende) er der toiletter, caféer og naturformidlingscentrum. Herfra fortsætter vandreruten videre rundt om pynten, og nordsiden er mindst lige så dramatisk og smuk som sydsiden. Sørg især for at tage trapperne ned til hhv. Ablahamn, Käringmalen og Josefinelust, her kommer du helt tæt på det dramatiske klippelandskab. Da vi var der stormede det for vildt, men ellers er det uden tvivl fine badepladser.

Klippestrand Kullen

Ikke ligefrem sikre badeforhold denne dag..

KUNST PÅ KULLEN: LADONIA MED NIMIS & ARX

Fortsætter man videre ad Kullaleden kommer man snart til Lars Vilks selvudråbte mikronation Ladonia, der omfatter to af Sveriges måske mest omstridte kunstværker, Nimis og Arx. Nimis er en kaotisk trækonstruktion bygget af drivtømmer, med klaustrofobiske gange man kan kravle rundt i. Her er det indgangsporten til Ladonia:

Ladonia og Nimis

Turen ned til Nimis oppe fra Kullaleden er temmelig krævende eftersom der er ikke nogen officiel sti, bare stejle klipper og forvredne rødder. Ville helt klart ikke tage mindre børn eller skrøbelige ben med på denne tur!

Lars Vilks' NIMIS på Kullen
Trækonstruktion Nimis

Udover Nimis omfatter Ladonia også konstruktionen Arx, der er en 150 tons tung skulptur i sten og beton.

Arx på Kullen

Fra Nimis kan man fortsætte de ca. 2 km til superhyggelige Arild, herfra går der bus tilbage til Mölle. Alternativt kan man følge Kullaleden tilbage til Mölle via Himmelstorp (her er der desuden et shelter, hvis kræfterne skulle være sluppet helt op, eller man ønsker sig en overnatning i det fri).

ANDRE AKTIVITETER PÅ KULLEN

Der findes som sagt nærmest ingen grænser for hvad man kan lave på Kullen; fra klatring og mountainbike til dykning, kajak, SUP eller marsvinesafari. Vi vil helt klart leje kajakker næsten gang, men nåede det desværre ikke i denne omgang. Tjek de mange aktiviteter og udlejningsmuligheder hos Upplev Kullaberg og Kullabergsguiderna.

KULINARISKE OPLEVELSER PÅ KULLENHALVØEN: VINGÅRDE & KORTREJST MAD

ARILDS VINGÅRD på Kullen

ARILDS VINGÅRD

Alle de aktive naturoplevelser gør sulten, men heldigvis er Kullenhalvøen kendt for sit store udvalg af lokalproducerede kvalitetsfødevarer, og du kan derfor glæde dig til at stille gammelmandssulten i lokale delikatesser.

Svenske vine er f.eks. ikke noget man umiddelbart hører så meget til, men efter at have prøvesmagt både bobler og hvidvine fra Kullenhalvøens vinproducenter er jeg helt klart solgt. Bare en skam at man ikke må købe selv en enkelt lillebitte flaske med hjem fra vingårdene - de sælges KUN via Systembolaget, suk.

Skulle ellers nok have fundet plads i cykeltaskerne...

Cykel foran Arilds Vingård på Kullen

Dette minus bør dog ikke afholde dig fra at besøge f.eks. Arilds Vingård, der også rummer både hotel og restaurant (og man må heldigvis gerne drikke vin på stedet, forbuddet gælder kun salg).  

 

I modsætning til vinen var vi nu ikke synderligt imponerede over maden på Arilds Vingård, der var meget simpel og kedeligt anrettet. Særligt da vi havde spist på Grand Hôtel Mölle aftenen før, hvor alting sad lige i skabet (her fik vi også vin fra Arilds Vingård samt bl.a. jomfruhummer fra Mölle og Kullalam fra naturreservatet).

Hvad der til gengæld så virkelig skønt ude var deres glamping-område; her bor du simpelthen midt i vinmarken (og det må vel være muligt at få en åben flaske vin med derop...)

Glamping på Arilds Vingård, Kullen

Den nærliggende vingård Coasters tilbyder også glamping, men her får du kun morgenmaden serveret, de har ingen restaurant. Ser dog utrolig hyggeligt ud og så har de kun 3 telte i alt, så et noget mindre setup end Arilds. 

