Klimasmart ferie
Klimasmart ferie: Off grid, simple living og tiny houses
Behovet for at komme helt tæt på naturen og langt væk fra hverdagens krav om konstant tilstedeværelse og tilgængelighed har inden for de seneste år bevirket en naturlig søgning mod simple og uforstyrrede overnatningssteder i naturen.
Under overskriften "Klimasmart ferie" har jeg her samlet et udvalg af de skønneste overnatningssteder i Sverige og Danmark, hvor alt andet end det allermest væsentlige er skrællet bort. På den måde bliver man tvunget til at følge naturens døgnrytme og kan under alle omstændigheder ikke liiiige svare på den mail eller besked, eftersom strøm og wi-fi i mange tilfælde ikke er en del af konceptet. Det giver god tid til nærvær og fordybelse.
Der er lavet en del forsøg med naturens effekt på stressede bymennesker, herunder konceptet 72 hours cabin, hvor netop stressede storbymennesker boede 3 døgn i en glashytte og ikke overraskende oplevede en markant bedring af deres stressniveauer og generelle velbefindende.
Selvom man (gud ske tak og lov) ikke lige lever en hæsblæsende tilværelse som børsmægler, er der dog stadig alt mulig grund til at opsøge naturnære og klimasmarte overnatningssteder, da de simple rammer slet og ret giver en helt anden og mere autentisk oplevelse, end når omgivelserne i bund og grund minder om de vante rammer hjemmefra med alle moderne bekvemmeligheder.
Samtidig udgør disse overnatningssteder et spændende bud på fremtidens bæredygtige turisme, hvor et stort ressourceforbrug ikke er en forudsætning for at skabe store oplevelser, men hvor der tvært imod gøres en målrettet indsats for at holde miljøbelastningen på et minimum. Og det gælder ikke kun under selve opholdet, men også i forhold til gæsternes rejse derhen:
Flere overnatningssteder er begyndt at tilbyde afhentning på nærmeste togstation, mens man f.eks. hos Ödevata Gårdshotell bare skal angive ankomsttidspunktet, så står der en cykel klar på togstationen og venter. Det kan man da kalde en (klima)smart løsning!
Læs mere om konceptet klimasmart ferie her.
Glashus ved Ivägsjöen i Dalsland
Har prøvet mange fantastiske overnatninger i mit liv, men dett glashus tager nu virkelig prisen.
Grundet det transparente design har man frit udsyn til naturen udenfor, men ligger samtidig bekvemt i læ for vind og vejr. Med til glashuset hører en lille træveranda med grill og spiseplads, hvorfra der også kan bades.
Oplevelsen er virkelig naturnær, da der ikke er strøm eller andre moderne bekvemmeligheder til rådighed - morgenkaffen kræver derfor at man sætter stormkøkkenet i sving (medfølger), og skulle man mod forventning få brug for lys, er det stearinlys og pandelampe som gælder (da vi overnattede der i juni 2021 var der dog kun tusmørke i ca. 4 timer - solen stod op kl. 03:47 i følge YR - så husk endelig sovebrille!).
Morgenmaden leveres dagen før i en køletaske, aftensmaden kan evt. indtages på udlejers restaurant i Steneby Gård (ca. 1 km væk), men i grunden har man overhovedet ikke lyst til at forlade sit lille klippeparadis, så tag hellere mad med til grillen eller læns en fiskehandler på vejen (vi stoppede i Smögen på vejen op - er du vild med rejer og jomfruhummer er dette et must!). Der følger desuden to fiskestænger med glashuset, så er man en habil lystfisker kan man selvfølgelig også bare fange aftensmaden selv.
Kort sagt en virkelig unik (og ikke mindst super romantisk) overnatning i underskøn natur - 5 ♥️ herfra.
Læs også gerne mit blogindlæg fra vores ophold i glashuset for flere indtryk.
Mobil uden bil:
Ikke helt oplagt desværre. Den nærmeste togstation er Mellerud, herfra er der 40 km og man skal med to forskellige busser, ligesom man ikke kan få cyklen med toget da det er SJ regionaltog.
