top of page

PRAKTISKE TIPS TIL NORDSØRUTEN

bømlo

Dette skilt er desværre meget sigende for denne del af Nordsøruten - flere dele af strækningen er præget af tung trafik i kombination med manglende cykelsti, hvilket bestemt ikke stemmer overens med mine forventninger til en national (i dette tilfælde sågar international) cykelrute. Det bliver slet og ret alt for stressende med lastbiler susende om ørerne hele tiden. Denne artikel om netop Rogaland (herunder etapen Bergen - Stavanger) giver et meget retvisende billede:

Som formanden for den lokale cykelklub i Stavanger udtaler: – Det er sjelden vi legger helgeturene våre langs fylkesvei 44 på Nordsjøruta. Det er mye trafikk der i helgene, og lange strekninger som går på bilveien.

Selvsagt er det sværere at lede cyklisterne ad alternative småveje som man kan gøre det i fx Danmark og Sydsverige, når vejen snor sig gennem fjeldene og der kun er den ene vej i miles omkreds. Ikke desto mindre kan det alligevel undre, at man så overhovedet vælger at profilere ruten som en officiel cykelrute, da de fleste vel netop forbinder dette prædikat med sikre og cykelvenlige forhold.

Jeg fulgte det populære cykel-hashtag #norgepålangs i coronasommeren 2020, og umiddelbart ser forholdene noget bedre og mindre trafikerede ud i Nordnorge, til gengæld tager det jo bare desværre alt for lang tid at komme derop fra Danmark, og så kører der desuden ikke tog længere nordpå end til Narvik.

Ellers findes der selvfølgelig flere maleriske cykelruter i uforstyrret natur, fx gennem nationalparken Hardangervidda eller Rallarvegen fra Haugastøl til Flåm, til gengæld er ruterne for korte til en egentlig cykelferie (hhv. 30 og 82 km), ligesom det kan være svært at komme til start- og slutpunkterne (Rallarvegen burde dog være mulig at nå med tog fra Bergen og ser ærlig talt helt igennem fantastisk ud).

Ud fra vores tur på Nordsøruten er mit indtryk desværre, at Norge ikke umiddelbart er videre oplagt som cykeldestination, da der simpelthen mangler længere og trafiksikre ruter som man kender det fra Danmark og Sverige (fx herlige Kattegattleden på 390 km fra Helsingborg til Göteborg eller den danske del af Nordkystruten på 560 km).

Med mindre altså at man er vant til og tryg ved trafikerede veje. Landskabet fejler jo i hvert fald absolut intet:

eurovelo 12

Jeg vil da heller ikke sige at vi havde en dårlig tur og landskabet var selvsagt fantastisk - vi havde bare (naivt) forventet danske/svenske/sikre cykelforhold. Om landskabets storhed så kan ophøje den manglende sikkerhed må hver cyklist nok slet og ret gøre op med sig selv. Vi nupper Ölandsleden eller Gotlandsleden i Sverige næste gang i hvert fald.

Har du alligevel mod på ruten finder du links til de forskellige etaper nedenfor - som sagt er ruten næsten ikke skiltet, så det er helt umuligt at klare sig uden alternativ navigation (og jeg har ikke kunnet finde etapebeskrivelser eller anden detaljeret info om ruten nogetsteds. Måske også ganske sigende for Norges prioritering af ruten...)

Samtidig medregner Google og diverse cykelapps færgerne i kilometertallet, hvilket selvsagt besværliggør planlægningen. Her får du derfor en grydeklar oversigt med alle detaljer:

Etape 1: Bergen - Halhjem

Længde: 41,8 km.

Opadgående højdemeter: 616 m

Nedadgående højdemeter: 599 m

Etape 2: Sandvikvåg - Føyno

Længde: 46,5 km

Opadgående højdemeter: 613 m

Nedadgående højdemeter: 597 m

Etape 3: Føyno - Langevåg

Længde: 38,1 km

Opadgående højdemeter: 494 m

Nedadgående højdemeter: 483 m

Færge: Langevåg- Buavåg

Etape 3 fortsat: Buavåg - Haugesund

Længde: 26,8 km

Opadgående højdemeter: 223 m

Nedadgående højdemeter: 209 m

Etape 4: Haugesund - Nedstrand

Længde: 51,9 km

Opadgående højdemeter: 720 m

Nedadgående højdemeter: 686 m

Hurtigfærge rute 522 fra Nedstrand Hurtigbåtkai (Tysvær) til Fiskepirterminalen (Stavanger)

God tur! Og skriv MEGET gerne tips til sikre cykelruter i Norge i kommentarfeltet, modtages med kyshånd.

bryggen stavanger
bottom of page