Tjek også Kullakajak, der hvert år holder ladies camps med kajak, yoga og SUP med overnatning hos Coasters.

RANSVIK HAVSVERANDA

Et andet kulinarisk must på Kullen er Ransvik Havsveranda, der ligger ca. 2 km. fra Mölle ad Kullaleden. Foran restauranten er der en fin lille strand, så man kan i princippet bruge en hel dag her.

Ransvik Havsveranda på flot sommerdag
Frokost på Ransvik Havsveranda

Deres räklåda er helt fantastisk skulle jeg hilse og sige, og hvem kan også stå for denne beskrivelse?

Räkor vid havet! Kan det bli bättre? ”Pilla” själv och njut! Serveras med vårt hembakade surdegsbröd, en klyfta citron och aioli. 2 nävar färskfrysta räkor.

 

Bruger man i det hele taget ikke betegnelsen næver alt for lidt som mængdeangivelse?

Räklåda eller rejekasse på Ransvik Havsveranda

MÖLLE HAVN

Nede i Mölle Havn er der også mange små spisesteder og caféer. Der var ikke så meget gang i den da vi var der i maj, men er sikker på at billedet er et helt andet om sommeren.

Restauranter på havnen i Mölle

SVENSK KAGEFEST: FLICKORNA LUNDGREN & KRAPPERUPS KAFFESTUGA

Den maleriske havecafé Flickorna Lundgren er lidt af en institution og berømt vidt og bredt for sit overdådige kagesortiment, eller som de selv introducerer sig:

Flickorna Lundgren på Skäret är Sveriges äldsta och mest berömda trädgårdscafé. Det öppnade redan 1 maj 1938 av sju systrar Lundgren. Redan från första stund var kvalitetsambitionerna höga med hembakat och hemvävt i en prunkande trädgård kring den lilla torpbyggnaden med anor från 1700-talet. Det har vi aldrig tummat på sedan dess.

FLICKORNA LUNDGREN café i Arild

Caféen ligger lid uden for Arild og kan evt. kombineres med et besøg på Arilds Vingård ikke langt derfra.

Et andet must for kageentusiaster er Krapperups Kaffestuga tæt på Lerhamn. Caféen har hjemme i historiske bygninger, der grænser op til Krapperup Borg med dertilhørende barokpark samt en kunsthal med mere. 

Vår kaffestuga finns på Krapperups stallplan i genuin 1800-talsmiljö. Lokalerna har en gång i tiden varit snickeri, smedja samt grisahus. Här har vi skapat en mysig och hemtrevlig kaffestuga där det största bekymret är att välja mellan alla hembakade bakverk och hemlagade maträtter.

To tallerkerner med kage på Krapperup

UNIK OVERNATNING: SOV I TELT PÅ KULLEN

Oven på alle de vandringer og vingårde er det ved at være tid til at lægge hovedet på puden, men hvor?

Den mest spektakulære overnatningsmulighed er helt sikkert at sove i telt på Kullen, der findes nemlig en lille teltplads helt på toppen. Dette er den eneste mulighed for at campere i terrænet, eftersom Kullen er beskyttet naturreservat og derfor ikke underlagt allemandsretten. Ifølge skiltet må der maks. opsættes 8 telte (lidt mærkelig regel, da teltstørrelserne jo varierer helt vildt, bare se på billedet), men det lyder meget ufravigeligt:

 

I det avgränsade området ryms 8 tält och denna iordningsställda tältplats är främst avsedd för vandrare.

Om tältplatsen är full så är den full. Man kan inte boka plats, utan det är först till kvarn som gäller.

Under alle omstændigheder gælder det nok om at være tidligt ude, for da vi overnattede der en kølig lørdag i maj var vi lige præcist det 8. telt. Så kan man næsten tænke sig til hvordan det vil se ud på en lun aften i sommerferien. At der udover muligheden for at ankomme med bil også både er adgang til toiletter, grillpladser og drikkevand gør selvsagt kun teltpladsen acceptabel for en endnu større målgruppe end ellers og dermed endnu mere populær.

Teltpladsen på toppen af Kullen

En stor fordel ved at sove i telt på KUllen er det faktum, at man under de rette vejrforhold kan nyde en sensationel solnedgang helt uforstyrret på toppen af Kullen, når alle dagsgæsterne er taget hjem.