LILLERO: NATURHOTEL VED SEJERØBUGTEN
Selvom man hos Lillero sover i klassiske glampingtelte er parret bag Lillero ikke særlig vilde med glamping-begrebet, men foretrækker selv at kalde deres sted for et lille hotel på stranden. Dette giver egentlig også meget god mening, da der hos Lillero netop er tale om et helhedskoncept med fokus på lokale og bæredygtige løsninger samt faciliteter og produkter af høj kvalitet hele vejen rundt, frem for at der bare er blevet smækket et par glampingtelte op uden nærmere overvejelser.
Af pluspunkter kan nævnes morgenmadskurv på stranden, morgendukkert efterfulgt af en tur i panoramasaunaen og den lækre menu i fiskerestauranten Lillefisk. Og aftenbålet med grillede skumfiduser. Og solnedgangen på stranden.
En ekstra fed ting ved Lillero er desuden beliggenheden midt i Geopark Odsherred. Kan virkelig anbefale at udforske det bugtende og bakkede istidslandskab på cykel, den berygtede bjergrute fører stort set lige forbi. Evt. kan man køre de 20 kuperede kilometer til Havnsø og derfra tage færgen på dagstur til Nekselø eller Sejrø.
På selve pladsen er der udover adgang til sauna og fin badestrand desuden sit on top-kajakker til fri afbenyttelse. Læs også mit længere blogindlæg om Lillero for flere billeder og indtryk.
Mobil uden bil:
Det tager kun 1:20 minutter med tog fra København at komme til Asnæs, herfra er der kun en kort cykel- (eller bus)tur til Lillero.
HAPPIE CAMP (FLERE LOKALITETER I HELE SVERIGE)
Happie Camp kalder sig selv for et hotel i skoven, og står klar med et absolut vindende koncept, hvor du på den ene side bor isoleret og uforstyrret midt i naturen, men samtidig nyder godt af høj komfort og smarte løsninger som f.eks. forudbestilte gourmetmadkasser. Det giver mindre planlægning og mere tid til at slappe af.
Til forskel fra mange glampingsteder er alle teltene hos Happie Camp bevidst placeret helt for sig selv uden nabotelte, og den præcise placering får du først oplyst efter booking (de fremgår heller ikke af Google Maps). Her er der altså ingen risiko for tilfældige forbipasserende eller uønsket naboskab: Man har virkelig det hele for sig selv. Uforstyrret tosomhed må da også siges at være en central del af konceptet, eftersom der kun findes topersoners telte, dvs. ingen muligheder for ekstra opredninger eller familietelte.
Vil du have det ekstra nemt, kan du bestille madkasser med til opholdet (morgenmad er under alle omstændigheder inkluderet), som kan tilberedes i det fine udekøkken med gas. Herudover er der også bålsted og brænde for ekstra aftenhygge.
Billederne her stammer fra Jangenreviret i Värmland, men der er også Happie Camps tættere på Danmark i Småland.
NB: Overnatningen hos Happie Camp var en del af et reklamesamarbeje med Visit Värmland. Læs mit blogindlæg fra turen til Värmland for flere indtryk.
Hvor:
Vælg mellem flere forskellige lokaliteter. I Småland har Happie Camp tre telte ved Sagosjön (tæt på Älmhult), et af teltene står endda på sin helt egen ø (robåd er inkluderet i prisen).
Mobil uden bil:
Der går øresundstog til Älmhult fra Danmark. Man kan ikke se den præcise placering uden at booke, men der kan ikke være langt på cykel.
YGGDRASIL IGLOO WATER HUTS (SKÅNE)
Mange har nok set de spektakulære "Aurora Huts", der i første omgang blev introduceret som panoramaovernatning i arktiske egne med gode chancer for nordlys, men som nu efterhånden også fundet vej sydpå. Således kan man nu også overnatte i aurora huts ved Ringsjön i Skåne, hvor de fotogene panoramaboliger har fået det mundrette navn Yggdrasil Igloo Water Huts.
