top of page

NEKSELØ

Turtidspunkt: Juni 2021

Nekselø
  • Hvad: Nekselø rundt, vandretur på ca. 7 km.

  • Hvor: Nekselø ligger i Sejerøbugten ud for Havnsø, herfra kort færgetur til øen

  • Transport: Tog fra Kbh. til Hørve, herfra 12 km på cykel

  • Alternativt tog til Jyderup og herfra bus til Havnsø 

  • Fedt fordi: Komplet fredet ø med eventyrligt istidslandskab

Den lille moræneø Nekselø er efter min mening en af Danmarks allerskønneste øer, hvilket først og fremmest skyldes det herligt kuperede istidslandskab og den uspolerede natur, men i høj grad også fraværet af biler og landbrug. Ganske vist har øen ca. 16 fastboende indbyggere og derfor et mindre netværk af grusveje, men vi så i hvert fald ikke et eneste køretøj hele den dag vi var der (og det er kun øboere som kan få bil med færgen).

Herudover er Nekselø totalt fredet og i modsætning til rigtig mange af Danmarks andre småøer derfor ikke plastret til med landbrug og opdyrkede marker; her møder du højst et par fritgående køer. På Nekselø får du derfor en virkelig fin og uforstyrret naturoplevelse, eneste minus er egentlig at man ikke må overnatte på øen, gad SÅ godt opleve en lys sommernat i telt eller shelter her!

DEN SMUKKESTE VEJ TIL NEKSELØ

Med sine små og til tider ret ufremkommelige og overgroede naturstier er Nekselø afgjort ikke nogen oplagt cykelø (vælg i så fald i stedet den større ø Sejerø, færgen afgår samme sted), men derfor vil jeg alligevel anbefale at tage cyklen med. Tag toget fra København til Holbæk, skift her til lokalbanen og stå af i Hørve. Herfra er der 12 km på cykel til Havnsø. Turen langs Odsherreds maleriske bjergrute (rute 310) er simpelthen fantastisk smuk og udgør dermed den perfekte start/afslutning på ø-eventyret.

Her anes konturerne af Nekselø i horisonten:

bjergruten

Fra Havnsø tager overfarten til Nekselø kun ca. 25 minutter. Vær opmærksom på at tage den rigtige færge - det er ikke sådan at færgen til Sejerø stopper ved Nekselø på vejen, det er to helt separate færgeruter:

nekselø_færge

NEKSELØ RUNDT

Lad det være sagt med det samme: turen øen rundt foregår af minimalt vedligeholdte trampestier og egner sig derfor hverken til dårligt gående eller barne/klapvogne (så en familie forsøge at skubbe en barnevogn gennem vildnisset og det så meget lidt sjovt ud). Herudover vil jeg helt klart anbefalet langærmede bukser selv på varme sommerdage, da man ellers må forvente at blive godt og grundigt kradset igennem af meterhøje brændenælder, brombærbuske og andre vilde planter. Netop rutens vilde natur er helt klart en stor del af attraktionen, men kan af bitter erfaring kun sige at bare ben IKKE er vejen frem!

Man kan også godt blive lidt i tvivl om ruten undervejs, da skiltningen er temmelig sparsom og stierne ofte noget nær ikke-eksisterende. Heldigvis er øen kun 2,2 kvadratkilometer stor, så risikoen for at gå vild må siges at være minimal. Her starten på turen vest om øen (grøn rute):

nekslø_rundt

Fra havnen på øens østside fører stien gennem Trolddalen og Troldskoven:

nekselø_rundt

Snart går stien stejlt opad og fortsætter langs et levende hegn, til man når toppen af øens højeste punkt, Gadebjerg på 41 m:

nekselø

Herefter fortsætter stien forbi den fine lille Nekselø Kirke:

nekselø_kirke

På trods af øens ringe størrelse ændrer landskabet sig hele tiden, ligesom det specielle klima giver grobund for en stor artsrigdom - bl.a. har den sjældne klokkefrø hjemme i Nekseløs mange vandhuller:

Nekselø

Her den rosenindrammede udsigt mod land fra øens sydspids:

nekselø

Snart skifter landskabet igen karakter og bliver mere kuperet:

nekselø

Pludselig kom vi forbi dette ensomme køleskab midt i intet, der på denne varme sommerdag virkelig kom som sendt fra himlen (der er ingen butikker på Nekselø, nærmeste provianteringsmulighed er Havnsø). Ikke fordi vi ikke havde rigeligt med vand med, men en iskold øl midt i sommervarmen? JA TAK!

nekselø

Perfekt med en kold dåseøl til madpakken og et svalende badestop her:

nekselø

Videre i vildnisset...

nekselø

Underskøn udsigt til alle sider:

nekselø

Her vogter jeg:

nekselø

Øens vestkyst er allermest spektakulær med stejle havskrænter og forblæst vegetation:

Nekselø

Her øens vartegn, De forblæste fyrretræer:

nekselø

Vi var ikke ene om at nyde udsigten:

nekselø

Når man runder øens nordspids skifter landskabet igen karakter og domineres nu af bløde bakker og vandhuller. Området hedder Sømosen og er kendt for sit rige fugleliv:

nekselø

Så er vi næsten tilbage ved færgelejet på øens østside igen, i baggrunden anes Ordrup Næs: 

nekselø

Lige inden man når færgelejet er der et offentlig toilet (øens eneste). På siden af toilethuset er der desuden en vandhane med frisk (og iskoldt!) drikkevand. I den lille havn er der madpakkeplads med picnicborde og fine bademuligheder (enten i det lave vand ved stranden eller i sejlrendens dybe vand), så man kan sagtens få tiden til at gå mens man venter på færgen.

Farvel for denne gang, men HELT SIKKERT på gensyn skønne Nekselø:

nekselø

Overnatningsmuligheder i området:

Da vi besøgte Nekselø boede vi på Lillero, som er et herligt glampingkoncept ved Høve Strand. Herfra er der knap 20 km til Havnsø ad den spektakulære bjergrute, kan virkelig anbefales på cykel. Undervejs er der +200 højdemeter at forcere, så husk lige at indregne dette i tidsplanen (havde vi glemt og missede nær færgen!)

bjergruten

Et andet tip kunne være Dragsholm Slot, som jeg dog (endnu) ikke selv har prøvet. Det ser virkelig fabelagtigt ud og ligger kun 8 km fra Havnsø. Deres køkken er sågar blevet udmærket med en Michelin-stjerne, så måske en ide hvis man har noget helt særligt at fejre (de har dog også en mere prisvenlig bistro har jeg set).

 

Et mere nede på jorden-bud kunne være Vesterlyng Camping, der ligger lige ud til Havnsø Strand og dermed ikke langt fra færgelejet.

nekseloe.jpg
bottom of page