Kullen solnedgang
Kullen i aftensol
Overnatning på Kullen

Så kan man vist ikke andet end at gå lykkelig i seng.

solnedgang over kullen

Vil du gerne overnatte på toppen af Kullen, men hellere på hotel end i telt, så tjek Kullagårdens Wärdshus, der ligger mindre end 1 km fra Kullens Fyr. Kan måske dog godt være lidt nervøs for en vis overrepræsentation af golfsegmentet, for som de selv siger:

Kullagårdens Wärdshus ligger bokstavligen mitt på Mölle golfbana och precis som det anrika hotellet ligger Mölle golfbana mitt i Kullabergs naturreservat.

Omvendt tilbyder de både vandre- og cykelpakker, så mon ikke det i virkeligheden er et blandet klientel.

 

Endelig ligger der også flere shelters på Kullen, bl.a. ved  Josefinelust og Himmelstorp, se den præcise placering på shelterkortet.

UNIK OVERNATNING PÅ KULLEN: GRANDIOST BADEHOTEL

En ligeledes unik overnatningsoplevelse står det historiske og elegante Grand Hôtel Mölle for. Det gamle badehotel troner højt over Mölle og lokker blandt andet med byens bedste udsigt og en fantastisk restaurant. 

Panoramaterrasse grand hotel molle

På Grand Hôtel Mölle betaler det sig i den grad at opgradere til et værelse med havudsigt:

Værelse med havudsigt Grand Hôtel Mölle

Læs meget mere om vores ophold på Grand Hôtel Mölle her.

Har du noget særligt at fejre eller render du bare konsekvent rundt med en for tung pengepung? Så kunne du overveje at fyre ca. 6500 SEK af på en overnatning i Falknästet, der er den lille bygning med de mange vinduer til venstre for fyret. Bag panoramavinduerne gemmer der sig angiveligt en stor rundt seng, der hænger frit ned fra loftet i fire tykke kæder. Bookes vist også især af nygifte. Hermed er tippet nu i hvert fald givet videre!

Kullen Fyr og Falknästet

Skal det være lidt mindre eksklusivt findes der flere andre charmerende badehoteller med havudsigt i byen, herunder Hotel Kullaberg på havnen fra 1875 og Turisthotellet med det smukke irgrønne tag midt i byen. Herudover er der selvfølgelig også flere små gæstehuse og B&Bs.

turisthotellet i Mölle

I forhold til overnatning er et tip fra mig at følge vores eksempel og nyde det bedste fra begge verdener:

Om fredagen overnattede vi på Grand Hôtel Mölle, for så lørdag at slå teltet op og krybe i soveposen på toppen af Kullen. Begge overnatninger var helt igennem fantastiske på hver deres måde, så denne kombination vil jeg virkelig anbefale.

På samme måde kan jeg (som altid) virkelig anbefale at ankomme på cykel, så hele weekenden bliver så aktiv som mulig. Cykelforholdene i området er fremragende, og det er intet problem at have cyklerne med på Øresundstoget.

MOBIL UDEN BIL: SÅDAN KOMMER DU TIL KULLEN

Fra København kan du tage med direkte Øresundstog til Helsingborg, rejsetid 1:22 minutter. Herfra kan du fortsætte ad den underskønne nationale cykelrute Kattegattleden, som du kan følge helt til Lerhamn ca. 3 km. fra Mölle (i alt ca. 34 km). Ruten følger havet hele vejen, forbi hyggelige byer, små havne og fiskerlejer.

Havn med røde svenske træhuse langs cykelruten kattegattleden

Mölle er det naturlige udgangspunkt for din aktive weekend på Kullen, for herfra udgår vandreruten Kullaleden, ligesom Mölle Havn er indgangsporten til marsvinesafari, kajakleje m.m. Alternativt kan du fortsætte de 4 stejle kilometer (116 højdemeter) op til fyret og parkeringspladsen på toppen af Kullen.

 

På hjemvejen kan du fortsætte videre ad Kattegattleden til Ängelholm og herfra tage toget hjem (ca. samme cykelafstand som udvejen). Turen kan også tilbagelægges med tog og bus hele vejen, evt. med færge fra Helsingør til Helsingborg. Herfra tager turen ca. 1:20 time med bus inklusive et enkelt skift i Höganäs.

bottom of page