top of page

UNIKKE SHELTERS I ØRESUNDSREGIONEN

  • Hvad: Smukke og fantasifulde shelters

  • Hvor: Sjælland og Skåne

  • Fedt fordi: Tager udendørsovernatningen til nye højder – det ER da bare sjovere at overnatte i en bikube eller en bogskal!

pod_vindskydd

UNIKKE SHELTERS
I DANMARK OG SYDSVERIGE

Unik overnatning under åben himmel

Vild med anderledes ideer, fantasifulde designs og overnatninger under åben himmel? Så tjek min liste over de mest spektakulære shelters i Sverige og Danmark, der bare venter på at danne rammen om en unik overnatning.

Birk

#1: BIRK | HOVDALA (VED HÄSSLEHOLM / SKÅNE)

I denne arkitekttegnede shelterdrøm i Hovdala Naturområde og Vandringscentrum ved Hässleholm bor du flot og godt på en bakketop med udsigt over Finjasjön.

På den hyggelige lejrplads er der borde, bænke og flere bålpladser (og sågar et toilet inden for gåafstand af lejrpladsen, hvilken luksus!), og i hvert shelter finder du brænde og grillkul til madlavning. Shelteret skal forhåndsbookes og koster 300 SEK per nat. Der er i alt tre shelters på lejrpladsen (to små og et større), desværre er de lidt omstændelige at booke, da det kræver svensk, finsk, norsk eller islandsk personnummer (for de tre sidstnævnte nationaliteter kommer da helt sikkert hyppigere forbi Skåne end danskere???), men hvis du sender en mail til Hässleholm kommune hjælper de dig: lokalbokning.fritid@hassleholm.se. Læs mere her.


På ankomstdagen skal du herudover ringe til en fysisk person for at få oplyst koden til shelteret, måske ikke den mest strømlinede proces, men helt klart besværet værd!

Birk_vindskydd

Fra venstre: Birk, Birka og det store familieshelter Ronja. Der står plads til 2-4 fire personer i Birk og Birka, men så kommer man da godt nok til at ligge meget klemt..

Du kan også sagtens overnatte her om vinteren - tjek hvordan shelterpladsen ser ud i vinterskrud her.

Aktiv ankomst: Shelteret ligger på Cykelleden Skåne, rute 101. Etape 4: Hässleholm-Tyringen kommer stort set lige forbi, åbn kort her. Læs mere om Cykelleden Skåne og rute 101 her. Der er også flere vandreruter i området, og der udgår både cykel- og vandresti direkte fra togstationen i Hässleholm, som nås med direkte øresundstog fra København på 1:20 time. Læs mere om vandreruterne her.

Koordinater: 56.113292, 13.699375, eller indtast Hovdala Vindskydd Birk, Birka och Ronja i Google maps.

#2: POD | ÖSTERSLÖV (VED KRISTIANSTAD / SKÅNE)

"Pod" er et helt igennem fantastisk shelter, der på smukkeste vis er inspireret af bogskaller (den piggede skal uden om bøgetræets små trekantede nødder). Pod er designet af ArkNat (en årlig arkitekturfestival, hvor unge arkitektstuderende fra hele Europa mødes i Sverige for at designe fantasifulde shelters i pagt med den omkringliggende natur). Foran shelteret er der anlagt bålplads, og fem minutters gang væk finder du en fin badeplads ud til Råbelövssjön. Kan ikke forhåndsbookes.


Aktiv ankomst: Shelteret ligger i Österslöv en kort cykel- eller gåtur (ca. 10 km) fra stationsbyen Kristianstad, der igen nås med direkte øresundstog på ca. halvanden time fra København = perfekt til et hurtigt hverdagseventyr. Efter Österslöv fortsætter cykelstien desuden videre til den populære kano- og fiskesø Immeln (ca. 14 km) med sine over 200 øer, så her kunne man i den grad sagtens fortsætte eventyret.
 

