top of page

STENSHUVUD NATIONALPARK

Turtidspunkt: juni 2022

  • Hvad: Lillebitte nationalpark med udsigtsbjerg og tropisk strand!

  • Hvor: Tæt på Simrishamn / østkysten

  • Fedt fordi: eksotisk oplevelse i Skåne

  • Aktiv ankomst: på cykel ad Sydostleden

  • Mulighed for overnatning på gratis teltplads direkte i nationalparken

stenshuvud

STENSHUVUD NATIONALPARK

Stenshuvud Nationalpark blev indviet i 1986 og breder sig over beskedne 400 hektar (til sammenligning er f.eks. Dyrehaven med sine 1.000 hektar over dobbelt så stor), til gengæld er der så også makset ud på herlighed i hver eneste kvadratmeter. Faktisk ligger Sveriges angiveligt smukkeste strand i direkte forlængelse af nationalparken, ligesom man fra toppen af den 94 meter høje klippetop Stenshuvud har en fantastisk udsigt over Hanöbugten.

Faktisk består Stenshuvud af tre forskellige toppe: den sydlige, nordlige og østlige. Den nordlige er den højeste med sine 97 meter, og det er også her man har den smukkeste udsigt over havet:

Fra de to andre toppe kigger man indover land:

Man må absolut ikke snyde sig selv for en gåtur ned til nationalparkens eksotiske drømmestrand:

Nationalparken gennemskæres af en fem velskiltede vandrestier på mellem 0,5 km og 4,2 km, så her kan absolut alle være med.

OVERNAT I STENSHUVUD NATIONALPARK

Og det bedste af det hele? Man kan overnatte direkte i nationalparken på en lille teltplads ved den nordlige indgang (strengt forbudt i resten af nationalparken). Klik på billedet for den nøjagtige placering i Google Maps:

Pladsen i sig selv er måske ikke noget særligt, til gengæld er der flere borde samt grill og ikke mindst adgang til toiletter på den nærliggende parkeringsplads.

BESØG PARADISSTRANDEN KNÄBÄCKSHUSEN STRAND

Knäbäckshusen Strand er kendt som Sveriges smukkeste strand, og du når den nemt ved at fortsætte til højre ned langs stranden fra badepladsen ved Krivareboden (skiltet). Læs min guide til Knäbäckshusen Strand her

MOBIL UDEN BIL: SÅDAN KOMMER DU TIL STENSHUVUD

Turen til Stenshuvud Nationalpark klarest allernemmest og smukkest med cykel og tog. Området er MEGET velbesøgt om sommeren med dertilhørende trafikkaos til følge (glem alt om at parkere ved paradisstranden f.eks.), plus at den helt vidunderlige officielle cykelrute Sydostleden fører lige forbi.

Tag toget til Simrishamn (Øresundstog til Hyllie, herfra direkte Pågatog til endestationen Simrishamn). Køb billetter direkte hos Skånetrafiken (app eller website), her får du rabat fra 2 personer og kan bestille cykelbillet uden problemer (glem alt om DSB, her skal du som noget komplet idiotisk forbi en automat for at købe både øresundsbillet og cykelbillet).

Fra Simrishamn til den store parkeringsplads i nationalparken er der knap 20 km. Turen er virkelig smuk, og der er flere oplagte stop undervejs, f.eks. dette bedårende crêperie i Rörum:

sydostleden

Eller stranden med det solgule sand ved Tobisvik og Vårhallerne:

tobisvik

Er tiden til det kan jeg desuden anbefale at svinge forbi Buhres Fiskerestaurant i Kivik (nord for Stenshuvud) til en herlig räklåda:

räklåda_edited.jpg

Er man på cykel, kan man med fordel fortsætte ad Sydostleden til Åhus og Kristianstad (ca. 60 km), herfra går der direkte øresundstog til København.

bottom of page