Yggdrasil Igloo Water Huts består af tre separat beliggende igloer, som kan lejes året rundt. Om vintern ligger de på isen, mens de om sommeren flyder på søen og er forbundet med en flydeponton, der fungerer som soldæk og landgang. Hver iglo råder over sin egen lille badestrand, SUP og grill (gourmetmadkasser kan tilkøbes). Indvendigt ser igloen ud som et kompakt hotelværelse med dobbeltseng, hvor den store panoramafront ud mod søen selvsagt udgør hovedattraktionen.
Al strøm kommer fra solceller eller biobrændsel, og værten beskriver selv sit overnatningskoncept som "en klimatsmart lyxig flytande igloo för två". Læs mere om Yggdrasil Igloo Water Huts og tanken bag denne unikke overnatning.
SURFSHACK PÅ STRANDEN HOS LYNÆS SURFCENTER
Lynæs Surfcenter ligger direkte ud til standen og har åbent året rundt. Udover surfkurser- og camps tilbyder de også flere forskellige overnatningsmuligheder, herunder surfshacks og glampingtelte (her dog kaldet tenthouses, måske for at undgå de ofte lidt negative glamping-konnotationer). Lynæs Surfcenter beskriver selv deres surfshacks som garanti for fuld plade på kontoen, når der skal lægges billeder op på Instagram, og den beskrivelse må siges at være meget rammende: man bor i en lille grøn lund med direkte udsigt til havet fra sengen.
Da vi var der sidst i august 2021 var vejret desværre ret dårligt, så vores forestillinger om at nyde solnedgangen på stranden blev der ikke noget af. Billederne her yder derfor helt sikkert ikke stedet retfærdighed.
Læs mit blogindlæg fra vores overnatning hos Lynæs Surfcenter for flere indtryk.
Mobil uden bil:
Tag toget til Hundested, herfra er der kun 3 km til Lynæs. En oplagt mulighed er at ankomme på cykel, for den fantastiske cykelrute Fjordstien fører lige forbi.
ANDRE KLIMASMARTE OVERNATNINGSTEDER FRA MIN FAVORITLISTE:
(steder jeg drømmer om at besøge)
-
Naturlogi: Smukt indrettede off grid-skovsuiter, hvor du laver din mad over bål (syd for Lindköping)
-
Backaloge: Bo i et rustikt fadebur med egen sauna, autentisk 1700-tals feeling (Halland)
-
Mangholm: Bo i en træhytte med glasfront, og nyd en økologisk middag på gården (Nordsjælland)
-
Inforest: Bo off-grid i tiny houses i de svenske skove (ved Skövde)
-
Skogshusen på Möckelsnäs: Små off grid-skovhuse i tilslutning til Möckelsnäs Herrgård (Småland)
-
Nyrups Naturhotell: Sov i en off grid-jurt i skoven, og lav mad over åben ild (Skåne)
-
Gullis Skjul: Bo med hotelstandard i skoven i dette lækre off grid-shelter af jern og glas (Falkenberg)
-
Erikson Cottage: Bo i et glashus i skoven. Et af glashusene har egen sauna! (tæt på Jönköping)
-
Swedish Country Living: Bo i de lækreste off grid-eremithytter. SÅ flot! (tæt på Mellerud)
-
Lugnåsberget Ekohotell: Hotellet for aktive naturelskere og klimabevidste rejsende (tæt på Mariestad)
-
Sommerstalden: Overnat i en rustik stald midt i Nationalpark Skjoldungernes Land (Roskilde)
-
Stedsans: Off grid-resort midt i de svenske skove. Sauna og de fineste træcabins med glasfront (Halland)
-
Svänö og Lövö: Off grid-vandrehjem midt i Store Mosse Nationalpark (Värnamo)
-
Det lille grønne hus: Trætophytte på Fyn
-
Coasters Hideaway: Off grid boutique glamping midt i blomstereng (Kullen/Skåne)
-
Urnatur: Rustikt off-grid sted med græsbeklædte hobithytter og trætophytter (ved Vättern)