Koordinater: 56.102025, 14.246399, kan også findes på Google Maps ved at indtaste "Pod vindskydd"

pod_vindskydd_edited.jpg
shelter_arknat

Klik her for at se en lille video af pod indefra.

#3: GLIMTA | TORUP (VED MALMØ / SKÅNE)

Glimta er endnu et fantasifuldt shelter fra Arkats hånd og ligger i et idyllisk skovområde med vandrestier tæt på Torups Slott. Fra Statarmuseet er der ca. 5 minutter til fods. Brænde forefindes i shelteret, og der er både grill og skraldespand. Læs mere om Glimta og designprocessen bag hos Arknat.

 

Skulle shelteret være optaget, ligger der et andet almindeligt shelter ca. 10 minutters gang derfra (søg på "Lägerplats Torup" på Google Maps). Ligger dog lige ved en stor skovlegeplads, så ikke det roligste sted, men ellers fin plads lige ned til en å. 

Aktiv ankomst: Man kan fint tage øresundstoget og cykle,  fra Malmø Triangeln er der ca. 16 km ad cykelsti og småveje. Download GPX her: GPX Malmø - Shelter Glimta

Koordinater: 55.5728833,13.2119417

#4: DRAGØR FORT SHELTER | DRAGØR (SJÆLLAND)

Dragør Fort byder på noget så sjældent som en, med egne ord, "autentisk luksus-shelterbunker". Shelteret er en lukket konstruktion med græsbeklædt tag og har 3-4 sovepladser. Udover den historiske vibe udmærker shelteret sig ved sin spektakulære udsigt over Øresund med Øresundsbroen i baggrunden. Vil man have en dukkert ligger den populære Mormorstrand samt Dragør Søbad kun fem minutters gang væk. Med til shelteret hører en absolut rustik bålhytte (billede 3), men gider man ikke selv at lave mad er der både en foodtruck og asiatisk restaurant på fortet (kun i sommerperioden går jeg dog ud fra).

Kort sagt er der lagt op til en overnatning udover det sædvanlige, desværre er prisen også derefter; 995 kr. vil de simpelthen have per nat. Lige i overkanten synes jeg nok, om end det retfærdigvis nok skal nævnes, at man så også får brænde og strøm samt adgang til køleskab og toilet med i prisen. Book her.

Aktiv ankomst: til fods eller på cykel ad Amarminoen.

Koordinater: 55.5891485,12.6791332

shelter_dragoer

#5: NÄSTE | BARSEBÄCK HAVN (SKÅNE)

Shelteret "Näste" Står i Barsebäckshamn og er ligeledes designet af ArkNat.

Du kan overnatte kvit og frit i bikuben, men den kan ikke forhåndsbookes. Og så dufter den vidunderligt af sauna fordi den er helt ny (2022). 5 min væk ligger Barsebäcks havn med toiletter, restaurant og gode bademuligheder.


Aktiv ankomst: på cykel ad Sydkustleden eller til fods ad Skåneleden.

Koordinater: 55.7507,12.9033

arknat

#6: TIDE | LANDSKRONA (SKÅNE)

Dette fine shelter har flere esser i ærmet: det er herligt bynært (ligger 3 km fra centrum af Landskrona), det har havudsigt og bålplads, og så ligger lige ved siden af en hyggelig hybrid mellem en lystbådehavn og et kolonihaveområde, Lundåkrahamnen. Her overnatter du altså ikke i et ødebeliggende shelter langt fra alting, men der har derimod adgang til toilet og drikkevand inden for få minutters gang (der ligger også flere små spisesteder i havnen). 

Shelteret hedder Tide og er endnu et fantasifuldt design fra ArkNat. Det skal forestille en bølge, som man både kan læne sig opad på ydersiden, klatre på og altså også sove i.  Shelteret kan ikke forhåndsbookes, men der er masser af fine steder at slå telt op i området som backup-mulighed. Der er desuden en fin grillterrasse på havnen, så her kan du grille selvom shelteret og bålpladsen skulle være optaget (se sidste billede)

Aktiv ankomst: på cykel ad Sydkustleden, der fører lige igennem Landskrona, indtast Vindskydd Tide i Google Maps.

