top of page

PRAKTISKE TIPS TIL NORDSØRUTEN

bømlo

Dette skilt er desværre meget sigende for denne del af Nordsøruten - flere dele af strækningen er præget af tung trafik i kombination med manglende cykelsti, hvilket bestemt ikke stemmer overens med mine forventninger til en national (i dette tilfælde sågar international) cykelrute. Det bliver slet og ret alt for stressende med lastbiler susende om ørerne hele tiden. Denne artikel om netop Rogaland (herunder etapen Bergen - Stavanger) giver et meget retvisende billede:

Som formanden for den lokale cykelklub i Stavanger udtaler: – Det er sjelden vi legger helgeturene våre langs fylkesvei 44 på Nordsjøruta. Det er mye trafikk der i helgene, og lange strekninger som går på bilveien.

Selvsagt er det sværere at lede cyklisterne ad alternative småveje som man kan gøre det i fx Danmark og Sydsverige, når vejen snor sig gennem fjeldene og der kun er den ene vej i miles omkreds. Ikke desto mindre kan det alligevel undre, at man så overhovedet vælger at profilere ruten som en officiel cykelrute, da de fleste vel netop forbinder dette prædikat med sikre og cykelvenlige forhold.

Jeg fulgte det populære cykel-hashtag #norgepålangs i coronasommeren 2020, og umiddelbart ser forholdene noget bedre og mindre trafikerede ud i Nordnorge, til gengæld tager det jo bare ret lang tid at komme derop fra Danmark, så det kræver at man har god tid til rådighed. Drømmer f.eks. helt klart om at tage nattoget fra Oslo til Trondheim og derfra videre til Bodø for at cykle på Lofoten eller Helgelandskysten, men her skulle man nok have to uger til rådighed for at det giver mening.

Ud fra vores tur på Nordsøruten er det i hvert fald mit indtryk, at man er nødt til at researche den ønskede rute rigtig godt hjemmefra ift. til trafiksikkerhed, tunneller osv. At en rute er angivet som officiel cykelrute er absolut ingen garanti for sikkerhed eller ubesværet passage (det samme gælder mange andre strækninger af Eurovelo i Europa har jeg siden læst mig til.)

Siden vores tur i 2020 er der heldigvis kommet flere informative cykelwebsites til, tjek især Sykkelnorge (gratis) og Cycle Norway (koster penge, men man kan nøjes med et månedabonnement til 25 euro, er uden tvivl godt givet ud).

eurovelo 12

Jeg vil da heller ikke sige at vi havde en dårlig tur og landskabet var selvsagt fantastisk - vi havde bare (naivt) forventet danske/svenske/sikre cykelforhold.

 

Om landskabets storhed så kan ophøje den manglende sikkerhed må hver cyklist nok slet og ret gøre op med sig selv. Læs mere om ruten og hent GPX-fil for hele ruten hos Sykkelnorge (der dog også skriver): 

Av erfaring har de Nasjonale Sykkelrutene korte og lengere strekk langs tidvis svært trafikkerte veier, og vi kan ikke anbefale dette som en trygg sykkelrute for alle.

bottom of page