top of page

CYKEL- OG VANDREWEEKEND PÅ MØN

Turtidspunkt: juni 2021

  • Hvad: cykel- og vandreweekend på Møn via den nationale cykelrute Østersøruten N8

  • Cykelrutens længde (fra Vordingborg til Møns Klint): 53 km

  • Transport: med direkte tog fra København til Vordingborg, tager ca. 1 t 20 minutter

  • Fedt fordi: enestående natur med mulighed for mange forskellige aktive oplevelser

møns klint

CYKEL- OG VANDREWEEKEND PÅ MØN VIA ØSTERSØRUTEN N8

OM ØSTERSØRUTEN N8

Østersøruten er en vandkantsnær cykelrute, der med sine hele 820 km er Danmarks længste nationale cykelrute. Østersøruten er inddelt i 14 etaper, der er bundet sammen af otte broer og fire færger. Ruten forløber som et ottetal fra Sønderborg i sydvest til Møn i øst:  

østersøruten

Forud for denne tur havde jeg kun cyklet strækningen Næstved - Avnø - Vordingborg på Østersøruten, men havde længe gerne ville opleve noget mere af ruten. Da jeg fik et ophold på Villa Huno ved Møns Klint i julegave var sagen derfor klar: vi skulle selvfølgelig cykle til Møn ad N8.

Da der kun var tale om en weekendtur havde vi desværre ikke uanede mængder af cykeltid til rådighed og valgte derfor at tage toget fra København til Vordingborg, herfra er der ca. 53 km til Møns Klint ad N8. Hvis du har god tid kan du følge den nationale cykelrute 9 hele vejen fra København, N9 og N8 møder hinanden ved Mønbroen.

På hjemturen ville vi gerne være cyklet over Bogø med en af Danmarks ældste træfærger, IDA, der forbinder Bogø Havn med Stubbekøbing og også er kendt under det charmerende navn den sejlende cykelsti. Fra Stubbekøbing er der ca. 10 km til stationsbyen Nørre Aslev og toget hjem, i alt en cykeltur på ca. 55 km, så havde været helt perfekt til vores lidt stramme tidsplan.
Desværre var det grundet togbus ikke muligt at stige på toget i Nørre Aslev, så vi kørte samme vej ud og hjem. Når du læser dette må togbussen dog for længst være fortid og så ville jeg helt klart anbefale denne rute for mere afveksling på turen.

UNDERVEJS PÅ ØSTERSØRUTEN N8

Østersøruten er godt skiltet hele vejen, her vores start i Vordingborg med slottet og Gåsetårnet i baggrunden:

vordingborg

Straks uden for Vordingborg fortsætter Østersøruten ad små grusveje og skovstier med den herligste udsigt:  

østersøruten
østersøruten

Senere udskiftes grusstierne med rolige småveje med storblomstrende vejrabatter:

østersøruten
østersøruten

Tid til at lægge fastlandet bag os - Møn i sigte på den anden side af Mønbroen og Ulvesund:

østersøruten
Møn cykelrute8

Så snart man har krydset Mønbroen venter desværre en 9 km lang strækning ad den godt trafikerede landevej 59 /Kostervej helt uden cykelsti - hvordan dette kan forsvares på en national cykelrute er temmelig svært at forstå. Ganske vist er der opsat skilte til bilisterne med beskeden "Del vejen" (og senere: "Huskede du at dele vejen?" ledsaget af et billede af en skræmt cyklist), men de fleste drønede nu bare tæt forbi os i høj fart alligevel, bestemt ikke videre behageligt.
Har man børn med på turen ville jeg afgjort tage cyklerne med i bussen fra Kalvehage til Stege for at undgå denne strækning (som noget nyt og megafedt må man jo gerne tage cykel med i stort set alle busser nu):

østersøruten

Puuh, endelig fremme i maleriske Stege, hvor man nok har brug for noget at styrke sig på oven på det trafikhölle:

20210613_111803.jpg

Virkelig idyllisk lille by som det helt sikkert betaler sig at kigge nærmere på. Der er også flere restauranter og caféer, så perfekt til et frokoststop :

Stege
Stege

Besøg evt. byens gamle sukkerfabrik, hvor der løbende afholdes diverse markeder, kulturdage, rundvisninger m.m

Vi valgte dog at springe dette punkt over og fortsætte turen til Møns Klint.
Fra Stege er ruten heldigvis én stor fornøjelse. Glæd dig til masser af stejle bakker og snoede sving (en del af strækningen indgår da også i panoramarute 421, også kendt som Danmarks bjergetape). Tank evt. proviant i Borre, som er sidste by med supermarked på ruten (de har f.eks. lækre specialøl fra Bryghuset Møn på køl).

danmarks bjergetape

Kun et enkelt sving tilbage, så er du fremme ved områdets overnatningscentrum med både Villa Huno, Huno Glamping og Camp Møns Klint:

bjergetapen møn

Vi overnattede på lækre Villa Huno, læs mere om opholdet her. Selv cykelparkeringen var der gjort noget ud af: 

villa huno

Fortsæt til del 2 af Cykelweekend på Møn for at læse mere om aktiviteter i området, herunder vandreture på klinten, mountainbikeruter og udflugt til Klintholm Havn, samt download af GPX / digitalt cykelkort med mere.

bottom of page