Åbn i Google Maps

shelter_landskrona
shelter_sverige

#7: COCOON | SMYKEHUK (SVERIGES SYDLIGSTE PUNKT / SKÅNE)

Cocoon er endnu et fantasifuldt design fra ArkNats hånd og ligger tæt på Smykehuk (Sveriges sydligste punkt), som den nationale cykelrute Sydkustleden passerer forbi.
Cocoon er placeret på en bakketop omkranset af skov og med udsigt til en række karakteristiske kalkovne fra 1800-tallet. Nedenfor bakketoppen er der anbragt et transportabel toilet, og til Smygehamn med supermarked, restauranter osv. er der under 3 km. Kan ikke forhåndsbookes.
 

Aktiv ankomst: på cykel ad Sydkustleden, kør fra ved Smykehus, herfra ca. 3 km til shelteret.

Koordinater: 55.3517408,13.3653248

cocoon_arknat

Udsigten fra Cocoon:

Klik her for at se en lille video af cocoon indefra.

#8: SHELTERPLADS ØSTRE FÆRGE | ORØ (SJÆLLAND)

Shelterplads på Orø lige ved færgelejet til Østre Færge. Stor plads med to shelters og bålsted samt opholdshus i form af en gammel fiskerbåd (med langbord og bænke indeni). En historisk barkegryde sørger for yderligere stemning og blikfang - barkegryderne var tidligere uundværlige øens fiskere, som imprægnerede fiskenet og sejl heri. Kan ikke forhåndsbookes. Skulle shelterpladsen være optaget er der to andre shelterpladser på Orø.


Aktiv ankomst: på cykel eller til fods ad Fjordstien, tag den gule trækfærge fra Hammer Bakke.

Koordinater: 55.7577643,11.8325426

#9: WATER LILY | EKSHOLMSSJÖN (VED SVEDALA / SKÅNE) 

Fantasifuldt shelter i to etager! Noget åben konstruktion, så måske ikke lige sagen i regn- og blæsevejr. Der ligger dog også et almindeligt shelter på lejrpladsen, så her kan man eventuelt søge tilflugt i tilfælde af dårligt vejr. På fine sommerdage vil man dog helt sikkert kunne få en fantastisk overnatning her. Der er grill og skraldespande på lejrpladsen, og 5 min. gang derfra er der en badeplads med badebro. Læs mere on Water Lily og designprocessen bag hos Arknat.


Aktiv ankomst: Man kan fint tage øresundstoget og cykle,  fra Malmø Triangeln er der ca. 25 km. Download GPX her: Malmø Triangeln - Shelter Water Lily

Koordinater: 55.5543806,13.3106, er desuden angivet på Google Maps under "Lägerplats Eksholmssjön"

Udsigten fra førstesalen:

#10:  LYNÆS HAVN SHELTERS | LYNÆS (NORDSJÆLLAND) 

Disse to smukke shelters i Lynæs er primært tiltænkt kajakroere, men må benyttes af alle (kan ikke bookes). Der er grill og bålsted tilknyttet samt adgang til bad og vand. Herudover er der flere spisemuligheder i hyggelige Lynæs, hvor især Lynæs Surfcenter kan anbefales. Hundested Havn med masser af liv er der også kun 3 km til, så her kan man både vælge den nemme løsning med ekstern forplejning, eller selvfølgelig selv tænde op i grillen (igen smart at der ikke er langt til supermarkederne i Hundested).


Mobil uden bil: F.eks. med direkte S-tog fra København til Frederikssund, herfra ad cykelruten Fjordstien, eller med lokalbane til Hundested, herfra som sagt kun 3 km.

Koordinater: Åbn i Maps

lynæs shelter

Disse naturnære overnatningssteder kunne også interessere dig:

Flydende shelters og shelters med havudsigt

Fri teltning: De bedste teltpladser i DK og Sverige

Unik overnatning i Danmark og Sverige

fri teltning sverige
yggdrasil waterhuts
bottom of page